Μάθετε για τα προβλήματα ούρησης, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης που προσφέρει η Coloplast.

Διαλείπων καθετηριασμός - Coloplast

Εισαγωγή στα προβλήματα ούρησης

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ούρησης, η υγεία και η ποιότητα ζωής σας μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά. Για αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια και να βρεθεί η λύση που ενδείκνυται για εσάς. Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα ούρησης
Επιστροφή

Προβλήματα ούρησης

Η ακράτεια ούρων (ακούσια απώλεια ούρων) ή η επίσχεση ούρων (αδυναμία κένωσης ουροδόχου κύστης που οδηγεί σε κατακράτηση ούρων) αποτελούν προβλήματα ούρησης που μπορεί να οφείλονται σε νευρογενείς διαταραχές όπως η κάκωση νωτιαίου μυελού, η πολλαπλή σκλήρυνση και η δισχιδής ράχη. Τα προβλήματα αυτά μπορούν επίσης να σχετίζονται με την ηλικία ή να προκύπτουν από μία υποκείμενη ασθένεια που μπορεί να επηρεάζει και την ουροδόχο κύστη. Μάθετε πώς λειτουργεί η ουροδόχος κύστη.

Ακράτεια ούρων

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας ούρων, καθένας με διαφορετικά συμπτώματα και αιτίες. Οι πιο κοινοί τύποι ακράτειας ούρων είναι η ακράτεια ούρων από προσπάθεια, η επιτακτική ακράτεια ούρων και η μεικτή ακράτεια ούρων.

 • Ακράτεια από προσπάθεια παρατηρείται όταν οι μύες στο πυελικό έδαφος, υπό ξαφνική και αυξημένη πίεση, είναι υπερβολικά αδύναμοι να συγκρατήσουν τους ουρηθρικούς σφιγκτήρες κλειστούς. Το αποτέλεσμα είναι η ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το φτέρνισμα, το βήχα, το γέλιο ή την άσκηση.
 • Επιτακτική ακράτεια ούρων (ασταθής ή υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη) προκαλείται από ακούσιες, ανεξέλεγκτες συσπάσεις του μυός της ουροδόχου κύστης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ξαφνική ανάγκη κένωσης της κύστης και την ακούσια απώλεια ούρων λόγω της μη έγκαιρης πρόσβασης στην τουαλέτα.
 • Μεικτή ακράτεια ούρων είναι ένας συνδυασμός της ακράτειας ούρων από προσπάθεια και της επιτακτικής ακράτειας ούρων.

Επίσχεση ούρων

Η επίσχεση ούρων μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, αδυναμία του μυός της ουροδόχου κύστης ή νευρογενείς καταστάσεις όπως η κάκωση νωτιαίου μυελού, η πολλαπλή σκλήρυνση ή η δισχιδής ράχη.

Λοιμώξεις ουροποιητικού

Όταν η ουροδόχος κύστη σας δεν κενώνεται πλήρως, υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν ούρα και με τις κατάλληλες συνθήκες να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ουροποιητικού.

 

Τα συμπτώματα των προβλημάτων ούρησης διαφέρουν ανάλογα με το αν παρουσιάζετε ακράτεια ή επίσχεση ούρων. Οι αιτίες των προβλημάτων αυτών είναι πολλές και μπορεί να σχετίζονται με αρκετές παθήσεις συμπεριλαμβανομένων των νευρογενών διαταραχών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα αίτια και τα συμπτώματα των προβλημάτων ούρησης και να μάθετε πώς να φροντίσετε την ουροδόχο κύστη σας.

Επιστροφή
Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης

Πώς λειτουργεί η ουροδόχος κύστη

Στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνονται η παραγωγή και αποβολή των ούρων, η αποβολή των περιττών ουσιών και η διατήρηση του ισοζυγίου των υγρών στον οργανισμό. Τα προβλήματα του ουροποιητικού συνήθως προκαλούνται από δυσλειτουργία στο ουροποιητικό σύστημα. Μάθετε περισσότερα για τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης
Επιστροφή

Πώς λειτουργεί η ουροδόχος κύστη

Το ουροποιητικό σύστημα

 

Τα ούρα παράγονται στα νεφρά και καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη μέσω των ουρητήρων. Η ουροδόχος κύστη «αποθηκεύει» τα ούρα μέχρι τη διαδικασία της ούρησης, όπου απομακρύνονται από το σώμα μας μέσω της ουρήθρας. Η ροή των ούρων, από την ουροδόχο κύστη στην ουρήθρα, ελέγχεται από τους ουρηθρικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι «ανοίγουν» και «κλείνουν» την έξοδο της ουρήθρας. Οι σφιγκτήρες ελέγχονται από τους μύες του πυελικού εδάφους. Μια υγιής ουροδόχος κύστη αποβάλλει τα ούρα ελεγχόμενα. Ο μέσος άνθρωπος κενώνει την κύστη του 4-8 φορές ημερησίως.

Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης ελέγχεται από το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Η ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται όταν οι υποδοχείς διάτασης της ουροδόχου κύστης «ενημερώνουν» τον εγκέφαλο ότι η κύστη είναι πλήρης. Σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της κύστης, ενδέχεται να μην υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ροής των ούρων και ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται ακράτεια ή επίσχεση ούρων.

Νευρογενής κύστη

Η νευρογενής κύστη αναφέρεται σε μία κατάσταση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης. Όταν ένα άτομο παρουσιάζει νευρογενή κύστη, η ουροδόχος κύστη ενδέχεται να μην κενώνει πλήρως και να εμφανίζει επίσχεση (ή κατακράτηση) ούρων ή να είναι υπερδραστήρια και να παρουσιάζει επιτακτική ακράτεια και απώλεια ούρων.

Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για τη νευρογενή κύστη, τα συμπτώματα και τις αιτίες της επίσχεσης και της ακράτειας ούρων.

Επιστροφή
Τα προβλήματα ούρησης και πως προκαλούνται

Προβλήματα ούρησης & αίτια

Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες παθήσεις ή καταστάσεις. Κάποιες παθήσεις ή καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν επίσχεση ούρων ή και να εμποδίζουν την κύστη να κενώσει πλήρως. Σε άλλες, ενδέχεται να εμφανίζεται ακράτεια ούρων. Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα ούρησης και τα αίτια
Επιστροφή

Προβλήματα ούρησης & αίτια

Νευρογενείς παθήσεις ή καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα ούρησης

Τα συμπτώματα στο ουροποιητικό διαφέρουν ανάλογα με το σημείο της βλάβης και την έκτασή της.

 

Άλλες παθήσεις ή καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα ούρησης

 • Εξασθένιση του πυελικού εδάφους λόγω ηλικίας ή τοκετού
 • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) - Υπερμεγέθης προστάτης
 • Χειρουργική επέμβαση στον προστάτη ή την ουροδόχο κύστη
 • Καρκίνος ουροδόχου κύστης

 

Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για τη νευρογενή κύστη και μάθετε πώς να φροντίσετε την ουροδόχο κύστη σας.

Επιστροφή
Τα συμπτώματα των προβλημάτων ούρησης

Συμπτώματα ακράτειας & επίσχεσης ούρων

Τα συμπτώματα του ουροποιητικού διαφέρουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία και το αν έχετε ακράτεια ή επίσχεση ούρων. Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα ακράτειας & επίσχεσης ούρων
Επιστροφή

Προβλήματα ούρησης & συμπτώματα

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα προβλήματα ούρησης διαφέρουν ανάλογα . Η βασική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος είναι η αποθήκευση των ούρων στην ουροδόχο κύστη και η αποβολή τους μέσω της ουρήθρας.

Συνηθέστερα συμπτώματα της ακράτειας ούρων

 • Μικρές ή μεγάλες απώλειες ούρων χωρίς προειδοποίηση ή χωρίς την αίσθηση ανάγκης για κένωση της κύστης
 • Ακούσιες απώλειες ούρων κατά το φτέρνισμα, το βήχα, το γέλιο ή την άσκηση
 • Ξαφνική επιθυμία για κένωση της κύστης
 • Απώλειες ούρων λίγο πριν γίνει η εκούσια κένωση της κύστης
 • Ανάγκη κένωσης της κύστης δύο ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία)

Εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα; 

Εάν είστε άνδρας, δείτε ποιες λύσεις υπάρχουν για την ανδρική ακράτεια.

Εάν είστε γυναίκα, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

 

Συνηθέστερα συμπτώματα της επίσχεσης ούρων

 • Δυσφορία 
 • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση αλλά αδυναμία έναρξης της ροής των ούρων
 • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
 • Διαφυγή ούρων λόγω ακράτειας ούρων από υπερπλήρωση
 • Ελάττωση της ακτίνας ούρησης
 • Τυμπανισμός στην κάτω κοιλιακή χώρα

 

Πότε να επικοινωνήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας

Πολλά άτομα με προβλήματα ούρησης διστάζουν να επισκεφτούν έναν επαγγελματία υγείας επειδή νιώθουν ντροπή. Παρ' όλα αυτά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια των συμπτωμάτων σας και να βρεθεί η κατάλληλη λύση για εσάς. Τα αίτια των προβλημάτων ούρησης είναι πολλά και μπορεί να σχετίζονται με διάφορες παθήσεις συμπεριλαμβανομένων και των νευρογενών διαταραχών. Διαβάστε περισσότερα για τα αίτια των προβλημάτων ούρησης και μάθετε πώς να φροντίζετε την κύστη σας.

Επιστροφή
Πληροφορίες για τη νευρογενή κύστη

Τι είναι η νευρογενής κύστη;

Με τον όρο "νευρογενής κύστη" περιγράφονται εν συντομία όλες οι διαταραχές ούρησης νευρογενούς αιτιολογίας. Μάθετε περισσότερα για τη νευρογενή κύστη
Επιστροφή

Νευρογενής κύστη

Η λειτουργία της κύστης ελέγχεται από το νευρικό σύστημα. Όταν τα νεύρα υποστούν κάποια βλάβη τότε παρατηρούνται επιπλοκές στη λειτουργία της κύστης και συνεπώς της ούρησης. Η αδυναμία ελέγχου του κεντρικού νευρικού συστήματος λόγω μίας νευρολογικής διαταραχής ονομάζεται νευρογενής κύστη.

 

Τα αίτια της νευρογενούς κύστης μπορεί να οφείλονται σε:

Τα συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα ποικίλουν ανάλογα με το ύψος της βλάβης και τον βαθμό σοβαρότητάς της. Οι περιπτώσεις υπερδραστήριας κύστης παρουσιάζουν συμπτώματα επιτακτικής ακράτειας ενώ αντιθέτως οι περιπτώσεις σφιγκτηριακής ανεπάρκειας παρουσιάζουν συμπτώματα ακράτειας από προσπάθεια. Ορισμένες περιπτώσεις νευρογενούς κύστης ενδέχεται να οδηγήσουν σε επίσχεση ούρων ή να προκαλέσουν πλήρη αδυναμία κένωσης της κύστης. 

Μάθετε περισσότερα

Η σωστή διαχείριση των συμπτωμάτων της νευρογενούς κύστης είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία κένωσης της ουροδόχου κύστης, η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι ο διαλείπων καθετηριασμός. Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα και πώς να φροντίσετε την ουροδόχο κύστη σας.

Επιστροφή
Αντιμετώπιση των προβλημάτων ούρησης

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για τη διαχείριση των προβλημάτων ούρησης. Μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση των προβλημάτων ούρησης
Επιστροφή

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης

Τα προβλήματα ούρησης μπορούν να αντιμετωπιστούν με ποικίλους τρόπους. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

 • Ασκήσεις πυελικού εδάφους
 • Επανεκπαίδευση της κύστης
 • Διαλείπων καθετηριασμός
 • Περιπεϊκοί καθετήρες
 • Αλλαγή του τρόπου ζωής
 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Χειρουργική επέμβαση 

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εμφάνιση της ακράτειας ούρων.

 • Σφίξτε και σηκώστε αργά τους μύες του πυελικού εδάφους και παραμείνετε σε αυτή τη στάση για πέντε δευτερόλεπτα, έπειτα χαλαρώστε.
 • Σφίξτε και χαλαρώστε γρήγορα τους μύες του πυελικού εδάφους.

Θα χρειαστεί να κάνετε αυτές τις ασκήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και πιθανότατα θα δείτε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. 

Επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης

Η επανεκπαίδευση της κύστης έχει σκοπό να αυξήσει τη διατασιμότητά της έτσι ώστε να μπορεί να συγκρατεί προοδευτικά μεγαλύτερο όγκο ούρων, με απώτερο σκοπό να αυξήσει το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ των κενώσεων στις 3-4 ώρες. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να κενώνετε την κύστη σας σε προγραμματισμένες ώρες και σταδιακά να αυξάνετε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ των κενώσεων. Ο τρόπος αυτός απαιτεί τυπικότητα στην εφαρμογή του και αποφασιστικότητα. 

Διαλείπων Καθετηριασμός 

Ο διαλείπων καθετηριασμός αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο διαχείρισης της κύστης που βασίζεται στην τακτική και πλήρη κένωσή της με τη χρήση ενός καθετήρα. Τα άτομα που καθετηριάζονται τακτικά, πρέπει να κενώνουν την κύστη τους  4-6 φορές ημερησίως. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους καθετήρες της Coloplast για γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

Περιπεϊκοί καθετήρες (για άνδρες)

Για τους άνδρες με απώλεια ούρων (ανδρική ακράτεια), οι περιπεϊκοί καθετήρες αποτελούν μια αποτελεσματική και άνετη λύση. Ο περιπεϊκός καθετήρας τοποθετείται εξωτερικά του πέους και συνδέεται με ουροσυλλέκτη κλίνης ή περιπάτου. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους περιπεϊκούς καθετήρες της Coloplast, για την αντιμετώπιση της ανδρικής ακράτειας. 

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Για ορισμένους ανθρώπους η διαχείριση των συμπτωμάτων της κύστης περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως τροποποίηση της διατροφής για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας και μείωση των καφεϊνούχων ποτών. Η κατανάλωση υγρών σε συγκεκριμένες ώρες μπορεί να βοηθήσει, έτσι ώστε η ανάγκη για ούρηση να μην συμπίπτει με τις εξόδους σας ή τον νυχτερινό σας ύπνο.

Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση κάθε τύπου ακράτειας, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως για την επιτακτική ακράτεια και σε συνδυασμό με ασκήσεις πυελικού εδάφους και εκπαίδευση της κύστης. Η ακράτεια από προσπάθεια συνήθως αντιμετωπίζεται χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων.

Χειρουργική επέμβαση

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη. Η κατάλληλη επιλογή της επέμβασης, εάν είναι εφικτή, εξαρτάται από τον τύπο και τα αίτια της ακράτειας. 

Μάθετε περισσότερα

Υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης, όπως:

Χειρουργική επέμβαση

Επιστροφή
Ερωτήσεις για τα προβλήματα ούρησης

Συχνές ερωτήσεις

Βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τα προβλήματα ούρησης και τη διαχείριση της ουροδόχου κύστης. Συχνές ερωτήσεις για τα προβλήματα ούρησης
Επιστροφή

Συχνές ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις. Παρόλα αυτά, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας σας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. 

Τι είναι η ακράτεια;

Η ακράτεια ούρων είναι η ο ιατρικός όρος για την ακούσια απώλεια ούρων. 

Τι είναι η νευρογενής κύστη;

Με τον όρο "νευρογενή κύστη" περιγράφονται εν συντομία όλες οι διαταραχές ούρησης νευρογενούς αιτιολογίας. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων;

Μερικά από τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Μικρές ή μεγάλες απώλειες ούρων χωρίς προειδοποίηση ή χωρίς την αίσθηση ανάγκης για κένωση της κύστης
 • Ακούσιες απώλειες ούρων κατά το φτέρνισμα, το βήχα, το γέλιο ή την άσκηση
 • Ξαφνική επιθυμία για κένωση της κύστης 
 • Απώλειες ούρων λίγο πριν γίνει η εκούσια κένωση της κύστης
 • Ανάγκη κένωσης της κύστης δύο ή και παραπάνω φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία)

Πού οφείλεται η ακράτεια;

Στις πιθανές αιτίες περιλαμβάνονται:

 • Κάκωση ή αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους (συνήθως λόγω εγκυμοσύνης και τοκετού)
 • Προβλήματα με τον έλεγχο των μυών της κύστης (υπερδραστήρια ή υποδραστήρια κύστη)
 • Νευρογενείς παθήσεις ή καταστάσεις όπως η κάκωση νωτιαίου μυελού, η πολλαπλή σκλήρυνση ή η δισχιδής ράχη
 • Υπερπλασία του προστάτη αδένα 
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού
 • Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2

Η ακράτεια είναι φυσική εξέλιξη με την πάροδο των χρόνων;

Συνήθως, η ακράτεια εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθεί και σε νεότερες ηλικίες. 

Μπορώ να διατηρήσω την κοινωνική μου ζωή έχοντας ακράτεια;

Η αποτελεσματική διαχείριση της ακράτειας ούρων είναι εφικτή. Ο επαγγελματίας υγείας σας θα σας βοηθήσει να βρείτε 

Οι περισσότεροι τύποι ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ασκήσεις πυελικού εδάφους, εκπαίδευση της κύστης, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτούνται προϊόντα όπως καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό ή περιπεϊκοί καθετήρες (για άνδρες). 

Τι είναι ο καθετήρας για διαλείποντα καθετηριασμό;

Η μέθοδος του διαλείποντος καθετηριασμού διασφαλίζει την αποτελεσματική κένωση της ουροδόχου κύστης. Για την πραγματοποίησή της απαιτείται η εύρεση της κατάλληλης λύσης έτσι ώστε να συνεχίσετε κανονικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. 

Η ακράτεια ούρων μπορεί να αντιμετωπιστεί;

ς καθετήρας, δηλαδή ένας λεπτός σωλήνας, ο οποίος εισάγεται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Το άκρο είναι στρογγυλεμένο με ανοίγματα στα πλαϊνά (μάτια), επιτρέποντας στα ούρα να περάσουν μέσα στο σωλήνα και να εξέλθουν από την κύστη. Μόλις η κύστη κενώσει πλήρως, ο καθετήρας απομακρύνεται.

Γιατί είναι σημαντικό να κενώνω την κύστη μου;

Εάν δεν κενώνεται η κύστη σας όσο συχνά σας έχουν συμβουλέψει, αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσετε ουρολοίμωξη και να προκαλέσετε μακροχρόνια βλάβη στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά σας. Εάν υπάρχει υπόλειμμα ούρων στην ουροδόχο κύστη σας, τότε μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια που θα προκαλέσουν κάποια λοίμωξη. Η υπερπλήρωση της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια της ικανότητας συγκράτησης των ούρων.

Μπορώ να καταναλώνω λιγότερα υγρά ώστε να μην χρειάζεται να κενώνω την κύστη μου τόσο συχνά;

Συνιστάται να καταναλώνετε 6-8 μεγάλα ποτήρια υγρών κάθε μέρα ώστε να παράγονται περίπου 1,5 -2 λίτρα ούρων. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ουρολοίμωξης και άλλων επιπλοκών. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να ρωτήσετε τον επαγγελματία υγείας σας.

Πώς θα καταλάβω αν έχω ουρολοίμωξη;

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης ποικίλουν. Εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, μιλήστε στον ιατρό σας:

 • Σκουρόχρωμα ούρα ή με έντονη δυσοσμία
 • Αίμα στα ούρα
 • Θολά ούρα
 • Πυρετός/Ιδρώτας
 • Σπασμούς στην ουροδόχο κύστη
 • Έντονους μυϊκούς σπασμούς στο πόδι

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω μια ουρολοίμωξη;

Εάν κενώνετε την ουροδόχο κύστη σας 4-6 φορές την ημέρα - ή σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί, τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, πλένετε τα χέρια σας πριν την εισαγωγή του καθετήρα, λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα σε υγρά (1,5 με 2 λίτρα νερό ημερησίως), τότε μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Μάθετε περισσότερα

Δείτε τους οδηγούς εκμάθησης του διαλείποντος καθετηριασμού. 

Μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης:

Επιστροφή
Επιστροφή

Δοκιμάστε το προϊόν

Επιτυχής υποβολή

Συγχαρητήρια

Προβολή για υπολογιστές