Μάθετε περισσότερα για τη δισχιδή ράχη, τα προβλήματα ούρησης και εντέρου, αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσετε. 

Δισχιδή ράχη που ουσιαστικά σημαίνει 'ράχη με σχισμή'

Τι είναι η δισχιδής ράχη;

Η δισχιδής ράχη είναι αποτέλεσμα μιας δυσμορφίας που αναπτύσσεται στη σπονδυλική στήλη των εμβρύων κατά τη διάρκεια της κύησης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο την κινητικότητα του ατόμου όσο και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου του. Μάθετε περισσότερα για τη δισχιδή ράχη
Επιστροφή

Εισαγωγή στη δισχιδή ράχη

Τα χαρακτηριστικά της δισχιδούς ράχης ποικίλουν. Συνήθως τα μικρά οστά (σπόνδυλοι) τα οποία απαρτίζουν την σπονδυλική στήλη δεν έχουν σχηματιστεί πλήρως και μπορεί να υπάρχουν «κενά» ανάμεσά τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι μπορεί να λείπουν, εκθέτοντας τον νωτιαίο μυελό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ατέλεια της σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στην βάση της. Ο βαθμός σοβαρότητας στη δισχιδή ράχη εξαρτάται από:

α) Το επίπεδο της σπονδυλικής στήλης στο οποίο βρίσκεται το έλλειμμα σύγκλεισης καθώς και το μέγεθος του «ανοίγματός» της

β) Εάν το δέρμα καλύπτει την συγκεκριμένη περιοχή

γ) Εάν εμπλέκονται τα νεύρα

Σε περίπτωση που τα νεύρα έχουν επηρεαστεί, τότε θα επηρεαστεί και η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.

Τύποι δισχιδούς ράχης

Η δισχιδής ράχη εμφανίζεται με διάφορες μορφές:  

ΜυελομηνιγγοκήληΜυελομηνιγγοκήλη

Εάν ο νωτιαίος μυελός εσωκλείεται στην κύστη τότε το άτομο πάσχει από μυελομηνιγγοκήλη. Αυτή είναι η πιο σοβαρή περίπτωση της δισχιδούς ράχης. Στη μυελομηνιγγοκήλη είναι πολύ πιθανή η παράλυση των κάτω άκρων, ενώ στο 80% των περιπτώσεων παρατηρούνται προβλήματα στην ούρηση και το έντερο.

 

ΜηνιγγοκήληΜηνιγγοκήλη

Σε αυτή την μορφή τα καλύμματα του νωτιαίου μυελού (μηνίγγια) διαπερνούν την πλάτη και δημιουργούν μια κύστη. Στην μηνιγγοκήλη, ο βαθμός αναπηρίας είναι μικρότερος συγκριτικά με την μυελομηνιγγοκήλη, ωστόσο προβλήματα ούρησης και εντέρου μπορεί να εμφανιστούν. 

 

 Λανθάνουσα δισχιδής ράχηΛανθάνουσα δισχιδής ράχη 

Η λανθάνουσα δισχιδής ράχη είναι η πιο κοινή μορφή. Τα περισσότερα  άτομα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα της πάθησης και δεν το μαθαίνουν ποτέ.

 

 

Πρόληψη της δισχιδούς ράχης

Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με δισχιδή ράχη μειώνεται, καθώς στις μέρες μας πραγματοποιούνται αρκετοί προγεννητικοί έλεγχοι και οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος πριν και μετά την σύλληψη.

Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα ούρησης στη δισχιδή ράχη και πώς να φροντίσετε την κύστη σας.

Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα εντέρου στη δισχιδή ράχη και πώς να φροντίσετε το έντερό σας.

Επιστροφή

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δισχιδή ράχη

Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα ούρησης στη δισχιδή ράχη

Προβλήματα ούρησης στη δισχιδή ράχη

Τα παιδιά που γεννιούνται με δισχιδή ράχη ενδέχεται ως ένα βαθμό να εμφανίσουν ακράτεια ούρων, ανεξάρτητα από το σημείο που βρίσκεται η βλάβη. Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα ούρησης
Επιστροφή

Προβλήματα ούρησης στη δισχιδή ράχη

Τα περισσότερα παιδιά με δισχιδή ράχη μπορεί να εμφανίσουν νευρογενή κύστη, η οποία διακρίνεται σε άτονη και σπαστική κύστη.

Άτονη κύστη

Συνήθως τα παιδιά με δισχιδή ράχη παρουσιάζουν άτονη κύστη. Στην περίπτωση αυτή, η κύστη διατάσσεται, επιτρέποντας την αποθήκευση αρκετά μεγάλου όγκου ούρων (έως και 2 λίτρα) ενώ πολλές φορές μπορεί να εμφανίσουν και απώλεια ούρων. Συχνά στη δισχιδή ράχη, η άτονη κύστη συνδυάζεται με έναν μη συσπώμενο σφιγκτήρα.

Σπαστική κύστη

Στη σπαστική κύστη δεν γίνεται πάντα αντιληπτό πότε η ουροδόχος κύστη είναι πλήρης για να ακολουθήσει η ακούσια κένωση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο σφιγκτήρας μπορεί να συσταλεί όταν η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη, προκαλώντας αυξημένη πίεση. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη ή μακροχρόνια βλάβη στα νεφρά.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της σπαστικής κύστης είναι:

  • Συχνοουρία 
  • Ανεξέλεγκτη ή και ξαφνική απώλεια ούρων

Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για την δισχιδή ράχη και πώς να φροντίσετε την ουροδόχο κύστη σας.

Επιστροφή
Δισχιδής ράχη και φροντίδα της ουροδόχου κύστης

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης

Για τους γονείς των παιδιών με δισχιδή ράχη, οι καθημερινές δραστηριότητες όπως οι βόλτες στα μαγαζιά ή τον κινηματογράφο ή ακόμα και η μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, απαιτούν λίγη περισσότερη οργάνωση καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημεία με προσβάσιμες τουαλέτες. Μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση των προβλημάτων ούρησης
Επιστροφή

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης

Η κοινωνική επίπτωση της ακράτειας ούρων 

Τα περισσότερα παιδιά με δισχιδή ράχη ενδέχεται να μην μπορούν να ουρήσουν φυσιολογικά, να ελέγχουν την κύστη τους ή να κενώνουν πλήρως. Η ακράτεια ούρων έχει κοινωνικές επιπτώσεις τόσο στα παιδιά όσο και τις οικογένειές τους. Τα παιδιά με ακράτεια ούρων συχνά αισθάνονται ντροπή και νιώθουν απομονωμένα καθώς αποφεύγουν να μένουν σε σπίτια φίλων τους ή ακόμα και να πάνε μια εκδρομή με το σχολείο. Πολλές φορές αισθάνονται ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Παρόμοια συναισθήματα βιώνουν και οι γονείς αυτών των παιδιών οι οποίοι πρέπει να προγραμματίζουν όλες τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τα εκθέσουν.

Γιατί είναι σημαντικό να κενώνεται η κύστη του παιδιού σας;

Ουροποιητικό σύστημα παιδιού

Τα ούρα περιέχουν ουσίες περιττές για τον οργανισμό. Παράγονται στα νεφρά (1), μεταφέρονται στην ουροδόχο κύστη (2) και αποβάλλονται μέσω της ουρήθρας (3). Εάν η ουροδόχος κύστη του παιδιού σας δεν κενώνεται τακτικά, μπορεί να προκληθούν λοιμώξεις. Αυτές ξεκινούν από την κύστη αλλά μπορεί να μεταφερθούν και στα νεφρά προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα ούρων να παραμείνει στην κύστη μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.  

Χρησιμοποιώντας τον διαλείποντα καθετηριασμό για την κένωση της κύστης του παιδιού σας

Σε γενικές γραμμές, η ουροδόχος κύστη πρέπει να κενώνεται 4-6 φορές ημερησίως. Ο διαλείπων καθετηριασμός είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία που επιτρέπει στο παιδί σας να κενώσει την κύστη του χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα. Ο καθετήρας εισάγεται σιγά σιγά στην ουρήθρα κι όταν φτάσει στην κύστη τα ούρα αρχίζουν να αποβάλλονται. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και τα ούρα σταματήσουν να ρέουν, ο καθετήρας απομακρύνεται. Η κένωση της κύστης με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινά 4-6 φορές. Μέχρι το παιδί σας να φτάσει στην ηλικία των 5 περίπου ετών, θα πρέπει εσείς να το βοηθάτε να κενώνει την κύστη του. Μπορεί αρχικά να σας φανεί δύσκολο, λόγω της τακτικής πραγματοποίησής του, όμως οι περισσότεροι γονείς εξοικειώνονται γρήγορα.

Επιστροφή
Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα εντέρου στη δισχιδή ράχη

Προβλήματα εντέρου στη δισχιδή ράχη

Τα παιδιά με δισχιδή ράχη συχνά δυσκολεύονται να αντιληφθούν πότε πρέπει να κενώσουν το έντερό τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν απώλεια κοπράνων ή/και δυσκοιλιότητα. Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα εντέρου
Επιστροφή

Προβλήματα εντέρου στη δισχιδή ράχη

Η δισχιδής ράχη ενδέχεται να προκαλέσει δυσλειτουργία του εντέρου, γνωστή και ως νευρογενές έντερο. Η αίσθηση της ανάγκης για κένωση του εντέρου καθώς και η κινητικότητά του ελέγχονται από νεύρα στο νωτιαίο μυελό, τα οποία μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Συγκεκριμένα, το 90% των ατόμων με δισχιδή ράχη θα εμφανίσουν ακράτεια κοπράνων, ενώ πέρα από αυτή, τα άτομα με νευρογενές έντερο μπορεί να εμφανίσουν και δυσκοιλιότητα.

Ακράτεια κοπράνων

Η ακράτεια κοπράνων στη δισχιδή ράχη εμφανίζεται σε περιπτώσεις:

  • Αδυναμίας της αίσθησης του πρωκτού και του ορθού
  • Αδυναμίας της ανάγκης κένωσης τους εντέρου
  • Αδυναμίας του πρωκτού να παραμείνει κλειστός 

Τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια κοπράνων και δυσάρεστες οσμές, με αποτέλεσμα τα άτομα με δισχιδή ράχη να βιώνουν συχνά κοινωνική απομόνωση.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα παρατηρείται σε περιπτώσεις:

  • Μειωμένης περισταλτικότητας, παρά την ύπαρξη αισθητικότητας 
  • Σκληρών και αφυδατωμένων κοπράνων, που συχνά προκαλούν πόνο και δυσκολία κατά την προώθησή τους και οδηγούν σε μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα 

Η δυσκοιλιότητα συχνά συνοδεύεται από τυμπανισμούς, δυσφορία και πόνο στην κοιλιακή χώρα. 

Μάθετε περισσότερα

Το προϊόν που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου είναι το σύστημα υψηλού αυτοϋποκλυσμού Peristeen.

Μάθετε πώς να φροντίζετε το έντερό σας

Επιστροφή
Δισχιδής ράχη και πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου

Τα περισσότερα παιδιά με δισχιδή ράχη χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών τους για να κενώσουν το έντερό τους. Η εύρεση της κατάλληλης λύσης για τα προβλήματα εντέρου είναι απαραίτητη. Μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση των προβλημάτων του εντέρου
Επιστροφή

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου

Ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός είναι ένας αποτελεσματικός και ανώδυνος τρόπος κένωσης του εντέρου που, εάν πραγματοποιείται τακτικά, συντελεί στην αποφυγή των περιστατικών ακράτειας κοπράνων και δυσκοιλιότητας.

Τι είναι ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός;

Ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός είναι μία μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται μόνο νερό βρύσης για την κένωση του εντέρου. Το νερό με τη βοήθεια ενός υδρόφιλου καθετήρα διοχετεύεται στο παχύ έντερο. Αυτό επιτυγχάνεται αφότου ο καθετήρας έχει εισαχθεί στο ορθό και το ενσωματωμένο μπαλόνι του έχει φουσκώσει, ώστε να συγκρατήσει τον καθετήρα εντός του ορθού. Η κένωση του εντέρου πραγματοποιείται συνήθως εντός 30 λεπτών. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι τόσο αποτελεσματική που επιτρέπει στο παιδί σας να παραμείνει εγκρατές έως και 2 ημέρες.

Φροντίζοντας τα παιδιά σας

Εάν έχετε μικρά παιδιά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βασίζονται σε σας για να κενώσουν το έντερό τους, μέχρι να μάθουν τη διαδικασία του υποκλυσμού. Είναι σημαντικό να εμπλέξετε το παιδί στη διαδικασία, έτσι ώστε να νιώθει σιγουριά όταν θα το χρησιμοποιήσει μόνο του. Να θυμάστε ότι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κένωσης του εντέρου που συμβαδίζει με την καθημερινότητα του παιδιού, θα το διευκολύνει στη μελλοντική συμμόρφωσή του στη διαδικασία του υποκλυσμού.

Το Poo Game

Η Coloplast ανέπτυξε το Poo Game, ένα παιχνίδι με κάρτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε στο παιδί σας πώς να κενώνει το έντερό του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες για να παίξετε διαφορετικά και διασκεδαστικά παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού σας.

Μάθετε περισσότερα 

Μάθετε περισσότερα για τον υψηλό αυτοϋποκλυσμό με το Peristeen.

Εάν έχετε απορίες για τη δισχιδή ράχη και τα προβλήματα ούρησης και εντέρου, μάθετε περισσότερα στην ενότητα Συχνές ερωτήσεις

Επιστροφή
Δισχιδή ράχη και ερωτήσεις για τα προβλήματα ούρησης και εντέρου

Συχνές ερωτήσεις

Βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη δισχιδή ράχη, τα προβλήματα ούρησης και εντέρου και πώς να τα αντιμετωπίσετε. Συχνές ερωτήσεις για τη δισχιδή ράχη
Επιστροφή

Συχνές ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη δισχιδή ράχη, τα προβλήματα ούρησης και εντέρου. Παρόλα αυτά, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον Eπαγγελματία Yγείας σας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. 

Προβλήματα ούρησης


Γιατί η δισχιδής ράχη προκαλεί προβλήματα ούρησης;

Η ουροδόχος κύστη, που αποθηκεύει τα ούρα, ελέγχεται από το νευρικό σύστημα. Στη δισχιδή ράχη, λόγω της βλάβης των νεύρων, μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία της κύστης. Μερικά άτομα μπορεί να ουρούν πιο συχνά ή ξαφνικά, κάποια μπορεί να έχουν απώλειες ούρων και άλλα να δυσκολεύονται να κενώσουν την κύστη τους.

Πώς τα προβλήματα ούρησης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού μου;

Εάν η ουροδόχος κύστη του παιδιού σας δεν κενώνεται τακτικά, μπορεί να προκληθούν λοιμώξεις. Αυτές ξεκινούν στην κύστη αλλά μπορεί να μεταφερθούν στα νεφρά προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Ακόμα και εάν παραμείνει στην κύστη μια μικρή ποσότητα ούρων, μπορεί να προκαλέσει κάποια λοίμωξη. Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν έχει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του, μπορεί να έχει απώλειες ούρων. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση θα το βοηθήσετε να είναι υγιές και να έχει αυτοπεποίθηση. Μιλήστε με τον Eπαγγελματία Yγείας σας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης του παιδιού σας.

Τι είναι ο διαλείπων καθετηριασμός;

Η μέθοδος του διαλείποντος καθετηριασμού διασφαλίζει την αποτελεσματική κένωση της ουροδόχου κύστης. Είναι σημαντικό να διεξάγετε τον καθετηριασμό με όσο το δυνατόν πιο ασφαλή τρόπο, γιατί εάν κατά τη διαδικασία μεταφερθούν μικρόβια υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης. Για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας καθώς και την περιγεννητική περιοχή. Η καθαρή τεχνική είναι αυτή που θα ακολουθήσετε για τον καθετηριασμό του παιδιού σας και αυτή που θα πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας, όταν μεγαλώσει και είναι σε θέση να πραγματοποιεί από μόνο του τη διαδικασία. 

Τι είναι ο καθετήρας για διαλείποντα καθετηριασμό;

Για την πραγματοποίηση του διαλείποντος καθετηριασμού απαιτείται ένας καθετήρας, δηλαδή ένας λεπτός σωλήνας, ο οποίος εισάγεται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Το άκρο είναι στρογγυλεμένο, με ανοίγματα στα πλαϊνά, επιτρέποντας στα ούρα να περάσουν μέσα στο σωλήνα και να εξέλθουν από την κύστη. Μόλις η κύστη κενώσει πλήρως, ο καθετήρας απομακρύνεται.

Πόσο συχνά θα πρέπει να κενώνω την κύστη του παιδιού μου με καθετήρα;

Ο Eπαγγελματίας Yγείας θα σας υποδείξει πόσες φορές θα πρέπει να καθετηριάζετε το παιδί σας την ημέρα. Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να κενώνετε την κύστη 4-6 φορές ημερησίως, με τον τελευταίο καθετηριασμό να πραγματοποιείται πριν κοιμηθεί το παιδί σας το βράδυ. 

Ο διαλείπων καθετηριασμός θα βλάψει το παιδί μου;

Όχι. Εάν πραγματοποιείται σωστά, ο διαλείπων καθετηριασμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσετε υγιές το ουροποιητικό σύστημα του παιδιού σας, προστατεύοντας συνεπώς και τον οργανισμό του. Ωστόσο, εάν η διέλευση του καθετήρα είναι δύσκολη ή το παιδί σας δεν νιώθει άνετα σταματήστε για λίγο. Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε λέγοντάς του να πάρει μια βαθιά ανάσα ή να βήξει. Μιλήστε με τον Eπαγγελματία Yγείας σας σε περίπτωση που το παιδί πονάει κατά τον καθετηριασμό.

Μπορώ να κενώνω την κύστη του παιδιού μου μόνο το πρωί και το βράδυ;

Όχι. Θα πρέπει να ακολουθείτε το πρόγραμμα που σας έχει ορίσει ο Eπαγγελματίας Yγείας. Κατά κανόνα, η κύστη πρέπει να κενώνεται 4-6 φορές ημερησίως.

Μπορεί το παιδί μου να καταναλώνει λιγότερα υγρά έτσι ώστε να καθετηριάζεται λιγότερες φορές;

Όχι. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να καταναλώνει τα απαραίτητα υγρά, καθώς έτσι θα διατηρηθεί το ουροποιητικό σύστημα καθαρό και υγιές.

Τι πρέπει να κάνω αν τα ούρα είναι θολά, σκούρα ή μυρίζουν;

Αν παρατηρήσετε κάτι αντίστοιχο, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει λoίμωξη. Σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον Eπαγγελματία Yγείας σας. 

Τι πρέπει να κάνω εάν δω αίμα στον καθετήρα κατά την εξαγωγή του;

Υπάρχει περίπτωση κάποιες φορές να παρατηρήσετε μικρές σταγόνες αίματος στον καθετήρα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε αν το παιδί σας δεν πονάει. Σε περίπτωση αιμορραγίας ή πόνου, μιλήστε με τον Eπαγγελματία Yγείας σας.

Προβλήματα εντέρου


Τι είναι ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός;

Η μέθοδος του υψηλού αυτοϋποκλυσμού με το Peristeen είναι μία αποτελεσματική μέθοδος που οδηγεί στην πλήρη κένωση του κατώτερου τμήματος του εντέρου, χρησιμοποιώντας μόνο νερό βρύσης. Το νερό με τη βοήθεια ενός καθετήρα διοχετεύεται στο παχύ έντερο. Αυτό επιτυγχάνεται αφότου ο καθετήρας έχει εισαχθεί στο ορθό και το ενσωματωμένο μπαλόνι του έχει φουσκώσει, ώστε να συγκρατήσει τον καθετήρα εντός του ορθού. Η κένωση του εντέρου πραγματοποιείται συνήθως εντός 30 λεπτών. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι τόσο αποτελεσματική που σας επιτρέπει να παραμείνετε εγκρατής έως και 2 ημέρες. Πριν ξεκινήσετε τη μέθοδο του υψηλού αυτοϋποκλυσμού με το Peristeen στο παιδί σας, είναι απαραίτητο να έχετε εκπαιδευτεί από έναν εξειδικευμένο Eπαγγελματία Yγείας.

Από ποια ηλικία θα μπορεί το παιδί μου να ξεκινήσει τον υψηλό αυτοϋποκλυσμό;

Ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας από 3 ετών και πάνω. 

Μπορούμε να πάμε διακοπές ακόμα και αν ακολουθεί το παιδί μου τη μέθοδο του υψηλού αυτοϋποκλυσμού;

Φυσικά. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας όλα όσα χρειάζεστε για τον υψηλό αυτοϋποκλυσμό. Εάν γνωρίζετε ότι στην περιοχή που θα βρίσκεστε το νερό βρύσης δεν είναι πόσιμο χρησιμοποιείστε εμφιαλωμένο νερό. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το ίδιο πρόγραμμα με αυτό που είχατε στο σπίτι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ενδέχεται το έντερο του παιδιού σας να πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο πρόγραμμα κενώσεων.

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω διαρροή κοπράνων ή νερού μεταξύ των υποκλυσμών;

Εάν το παιδί σας έχει διαρροές κοπράνων ή νερού μεταξύ των υποκλυσμών, μπορεί να οφείλεται στη δυσκοιλιότητα ή στα συμπαγή κόπρανα που εμποδίζουν την πλήρη κένωση του εντέρου του. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να έχετε χρησιμοποιήσει περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του υποκλυσμού. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την ποσότητα του νερού που σας σύστησε ο Eπαγγελματίας Yγείας σας.

Επιστροφή
Επιστροφή

Δοκιμάστε το προϊόν

Επιτυχής υποβολή

Συγχαρητήρια

Προβολή για υπολογιστές