Γιατί είναι τόσο σημαντικό το υγιές δέρμα;

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και δημιουργεί ασπίδα προστασίας στους διάφορους εξωτερικούς παράγοντες καθώς το καλύπτει και το προστατεύει από βλάβες, ανάπτυξη λοιμώξεων και αφυδάτωση. Είναι γεγονός ότι το υγιές δέρμα αποτελεί καθρέπτη ενός υγιούς σώματος. Μάθετε περισσότερα για το δέρμα και τις λειτουργίες του

Το δέρμα είναι από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος και πρέπει να το φροντίζετε καθημερινά, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Τι κάνει το δέρμα;

 • Προστατεύει – το δέρμα προστατεύει το σώμα σας και τα όργανα από τραυματισμούς και αποτελεί φραγμό σε μικρόβια αποτρέποντας τις λοιμώξεις.
 • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία – το δέρμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός σας, διατηρώντας το νερό στο εσωτερικό του. Επίσης δροσίζει το σώμα σας μέσω της διαπνοής (εφίδρωσης) όταν χρειάζεται.
 • Αποτελεί μέσο για την αίσθηση της αφήςτο δέρμα επιτρέπει να αισθανόμαστε ερεθίσματα από το περιβάλλον όπως ζέστη, κρύο, πόνο και οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτό.
 • Εκκρίνει ουσίες – οι ιδρωτοποιοί αδένες στο δέρμα παράγουν έλαια για τη λίπανση του δέρματος ώστε να παραμείνει υγιές.

Το υγιές δέρμα είναι:

 • Ομαλό, χωρίς ασυνέχειες στην επιφάνειά του
 • Ζεστό, αλλά όχι υπερβολικά
 • Καθρέπτης ενός υγιούς σώματος

Το υγιές δέρμα δεν είναι:          

 • Ερυθρό
 • Σκληρό
 • Απολεπισμένο
 • Κνησμώδες
 • Ξηρό
 • Ερεθισμένο

Τα προϊόντα μας για την φροντίδα δέρματος

Η Coloplast δημιουργεί και διαθέτει καινοτόμα προϊόντα που εστιάζουν στη διατήρηση του υγιούς δέρματος και την ανάπλασή του. Τα προϊόντα που διαθέτουμε για τη φροντίδα δέρματος παρέχουν προστασία σε ευαίσθητα δέρματα καθώς και θεραπεία και φροντίδα σε διάφορες δερματολογικές καταστάσεις.

Επιστροφή

Βήματα φροντίδας δέρματος

Βήματα φροντίδας δέρματος Μερικά απλά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να φροντίσετε το δέρμα σας και να αποφύγετε μερικές από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις. Διαβάστε περισσότερα για τη φροντίδα του δέρματος

Βιβλιογραφία

(1) Nix D, et al. A review of perineal skin care protocols and skin barrier product use. Ostomy Wound Management. 2004;50(12)59-67.  
(2) European Pressure Ulcer Advisory Panel  and National Pressure Ulcer Advisory Panel. Prevention and treatment of pressure ulcers: quick reference guide. Washington DC: National Pressure Ulcer Advisory Panel; 2009.   
(3) Armstrong D, et al. New opportunities to improve pressure ulcer prevention and treatment. Advances in Skin & Wound Care. 2008;21(10)469-78.  
(4) What You Need to Know About™ Skin Cancer. Rockville, MD; National Cancer Institute. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. NIH Publication No. 09-1564. September 2009.

εικονίδιο

Η τακτική φροντίδα του δέρματος – όπως μεταξύ άλλων το πλύσιμο, η ενυδάτωση, ο έλεγχος και η αντηλιακή προστασία – μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος και στην πρόληψη δερματολογικών προβλημάτων. 

Βήμα 1: Καθαρίστε το δέρμα σας  

 1. Χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό δέρματος με ισορροπημένο pH και ένα μαλακό πανί ή ένα μαντηλάκι καθαρισμού μίας χρήσης για να καθαρίσετε το δέρμα σας.
 2. Κάντε ντους ή μπάνιο με ζεστό, όχι καυτό νερό. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αποφύγετε σκληρά σαπούνια όπως μπάρες σαπουνιού και αντιμικροβιακά σαπούνια χεριών. Μπορούν να ξηράνουν το δέρμα και να το καταστρέψουν1.
 3. Σκουπίστε το δέρμα σας με ήπιες κινήσεις (ταμποναριστά) για να στεγνώσει. Μην το τρίβετε.


Ταμπονάρετε το δέρμα σας

Βήμα 2: Ενυδατώνετε το δέρμα σας

 1. Χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες ή λοσιόν μετά το μπάνιο για να αποφύγετε την ξηροδερμία.
 2. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε το προϊόν σε όλες τις περιοχές του σώματός σας. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η ξηροδερμία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του δέρματος2. Η ενυδάτωση του δέρματός σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε προβλήματα όπως ρωγμές, πόνος, κνησμός και εξίδρωση/εξέλκωση. Να θυμάστε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά, καθώς υπάρχει μικρότερη πιθανότητα δερματικού ερεθισμού και αλλεργικών συμπτωμάτων3. 

Βήμα 3: Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας 

 1. Αναζητάτε αλλαγές στο χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα των ελιών. Αναζητάτε περιοχές που ξεφλουδίζουν, είναι κόκκινες, ερεθισμένες, σπασμένες ή με φαγούρα4.
 2. Επισκεφθείτε τον ιατρό ή τον νοσηλευτή σας εάν παρατηρήσετε κάποιες από αυτές τις αλλαγές ή αν παρατηρήσετε έλκη ή τραύματα που δεν επουλώνονται.

Βήμα 4: Προστατεύετε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία 

 1. Αν βγείτε έξω, σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε αντιηλιακό4.

Προϊόντα Coloplast για γενική φροντίδα δέρματος

 • Atrac-Tain® – Κρέμα φροντίδας διαβητικού ποδιού ή άλλων μορφών ξηροδερμίας παθολογικής αιτιολογίας.
 • Conveen® Easi-Cleanse – Καθαριστικό με ισορροπημένο pH που δεν χρειάζεται ξέπλυμα.
 • Conveen® Protact – Κρέμα προστασίας και πρόληψης δερματικών ερεθισμών.
 • Conveen® Critic Barrier – Κρέμα προστασίας και αποκατάστασης του ερεθισμένου δέρματος.
Επιστροφή

Παθήσεις και τρόποι αντιμετώπισης

Δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με την ακράτεια

Ένα ενδεχομένως σοβαρό επακόλουθο της ακράτειας ούρων ή κοπράνων είναι η εμφάνιση δερματικών βλαβών. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας εάν αντιμετωπίζετε ακράτεια ούρων ή κοπράνων. Μάθετε πώς η ακράτεια ούρων ή κοπράνων επηρεάζει το δέρμα

Βιβλιογραφία

(1) Nix D, et al. A review of perineal skin care protocols and skin barrier product use. Ostomy Wound Management. 2004;50(12)59-67.  
(2) Hoggarth A, et al. Ostomy Wound Management. A controlled, three-part trial to investigate the barrier function and skin hydration properties of six skin protectants. 2005;51(12)30-42.

εικονίδιο

Ακράτεια είναι η δυσκολία ή αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης (ούρα) ή του εντέρου (κόπρανα). Η ακράτεια ούρων συναντάται πιο συχνά στους ηλικιωμένους και συνήθως οφείλεται σε ιατρικά προβλήματα όπως ασθενείς πυελικοί μύες, σακχαρώδης διαβήτης, υπερμεγέθης προστάτης κ.ά. Στα συνήθη αίτια της ακράτειας κοπράνων περιλαμβάνονται η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, η βλάβη στον σφιγκτήρα μυ του πρωκτού από τον τοκετό, η κακή διατροφή κ.ά.

Συχνά η ακράτεια ούρων ή κοπράνων πέραν των προφανών περιορισμών που προκαλούν στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τη βιώνουν δημιουργούν επίσης σημαντικές δερματικές βλάβες.  

Πώς η ακράτεια επηρεάζει το δέρμα

Αν έχετε ακράτεια, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς να προστατεύετε το δέρμα σας. Η παρατεταμένη έκθεση σε βιολογικά υγρά (ούρα και κόπρανα) μπορεί να κάνει το δέρμα πιο λεπτό, εξασθενίζοντας την ικανότητά του να λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός.

Εξαιτίας της ακράτειας ούρων, μπορεί να προκληθούν δερματικά προβλήματα. Συνήθη συμπτώματα είναι η ερυθρότητα, το αίσθημα καύσου και ο ερεθισμός γύρω από τους γλουτούς, το ορθό, τη βουβωνική χώρα ή ανάμεσα στους μηρούς. Αν οι δερματικές αυτές βλάβες δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκληθούν εξελκώσεις.

Φροντίδα του δέρματός σας

Αν αντιμετωπίζετε δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με την ακράτεια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να διασφαλίσετε την κατάλληλη φροντίδα.

Βήμα 1: Καθαρίστε το δέρμα σας

 1. Αλλάξτε το εσώρουχο και πετάξτε την πάνα ή ό,τι άλλο έχει λερωθεί.

 2. Πλένετε το δέρμα σας κάθε φορά που λερώνεται. Χρησιμοποιείστε καθαριστικό δέρματος με ισορροπημένο pH που δεν χρειάζεται ξέπλυμα.

  ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αποφύγετε σκληρά σαπούνια όπως μπάρες σαπουνιού και αντιμικροβιακά σαπούνια χεριών. Μπορεί να ξηράνουν το δέρμα και να οδηγήσουν σε καταστροφή του1.

 3. Καθαρίζετε απαλά την περιοχή με φορά από μπροστά προς τα πίσω, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί πλύσης ή μαλακό πανί μίας χρήσης.

 4. Σκουπίστε το δέρμα σας ταμποναριστά χωρίς να το τρίβετε.

 Ταμπονάρετε το δέρμα σας

Βήμα 2: Προστατεύστε το δέρμα σας

Προστασία στο δέρμα μπορεί να παρέχει μία κρέμα που περιέχει ενυδατικούς και προστατευτικούς παράγοντες. Χρησιμοποιείται για την προστασία του δέρματός σας από ούρα και κόπρανα. Οι περισσότερες κρέμες περιποίησης δέρματος περιέχουν παραφίνη, διμεθικόνη, οξείδιο ψευδαργύρου ή έναν συνδυασμό αυτών των συστατικών2

 1. Απλώστε μία λεπτή, ομοιόμορφη στρώση κρέμας προστασίας δέρματος.
 2. Ορισμένα άτομα χρησιμοποιούν απορροφητικά εσώρουχα ή πάνες. Αλλάξτε την πάνα ή το εσώρουχο αφού λερωθεί. Αποφύγετε προϊόντα που έχουν πλαστική επένδυση.

Επικοινωνήστε με τον επαγγελματία υγείας σας αν τα δερματικά προβλήματα δεν βελτιωθούν ή αν επιδεινωθούν. 

 

Προϊόντα Coloplast για δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με την ακράτεια

 • Conveen® EasiCleanse Καθαριστικό με ισορροπημένο pH που δεν χρειάζεται ξέπλυμα
 • Conveen® ProtactΚρέμα προστασίας και πρόληψης δερματικών ερεθισμών 
 • Conveen® Critic BarrierΚρέμα προστασίας και αποκατάστασης του ερεθισμένου δέρματος
Επιστροφή

Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία θεωρείται συχνά ασήμαντη και μπορεί να παραβλεφθεί. Ωστόσο, αν η επιδερμίδα είναι είτε υπερβολικά λιπαρή είτε υπερβολικά ξηρή, ενδέχεται να είναι περισσότερο επιρρεπής σε λοιμώξεις και τραυματισμούς λόγω δυνάμεων τριβής και διάτμησης. Μάθετε περισσότερα για την ξηροδερμία

εικονίδιο

Η ξηροδερμία είναι ένα συχνό πρόβλημα που προκαλείται από απώλεια των φυσικών ενυδατικών στοιχείων του δέρματος, που οδηγούν σε επιδερμική απώλεια νερού. Το περιβάλλον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την απώλεια νερού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή με τη χρήση κεντρικής θέρμανσης ή κλιματισμού, το δέρμα χάνει πιο εύκολα την υγρασία του. Ομοίως, τα συχνά μπάνια ή η χρήση προϊόντων σαπουνιού με παράγοντες καθαρισμού που δεν είναι φιλικοί προς το δέρμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ξηροδερμίας.

Η ξηροδερμία συνήθως συναντάται στο κάτω μέρος των ποδιών και στα πέλματα και λιγότερο συχνά στον κορμό του σώματος ή τα χέρια. Το δέρμα μπορεί να είναι απολεπισμένο και να ξεφλουδίζει, μπορεί να φαίνεται θαμπό με γκρίζο υπόλευκο αποχρωματισμό ή μπορεί να εμφανίζονται σημάδια ή έντονες γραμμώσεις στο δέρμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις τα σημάδια, ο πόνος η θερμότητα και η ερυθρότητα μπορεί να είναι έντονα. Η παρουσία σκληρού, ανομοιόμορφου ή κατεστραμμένου δέρματος αποτελεί ένδειξη για παρέμβαση.

Η ξηροδερμία μπορεί να καταταχθεί ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν βρίσκεται σε ήπια έως μέτρια στάδια.

 

ξηροδερμία

 

Φροντίδα της ξηροδερμίας

Η ξηροδερμία ή το ξηρό δέρμα απαιτεί κατάλληλη φροντίδα όπως και το λιπαρό δέρμα. Η επιλογή του καλύτερου τύπου ενυδατικού είναι σημαντική. Για παράδειγμα, τα ενυδατικά προϊόντα με βάση το νερό απαιτούν τακτική εφαρμογή, συχνά με μικρή βελτίωση. Περισσότερο αποτελεσματικές είναι οι κρέμες και οι λοσιόν που βασίζονται σε έλαια που παγιδεύουν την υγρασία στο δέρμα και απαιτούν λιγότερο συχνή εφαρμογή.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για τη φροντίδα της ξηροδερμίας.

Βήμα 1: Πλένετε το δέρμα σας 

 1. Καθαρίστε απαλά το δέρμα με ένα ήπιο καθαριστικό δέρματος με ισορροπημένο pH και ένα μαλακό πανί ή μαντηλάκια καθαρισμού μίας χρήσης.

 2. Σκουπίστε το δέρμα σας ταμποναριστά χωρίς να το τρίβετε.

Βήμα 2: Ενυδατώνετε το δέρμα σας

 1. Απλώστε ενυδατικές κρέμες ή λοσιόν μετά το μπάνιο, σύμφωνα με τις ανάγκες.

Προϊόντα Coloplast για αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

 • Atrac-Tain® –Κρέμα φροντίδας διαβητικού ποδιού ή άλλων μορφών ξηροδερμίας παθολογικής αιτιολογίας.

Επιστροφή

Έλκη πίεσης (κατακλίσεις)

Τα έλκη πίεσης μπορεί να είναι επώδυνα, αλλά μπορούν να θεραπευτούν και συχνά μπορούν να προληφθούν. Μάθετε περισσότερα για τις κατακλίσεις

Βιβλιογραφία

European Pressure Ulcer Advisory Panel and National Pressure Ulcer Advisory Panel. Prevention and treatment of pressure ulcers: quick reference guide. Washington DC: National Pressure Ulcer Advisory Panel; 2009.  Wound, Ostomy, Continence Nurses Society. Guideline for prevention and management of pressure ulcers. WOCN Clinical Practice Guideline Series. Mt Laurel, NJ; 2010.

εικονίδιο

Ένα έλκος από πίεση, που λέγεται επίσης έλκος εκ κατακλίσεως ή απλά κατάκλιση, είναι ένας τραυματισμός στο δέρμα που επέρχεται λόγω συνεχούς πίεσης. Οι κατακλίσεις δημιουργούνται όταν η ροή του αίματος στην περιοχή επιβραδύνεται ή σταματά. Αυτό προκαλεί τη νέκρωση μικρών τμημάτων του ιστού με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός έλκους.

Τα έλκη από πίεση δημιουργούνται συνήθως πάνω από οστικές προεξοχές του σώματος. Η βλάβη στο δέρμα μπορεί να επέλθει όταν οι οστικές αυτές προεξοχές του σώματος πιέζουν πάνω σε σκληρές επιφάνειες όπως το κρεβάτι, μια καρέκλα ή ακόμα και ιατρικά βοηθήματα όπως ο νάρθηκας ή οι επιγονατίδες.

Πού εμφανίζονται πιο συχνά τα έλκη από πίεση;

 • Κεφάλι

 • Ώμο

 • Ιεροκοκκυγική περιοχή

 • Τροχαντήρες

 • Πτέρνες

 • Δάκτυλα ποδός

Πού εμφανίζονται τα έλκη από κατάκλιση;
© NPUAP 2008. Χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να αναπτυχθεί ένα έλκος από πίεση:

 • Περιορισμένη κινητικότητα
 • Κατακεκλιμένη θέση ή η παραμονή σε καρέκλα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους
 • Τακτικό σύρσιμο στο κρεβάτι
 • Τράβηγμα κατά μήκος του κρεβατιού κατά την αλλαγή θέσης
 • Ξηροδερμία
 • Δέρμα εκτεθειμένο σε ούρα, κόπρανα ή βιολογικά υγρά
 • Μειωμένη ικανότητα αντίληψης
 • Μειωμένη αισθητικότητα ή αίσθηση του πόνου
 • Κακή διατροφή
 • Αγγειοπάθεια

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο

Ακολουθήστε τα παρακάτω βασικά βήματα ώστε να προληφθεί η εμφάνιση ελκών πίεσης. 

Βήμα 1: Προστατεύστε το δέρμα σας

ελέγχετε το δέρμα σας

 1. Ελέγχετε το δέρμα σας καθημερινά συμπεριλαμβανομένων των πτυχών δέρματος. Αναζητάτε περιοχές ερεθισμένες ή με ερυθρότητα. Χρησιμοποιείστε έναν καθρέπτη για να ελέγξετε περιοχές που είναι δύσκολο να δείτε, όπως το κάτω μέρος του ποδιού.

 2. Χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες για να αποτραπεί η ξηροδερμία.

 3. Μην κάνετε μαλάξεις σε οστικές προεξοχές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα.

 4. Αν το δέρμα είναι υγρό ή λερωμένο από ούρα ή κόπρανα:

  – Πλύνετε αμέσως το δέρμα σας με καθαριστικό δέρματος με ισορροπημένο pH που δεν χρειάζεται ξέπλυμα. Σκουπίστε το δέρμα σας ταμποναριστά.

  Απλώστε μια αλοιφή, κρέμα ή πάστα ενυδάτωσης για την προστασία του δέρματος.

 5. Αν χρησιμοποιείτε απορροφητικό υλικό ή πάνα για ακράτεια, αλλάξτε το όταν λερωθεί ή βραχεί. Αποφύγετε προϊόντα με πλαστική επένδυση.

 

Βήμα 2: Πρόληψη κατάκλισης

Για άτομα κλινήρη: 

 1. Χρησιμοποιείτε στρώμα ειδικά κατασκευασμένο ώστε να μειώνει την πίεση.

 2. Αλλάζετε θέση συχνά.

 3. Μην ξαπλώνετε με τρόπο που να καταπονείτε ερεθισμένες περιοχές του δέρματος ή πάνω σε ιατρικά προϊόντα ή βοηθήματα.

 4. Ανυψώνετε το κεφαλάρι του κρεβατιού το λιγότερο δυνατό, καθώς μια μεγαλύτερη γωνία μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην περιοχή του κόκκυγα. Αποφύγετε θέσεις υπό κλίση.

 5. Αποφύγετε θέσεις που καταπονούν τις περιοχές με οστικές προεξοχές.

 6. Σιγουρευτείτε ότι σηκώνετε τον παθόντα και δεν τον σέρνετε, όταν αλλάζετε θέσεις. Η ολίσθηση ή το τράβηγμα μπορεί να τραυματίσει το δέρμα.

 7. Διατηρείτε τον ρουχισμό και τα σεντόνια στεγνά, μαλακά και χωρίς πτυχές.

 8. Προστατεύστε τους αγκώνες και τις πτέρνες. Χρησιμοποιείτε ένα μαξιλάρι κάτω από τις γάμπες για να διατηρείτε τις πτέρνες μακριά από το στρώμα.

  Γωνία μαξιλαριούΑνυψωμένες πτέρνες 

Για άτομο σε καρέκλα ή αμαξίδιο:

 1. Χρησιμοποιείτε μαξιλάρι ειδικά κατασκευασμένο για μείωση της πίεσης.

 2. Μετατοπίζετε το βάρος σας τακτικά κάνοντας μικρές ανυψώσεις, γέρνοντας προς τα εμπρός και μετακινώντας το βάρος σας από τη μία πλευρά στην άλλη.

Βήμα 3: Τρώτε υγιεινά

Η διατροφή είναι σημαντική.

 1. Οι θερμίδες, οι πρωτεΐνες και τα υγρά σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς. Ενημερώστε τον ιατρό ή τον νοσηλευτή σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα διατροφής ή αν παρατηρήσετε ότι χάνετε βάρος. Ενδέχεται να προτείνουν διατροφικά συμπληρώματα, εφόσον χρειάζεται.

Φροντίδα ελκών από πίεση

Για επούλωση των κατακλίσεων, το έλκος πρέπει να διατηρείται καθαρό χωρίς νεκρώσεις και να είναι καλυμμένο με ειδικό επίθεμα. Οι νεκρώσεις είναι χρώματος κίτρινου, μαύρου ή καφέ και μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη.

Βήμα 1: Καθαρίστε το έλκος

Ο τακτικός καθαρισμός του έλκους είναι σημαντικός για προαγωγή της διαδικασίας επούλωσης.

 1. Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας.
 2. Καθαρίστε απαλά το έλκος με κάθε αλλαγή του επιθέματος χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό ή ένα ενδεδειγμένο καθαριστικό.
 3. Ξεπλύνετε την περιοχή καλά για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα υλικών ή νεκρώσεις
  πλύνετε τα χέρια σαςκαθαρίστε το έλκος 

Βήμα 2: Καλύψτε το έλκος

Για την κάλυψη και προστασία του έλκους χρησιμοποιούνται ειδικά επιθέματα φροντίδας ελκών δέρματος. Τα επιθέματα φροντίδας ελκών δέρματος απορροφούν το περίσσιο εξίδρωμα διατηρώντας ταυτόχρονα το έλκος υγρό.

εφαρμόστε ένα επίθεμα στο έλκος

 1. Εφαρμόστε ένα επίθεμα στο έλκος.

 2. Ο τύπος του επιθέματος μπορεί να διαφέρει: ορισμένα επιθέματα καλύπτουν το έλκος και ορισμένα χρησιμοποιούνται για υποκατάσταση του ιστικού ελλείματος ή κάλυψη μιας κοιλότητας. Ο επαγγελματίας υγείας θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες.

 3. Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας.

Πώς θα ξέρω αν η το έλκος πίεσης βελτιώνεται;

Η επιφάνεια του έλκους θα αρχίσει να μικραίνει καθώς επουλώνει. Θα παρατηρήσετε τη δημιουργία νέου ιστού, ο οποίος είναι χρώμα έντονο κόκκινο ή ροζ. Αν το έλκος ήταν εξιδρωματικό, θα παρατηρήσετε μικρότερη παραγωγή εξιδρώματος καθώς επουλώνει.

Πότε θα πρέπει να καλέσω τον επαγγελματία υγείας μου;

Καλέστε αμέσως τον επαγγελματία υγείας σας, αν παρατηρήσετε κάποια σημάδια ή συμπτώματα λοίμωξης.


Οι ενδείξεις έλκους με λοίμωξη περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα ή αίσθημα καύσου κοντά στο έλκος
 • Οίδημα και ευαισθησία κοντά στο έλκος
 • Παχύρρευστο, κιτρινωπό ή πρασινωπό εξίδρωμα
 • Έντονη οσμή που αναδύεται από το έλκος
 • Πυρετός
 • Ρίγη
 • Αδυναμία
 • Καταβολή 
   

Προϊόντα Coloplast για έλκη κατάκλισης

Επιστροφή

Οδηγός συμπτωμάτων και τρόπου αντιμετώπισης

Αντιμετώπιση προβλημάτων ακράτειας

Αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την ακράτεια

Συμπτώματα: Φλεγμονή και ερύθημα με ή χωρίς διάβρωση ή καταστροφή των εξωτερικών στρωμάτων του δέρματος Οδηγός Αντιμετώπισης

Πριν τη χρήση, πάντοτε να συμβουλεύεστε τις 'Οδηγίες Χρήσης' που εσωκλείονται στη συσκευασία του προϊόντος.

Συμπτώματα

Φλεγμονή και ερύθημα με ή χωρίς διάβρωση ή καταστροφή των εξωτερικών στρωμάτων του δέρματος.

 

Αντιμετώπιση

 1. Αναζητήστε την κατάλληλη λύση συλλογής ούρων και κοπράνων σε συνεννόηση με τον ιατρό σας. Σε περίπτωση ακράτειας ούρων εξετάστε τη χρήση ενός εξωτερικού καθετήρα (Conveen® Security+) για άνδρες.
 2. Καθαρίζετε το δέρμα τη στιγμή που λερώνεται με ένα απαλό καθαριστικό που δεν χρειάζεται ξέπλυμα (Conveen® EasiCleanse)
 3. Απλώστε μία προστατευτική κρέμα ενυδάτωσης στη επιθυμητή περιοχή (Conveen® Protact).
 4. Απλώστε μία τοπική αντιμυκητιασική κρέμα, εφόσον χρειάζεται.

 

Προϊόντα

 • Conveen® EasiCleanse – Καθαριστικό με ισορροπημένο pH που δεν χρειάζεται ξέπλυμα
 • Conveen® Protact – Κρέμα πρόληψης δερματικών ερεθισμών
 • Conveen® Critic Barrier – Κρέμα προστασίας και αποκατάστασης του ερεθισμένου δέρματος
Επιστροφή
Ξηροδερμία

Ξηροδερμία

Συμπτώματα: Ξηρό, ερυθρό δέρμα, απολεπισμένο και με ραγάδες. Μπορεί να παρουσιάζει κνησμό. Οδηγός Αντιμετώπισης

εικονίδιο

Συμπτώματα

Ξηρό, ερυθρό δέρμα με αποφολίδωση και ραγάδες. Μπορεί να παρουσιάζει κνησμό.

Αντιμετώπιση

 1. Πλύνετε απαλά με ένα καθαριστικό με ισορροπημένο pH που δε χρειάζεται ξέπλυμα (Conveen®  EasiCleanse).
 2. Απλώνετε ενυδατική κρέμα στο δέρμα καθημερινά, ανάλογα με τις ανάγκες. 
 3. Για την αποφολίδωση ιδιαίτερα ξηρού δέρματος, όπως για παράδειγμα το διαβητικό πόδι, χρησιμοποιείτε ενυδατικό προϊόν με ουρία και γαλακτικό οξύ (Atrac-Tain®).

Προϊόντα

 • Conveen® EasiCleanse – Καθαριστικό με ισορροπημένο pH που δεν χρειάζεται ξέπλυμα.
 • Atrac-Tain® - Κρέμα φροντίδας διαβητικού ποδιού ή άλλων μορφών ξηροδερμίας παθολογικής αιτιολογίας.
Επιστροφή
Επιστροφή

Δοκιμάστε το προϊόν

Επιτυχής υποβολή

Συγχαρητήρια

Προβολή για υπολογιστές