Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη δισχιδή ράχη, τα προβλήματα ούρησης και εντέρου. Παρόλα αυτά, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον Eπαγγελματία Yγείας σας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
Προβλήματα ούρησης
Γιατί η δισχιδής ράχη προκαλεί προβλήματα ούρησης;
Η ουροδόχος κύστη, που αποθηκεύει τα ούρα, ελέγχεται από το νευρικό σύστημα. Στη δισχιδή ράχη, λόγω της βλάβης των νεύρων, μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία της κύστης. Μερικά άτομα μπορεί να ουρούν πιο συχνά ή ξαφνικά, κάποια μπορεί να έχουν απώλειες ούρων και άλλα να δυσκολεύονται να κενώσουν την κύστη τους.
Πώς τα προβλήματα ούρησης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού μου;
Εάν η ουροδόχος κύστη του παιδιού σας δεν κενώνεται τακτικά, μπορεί να προκληθούν λοιμώξεις. Αυτές ξεκινούν στην κύστη αλλά μπορεί να μεταφερθούν στα νεφρά προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Ακόμα και εάν παραμείνει στην κύστη μια μικρή ποσότητα ούρων, μπορεί να προκαλέσει κάποια λοίμωξη. Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν έχει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του, μπορεί να έχει απώλειες ούρων. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση θα το βοηθήσετε να είναι υγιές και να έχει αυτοπεποίθηση. Μιλήστε με τον Eπαγγελματία Yγείας σας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης του παιδιού σας.
Τι είναι ο διαλείπων καθετηριασμός;
Η μέθοδος του διαλείποντος καθετηριασμού διασφαλίζει την αποτελεσματική κένωση της ουροδόχου κύστης. Είναι σημαντικό να διεξάγετε τον καθετηριασμό με όσο το δυνατόν πιο ασφαλή τρόπο, γιατί εάν κατά τη διαδικασία μεταφερθούν μικρόβια υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης. Για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας καθώς και την περιγεννητική περιοχή. Η καθαρή τεχνική είναι αυτή που θα ακολουθήσετε για τον καθετηριασμό του παιδιού σας και αυτή που θα πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας, όταν μεγαλώσει και είναι σε θέση να πραγματοποιεί από μόνο του τη διαδικασία.
Τι είναι ο καθετήρας για διαλείποντα καθετηριασμό;
Για την πραγματοποίηση του διαλείποντος καθετηριασμού απαιτείται ένας καθετήρας, δηλαδή ένας λεπτός σωλήνας, ο οποίος εισάγεται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Το άκρο είναι στρογγυλεμένο, με ανοίγματα στα πλαϊνά, επιτρέποντας στα ούρα να περάσουν μέσα στο σωλήνα και να εξέλθουν από την κύστη. Μόλις η κύστη κενώσει πλήρως, ο καθετήρας απομακρύνεται.
Πόσο συχνά θα πρέπει να κενώνω την κύστη του παιδιού μου με καθετήρα;
Ο Eπαγγελματίας Yγείας θα σας υποδείξει πόσες φορές θα πρέπει να καθετηριάζετε το παιδί σας την ημέρα. Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να κενώνετε την κύστη 4-6 φορές ημερησίως, με τον τελευταίο καθετηριασμό να πραγματοποιείται πριν κοιμηθεί το παιδί σας το βράδυ.
Ο διαλείπων καθετηριασμός θα βλάψει το παιδί μου;
Όχι. Εάν πραγματοποιείται σωστά, ο διαλείπων καθετηριασμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσετε υγιές το ουροποιητικό σύστημα του παιδιού σας, προστατεύοντας συνεπώς και τον οργανισμό του. Ωστόσο, εάν η διέλευση του καθετήρα είναι δύσκολη ή το παιδί σας δεν νιώθει άνετα σταματήστε για λίγο. Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε λέγοντάς του να πάρει μια βαθιά ανάσα ή να βήξει. Μιλήστε με τον Eπαγγελματία Yγείας σας σε περίπτωση που το παιδί πονάει κατά τον καθετηριασμό.
Μπορώ να κενώνω την κύστη του παιδιού μου μόνο το πρωί και το βράδυ;
Όχι. Θα πρέπει να ακολουθείτε το πρόγραμμα που σας έχει ορίσει ο Eπαγγελματίας Yγείας. Κατά κανόνα, η κύστη πρέπει να κενώνεται 4-6 φορές ημερησίως.
Μπορεί το παιδί μου να καταναλώνει λιγότερα υγρά έτσι ώστε να καθετηριάζεται λιγότερες φορές;
Όχι. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να καταναλώνει τα απαραίτητα υγρά, καθώς έτσι θα διατηρηθεί το ουροποιητικό σύστημα καθαρό και υγιές.
Τι πρέπει να κάνω αν τα ούρα είναι θολά, σκούρα ή μυρίζουν;
Αν παρατηρήσετε κάτι αντίστοιχο, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει λoίμωξη. Σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον Eπαγγελματία Yγείας σας.
Τι πρέπει να κάνω εάν δω αίμα στον καθετήρα κατά την εξαγωγή του;
Υπάρχει περίπτωση κάποιες φορές να παρατηρήσετε μικρές σταγόνες αίματος στον καθετήρα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε αν το παιδί σας δεν πονάει. Σε περίπτωση αιμορραγίας ή πόνου, μιλήστε με τον Eπαγγελματία Yγείας σας.
Προβλήματα εντέρου
Τι είναι ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός;
Η μέθοδος του υψηλού αυτοϋποκλυσμού με το Peristeen είναι μία αποτελεσματική μέθοδος που οδηγεί στην πλήρη κένωση του κατώτερου τμήματος του εντέρου, χρησιμοποιώντας μόνο νερό βρύσης. Το νερό με τη βοήθεια ενός καθετήρα διοχετεύεται στο παχύ έντερο. Αυτό επιτυγχάνεται αφότου ο καθετήρας έχει εισαχθεί στο ορθό και το ενσωματωμένο μπαλόνι του έχει φουσκώσει, ώστε να συγκρατήσει τον καθετήρα εντός του ορθού. Η κένωση του εντέρου πραγματοποιείται συνήθως εντός 30 λεπτών. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι τόσο αποτελεσματική που σας επιτρέπει να παραμείνετε εγκρατής έως και 2 ημέρες. Πριν ξεκινήσετε τη μέθοδο του υψηλού αυτοϋποκλυσμού με το Peristeen στο παιδί σας, είναι απαραίτητο να έχετε εκπαιδευτεί από έναν εξειδικευμένο Eπαγγελματία Yγείας.
Από ποια ηλικία θα μπορεί το παιδί μου να ξεκινήσει τον υψηλό αυτοϋποκλυσμό;
Ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας από 3 ετών και πάνω.
Μπορούμε να πάμε διακοπές ακόμα και αν ακολουθεί το παιδί μου τη μέθοδο του υψηλού αυτοϋποκλυσμού;
Φυσικά. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας όλα όσα χρειάζεστε για τον υψηλό αυτοϋποκλυσμό. Εάν γνωρίζετε ότι στην περιοχή που θα βρίσκεστε το νερό βρύσης δεν είναι πόσιμο χρησιμοποιείστε εμφιαλωμένο νερό. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το ίδιο πρόγραμμα με αυτό που είχατε στο σπίτι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ενδέχεται το έντερο του παιδιού σας να πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο πρόγραμμα κενώσεων.
Τι πρέπει να κάνω εάν έχω διαρροή κοπράνων ή νερού μεταξύ των υποκλυσμών;
Εάν το παιδί σας έχει διαρροές κοπράνων ή νερού μεταξύ των υποκλυσμών, μπορεί να οφείλεται στη δυσκοιλιότητα ή στα συμπαγή κόπρανα που εμποδίζουν την πλήρη κένωση του εντέρου του. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να έχετε χρησιμοποιήσει περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του υποκλυσμού. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την ποσότητα του νερού που σας σύστησε ο Eπαγγελματίας Yγείας σας.