Οδηγοί διαλείποντος καθετηριασμού για παιδιά

Η μέθοδος του διαλείποντα καθετηριασμού αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τα παιδιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους οδηγούς χρήσης των καθετήρων για να εξοικειώσετε τα παιδιά σας με τη μέθοδο και να μάθουν να καθετηριάζονται μόνα τους.

Παιδιά και Διαλείπων Καθετηριασμός

Επειδή κάθε παιδί είναι μοναδικό, είναι σημαντικό να βρείτε τον κατάλληλο καθετήρα για τις ανάγκες του παιδιού σας. Με τη βοήθειά σας και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλάβουν εκείνα την ευθύνη να κενώνουν την κύστη τους. Βοηθήστε το παιδί σας να κενώσει την κύστη του

Το παιδί σας χρησιμοποιεί έναν καθετήρα για να κενώσει την κύστη του

Μέχρι το παιδί σας να φτάσει την ηλικία των 5 περίπου χρονών, χρειάζεται να το βοηθάτε να κενώνει την κύστη του, εάν απαιτείται να ακολουθείσετε την μέθοδο του διαλείποντος καθετηριασμού. Παρόλο που αρχικά ίσως σας φανεί δύσκολο, ο καθετηριασμός είναι μια διαδικασία με την οποία θα εξοικειωθείτε γρήγορα.

Γιατί η κένωση της κύστης είναι τόσο σημαντική

Είναι πολύ σημαντικό εσείς και το παιδί σας να καταλάβετε γιατί η κένωση της κύστης είναι τόσο σημαντική, έτσι ώστε να βρείτε ένα πρόγραμμα κένωσης που σας βολεύει. 
Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τους εξής στόχους:

  • Αποφυγή βλάβης στα νεφρά και οποιασδήποτε λοίμωξης γενικότερα
  • Αποφυγή απώλειας ούρων
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού σας
  • Αυτονομία του παιδιού σας

Εάν η κύστη του παιδιού σας δεν κενώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να προκληθούν ουρολοιμώξεις. Ακόμα και αν υπάρχει μικρή ποσότητα ούρων στην κύστη, είναι αρκετή για να επιφέρει μια λοίμωξη. 

Τι πρέπει να κάνετε προτού ξεκινήσετε

Πριν ξεκινήσετε τη μέθοδο του διαλείποντος καθετηριασμού, θα πρέπει να λάβετε την κατάλληλη εκπαίδευση από τον επαγγελματία υγείας σας. Μαζί θα φτιάξετε ένα χρονοδιάγραμμα που σας εξυπηρετεί στο οποίο θα καθορίσετε τις ώρες και τον αριθμό καθετηριασμών. Συνήθως, η κένωση της κύστης πραγματοποιείται 4-6 φορές ημερησίως. Επιπλέον, όταν ξεκινήσετε, καλό είναι να καταγράφετε τις ποσότητες των υγρών που καταναλώνει και αποβάλλει το παιδί σας καθημερινά. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε αδειάζοντας τα ούρα από τον καθετήρα μέσα σε έναν ουροσυλλέκτη. 

 

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να σταθεί όρθιο, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι για να ανασηκώσετε λίγο τον κορμό του. Αυτό διευκολύνει την πλήρη κένωση της κύστης.
  • Αν το παιδί σας μπορεί να σταθεί όρθιο θα πρέπει να σταθεί κανονικά. Η όρθια στάση είναι η καλύτερη για την κένωση της κύστης.
  • Είναι σημαντικό να επιμείνετε σε ένα καθημερινό πρόγραμμα.
  • Περισσότεροι από έναν ενήλικες που βρίσκονται κοντά στο παιδί θα πρέπει να γνωρίζουν να το καθετηριάζουν. Έτσι θα μπορούν να το φροντίζουν ακόμα και αν εσείς είστε μακριά.
  • Όταν αδειάζετε την κύστη του, εξηγήστε του την διαδικασία έτσι ώστε να ξεκινήσει να μαθαίνει να την κάνει από μόνο του.
  • Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα χρειαστεί να αλλάξετε το μέγεθος του καθετήρα. Για αυτό, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.
Επιστροφή

Μάθετε στο παιδί σας πώς να καθετηριάζεται με το Wee Game

Όταν το παιδί σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη διαδικασία του διαλείποντος καθετηριασμού, σε ηλικία περίπου 3 με 5 ετών, μπορείτε να ξεκινήσετε να το εκπαιδεύετε για να κενώνει μόνο του την κύστη του. Το Wee Game έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει να καθετηριάζεται με έναν διασκεδαστικό τρόπο. Το Wee Game

Μάθετε στο παιδί σας να είναι αυτόνομο 

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει, θα θέλει να είναι πιο ανεξάρτητο. Αυτή είναι και η φυσική εξέλιξη των παιδιών που μεγαλώνουν. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και για το πρόγραμμα του διαλείποντος καθετηριασμού. Όταν θεωρήσετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο, μπορείτε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να κενώνει την κύστη του.

Το παιχνίδι Wee Game

Το  Wee Game είναι ένα παιχνίδι με κάρτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε στο παιδί σας πώς να κενώνει την κύστη του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες για να παίξετε διαφορετικά και διασκεδαστικά παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού σας. Απλά εκτυπώστε τις κάρτες, κόψτε τις και είστε έτοιμοι να παίξετε.

Το  Wee Game σχεδιάστηκε για να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να αποκτήσετε ένα πρόγραμμα κένωσης της κύστης με διασκεδαστικό τρόπο. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και μόλις το παιδί σας το συνηθίσει, μπορεί να γίνει ακόμα πιο απαιτητικό. Καλή διασκέδαση!  

Το παιχνίδι διατίθεται για κορίτσια ή για αγόρια.

 

Κατεβάστε τις κάρτες για κορίτσια εδώ (pdf)

Κατεβάστε τον οδηγό για γονείς για κορίτσια εδώ (pdf)

 

Κατεβάστε τις κάρτες για αγόρια εδώ  (pdf)

Κατεβάστε τον οδηγό για γονείς για αγόρια εδώ (pdf)

 

icon

Να θυμάστε… Το Wee Game δημιουργήθηκε ως βοήθημα και δεν αντικαθιστά τις οδηγίες χρήσης. Συμβουλευτείτε πάντα τον επαγγελματία υγείας σας για να σας κατευθύνει σωστά και διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.  

Επιστροφή
Επιστροφή

Δοκιμάστε το προϊόν

Επιτυχής υποβολή

Συγχαρητήρια

Προβολή για υπολογιστές