Μάθετε για την πολλαπλή σκλήρυνση, τα προβλήματα ούρησης και εντέρου, αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Μάθετε περισσότερα για την πολλαπλή σκλήρυνση

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση;

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια εκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού). Αυτή η ελλιπής επικοινωνία μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τις σωματικές λειτουργίες, όπως τον έλεγχο της κύστης και του εντέρου. Μάθετε περισσότερα για την πολλαπλή σκλήρυνση
Επιστροφή

Εισαγωγή στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νευρολογική διαταραχή που προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Ο όρος ‘σκλήρυνση’ στην πραγματικότητα σημαίνει ουλώδης ιστός, και η λέξη ‘πολλαπλή’ αναφέρεται στα πολλά και διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. 

Το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα μεταφέρει μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό σε πολλά σημεία του σώματος. Τα νεύρα προστατεύονται από μια ουσία που ονομάζεται μυελίνη, η οποία εξασφαλίζει τη σωστή και άμεση μεταφορά των μηνυμάτων. Στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), το περίβλημα μυελίνης που προστατεύει τις νευρικές ίνες καταστρέφεται, επηρεάζοντας τα μηνύματα που μεταφέρονται. 

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Προβλήματα στην ούρηση και το έντερο 
 • Κινητικά προβλήματα
 • Κόπωση 
 • Νοητικές διαταραχές

Υπάρχουν τέσσερις μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης που χαρακτηρίζονται με βάση τα συμπτώματα: 

 • Υποτροπιάζουσα 
 • Πρωτογενώς Προϊούσα 
 • Δευτερογενώς Προϊούσα 
 • Καλοήθης

Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε ηλικίες των 20 και 40 ετών. Η ΣΚΠ εμφανίζεται σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε γυναίκες από ότι στους άνδρες. Παρόλο που ακόμη δεν είναι γνωστά τα αίτια της νόσου, έχουν διατυπωθεί θεωρίες που συσχετίζουν την σκλήρυνση κατά πλάκας με γονιδιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για την πολλαπλή σκλήρυνση και τα προβλήματα ούρησης αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Μάθετε περισσότερα για την πολλαπλή σκλήρυνση και τα προβλήματα εντέρου αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Επιστροφή

Χρήσιμες πληροφορίες για την πολλαπλή σκλήρυνση

Προβλήματα ούρησης στην πολλαπλή σκλήρυνση

Προβλήματα ούρησης στην πολλαπλή σκλήρυνση

Πάνω από το 50% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ούρησης. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα ούρησης
Επιστροφή

Προβλήματα ούρησης στην πολλαπλή σκλήρυνση

Ορισμένα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν νευρογενή κύστη, δηλαδή μειωμένη ικανότητα να ελέγξουν την κύστη τους. Σε κάποια άτομα η ανάγκη για κένωση της κύστης γίνεται πολύ πιο συχνή και επιτακτική, ενώ σε άλλα η κύστη δεν αδειάζει σε ικανοποιητικό βαθμό ή αδειάζει με μεγάλη δυσκολία. Εάν τα προβλήματα ούρησης δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας. 

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν τόσο κατά την εκδήλωση της νόσου όσο και σε μεταγενέστερα στάδια.

Ακράτεια ούρων

 • Μικρές ή μεγάλες απώλειες ούρων χωρίς προειδοποίηση ή χωρίς την αίσθηση ανάγκης για ούρηση

 • Ακούσια απώλεια ούρων λόγω φτερνίσματος, βήχα, γέλιου ή σωματικής άσκησης

 • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση

 • Ανάγκη για ούρηση δύο ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία)

Επίσχεση ούρων

 • Δυσκολία έναρξης της ούρησης

 • Επιτακτική ούρηση αλλά και αδυναμία κένωσης της κύστης

 • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

 • Απώλεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης

 • Ελάττωση της ακτίνας ούρησης

 • Πρήξιμο της κοιλιακής χώρας 

Λοιμώξεις του ουροποιητικού

Οι ουρολοιμώξεις έχουν αρνητική επίπτωση στην ΣΚΠ διότι μπορούν να προκαλέσουν υποτροπές. Καθώς το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει την λοίμωξη, προκαλεί υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού και απομυελίνωση (καταστροφή της μυελίνης που προστατεύει τα νεύρα). Γι' αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να κενώνετε την κύστη σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να αποφύγετε πιθανές ουρολοιμώξεις. 

Μάθετε περισσότερα

Προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ούρησης που σχετίζονται με την πολλαπλή σκλήρυνση είναι τα εξής:

Μάθετε περισσότερα για τη νευρογενή κύστη και πώς να την αντιμετωπίσετε

Επιστροφή
Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο και ένα μεγάλο ποσοστό θα εμφανίσει προβλήματα ούρησης, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να προκαλέσουν άλλες επιπλοκές. Μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση των προβλημάτων ούρησης
Επιστροφή

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα ούρησης

Είναι σημαντικό να αναφέρετε στον θεράποντα ιατρό σας τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ούρηση, έτσι ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισής τους. Τα προβλήματα ούρησης μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν ανάλογα με τα συμπτώματα που εμφανίζετε. 

Αντιμετωπίζοντας την επίσχεση ούρων

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κένωση της κύστης σας ή αισθάνεστε ότι δεν κενώνει πλήρως, είναι πολύ πιθανό ο επαγγελματίας υγείας σας να σας προτείνει τη μέθοδο του διαλείποντος καθετηριασμού. Ο διαλείπων καθετηριασμός μιμείται τη φυσιολογική ούρηση. Για την πραγματοποίησή του, απαιτείται ένας καθετήρας ο οποίος εισάγεται στην ουρήθρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιτυγχάνοντας την κένωσης της κύστης. Ο καθετήρας αφαιρείται αμέσως μετά την πλήρη κένωση. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας σας όσον αφορά τον καθετηριασμό και τη συχνότητά του. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε έναν καθετήρα που μπορεί να ενσωματωθεί στις καθημερινές σας δραστηριότητες και στον τρόπο ζωής σας. 

Αντιμετωπίζοντας την ακράτεια ούρων 

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα ή η απώλεια ούρων πριν προλάβετε να φτάσετε σε αυτήν είναι συμπτώματα που παρατηρούνται συχνά σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο συνηθέστερος τρόπος για την αντιμετώπισή τους είναι οι πάνες ακράτειας και χρησιμοποιούνται τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες. Ωστόσο, για τους άνδρες υπάρχει μια ειδικά σχεδιασμένη λύση, ο περιπεϊκός καθετήρας. Εφαρμόζεται εξωτερικά του πέους όπως ένα προφυλακτικό και συνδέεται με έναν διακριτικό ουροσυλλέκτη παρέχοντας άριστη, ασφαλή και άνετη εφαρμογή. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος περιπεϊκού καθετήρα και ουροσυλλέκτη που καλύπτει τις ανάγκες σας.  

Λοιμώξεις του ουροποιητικού

Η παρουσία βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα είναι αρκετά συχνή, ωστόσο δεν προκαλεί πάντα ουρολοιμώξεις. Εάν όμως τα βακτήρια πολλαπλασιαστούν και αναπτυχθούν έως ένα βαθμό, τότε μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Συμπτώματα ουρολοιμώξεων 

Τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων διαφέρουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σκουρόχρωμα ούρα ή με έντονη δυσοσμία
 • Θολά ούρα
 • Αίμα στα ούρα
 • Πυρετός/Ιδρώτας
 • Σπασμούς στην ουροδόχο κύστη 
 • Έντονοι μυϊκοί σπασμοί στο πόδι 

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας. 

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω μια ουρολοίμωξη;

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια οριστική λύση για την αποφυγή ουρολοιμώξεων, υπάρχουν πολλά προληπτικά μέτρα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις:

Εάν κενώνετε την ουροδόχο κύστη σας 4-6 φορές την ημέρα ή σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί, τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, πλένετε τα χέρια σας πριν την εισαγωγή του καθετήρα και λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα υγρών (1,5 με 2 λίτρα νερό ημερησίως), τότε μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

Μάθετε περισσότερα

Εάν ακολουθείτε σωστά τα βήματα για την πραγματοποίηση του διαλείποντος καθετηριασμού,  χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα με υδρόφιλη λίπανση μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων. Τα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ούρησης είναι τα εξής:

 

Μάθετε περισσότερα για τη νευρογενή κύστη και πώς να την αντιμετωπίσετε

Επιστροφή
Bowel function can be affected by multiple sclerosis, as it interrupts the nerves that signal the need to empty the bowels

Προβλήματα εντέρου στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η λειτουργία του εντέρου μπορεί να επηρεαστεί από την πολλαπλή σκλήρυνση με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης δυσκοιλιότητας ή/και ακράτειας κοπράνων. Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα εντέρου
Επιστροφή

Προβλήματα εντέρου στην πολλαπλή σκλήρυνση

Συνήθως τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν εμφανίζουν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα, οπότε τα προβλήματα εντέρου μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Πιθανολογείται ότι περίπου το 34% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση αντιμετωπίζουν προβλήματα εντέρου που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.  

Φυσιολογική λειτουργία του εντέρου

Η λειτουργία του εντέρου εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες :

 • Τη σωστή λειτουργία των μυών των σφιγκτήρων του πρωκτού, του πυελικού εδάφους και των εντερικών τοιχωμάτων που συνολικά συμμετέχουν στην διαδικασία αφόδευσης
 • Τη σωστή λειτουργία των αντανακλαστικών
 • Τη σωστή μεταφορά των μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, τα οποία ελέγχουν τις κενώσεις 

Οι λειτουργίες αυτές μπορεί να επηρεαστούν σε κάποιο βαθμό από την πολλαπλή σκλήρυνση. 

 

 

Πώς επηρεάζεται η λειτουργία του εντέρου από την πολλαπλή σκλήρυνση

Τα προβλήματα εντέρου εμφανίζονται όταν η λειτουργία των μυών, που συμμετέχουν στην αφόδευση, των αντανακλαστικών και της μεταφοράς μηνυμάτων διαταραχθούν . Η κατάσταση αυτή ονομάζεται νευρογενές έντερο και εμφανίζει συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και ακράτεια κοπράνων. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, συχνά η δυσκοιλιότητα και η ακράτεια κοπράνων συνυπάρχουν. Να θυμάστε ότι τα προβλήματα εντέρου πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα γιατί μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στην ποιότητα της ζωής σας ή στη γενικότερη υγεία σας. Εάν επιθυμείτε, πριν από την επίσκεψη με τον επαγγελματία υγείας σας, μπορείτε να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για την εκτίμηση του βαθμού δυσλειτουργίας του εντέρου. 

Δυσκοιλιότητα  

Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται από δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα και πιθανολογείται ότι επηρεάζει το μισό ποσοστό των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί να προκαλέσει απώλεια κοπράνων και είναι πιθανό να εμφανίζεται λόγω της φαρμακευτικής αγωγής για την πολλαπλή σκλήρυνση. Η διαχείριση της δυσκοιλιότητας είναι πολύ σημαντική και αρχικά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και με σωματική άσκηση. Εάν δεν δείτε αποτελέσματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας. 

Ακράτεια κοπράνων και εντερικά ατυχήματα

Η ακράτεια κοπράνων, δηλαδή η ακούσια κένωση του εντέρου, αποτελεί σύμπτωμα του νευρογενούς εντέρου και χαρακτηρίζεται από συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και εντερικά ατυχήματα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας όταν πιο υδαρή κόπρανα διαπερνούν τα στερεά. Τέλος, ακόμα και η υπερβολική χρήση καθαρτικών μπορεί να ενισχύσει την ακράτεια κοπράνων.

 

Μάθετε περισσότερα

Το σύστημα υψηλού αυτοϋποκλυσμού Peristeen μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του εντέρου.

Μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση του εντέρου σας.

Επιστροφή
Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου

Παρόλο που η δυσκοιλιότητα και η ακράτεια κοπράνων επηρεάζουν τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισής τους καθώς κάθε περίπτωση διαφέρει. Μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση των προβλημάτων του εντέρου
Επιστροφή

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου

Συνήθως τα προβλήματα εντέρου μπορούν να αντιμετωπισθούν με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ή με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εναλλακτικά, η μέθοδος του υψηλού αυτοϋποκλυσμού αποτελεί μια λύση που προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και την ακράτεια κοπράνων καθώς εξασφαλίζει την πλήρη κένωση του εντέρου.

Αντιμετωπίζοντας την ακράτεια κοπράνων

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε μια ώρα της ημέρας που σας εξυπηρετεί καλύτερα έτσι ώστε να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα για την κένωση του εντέρου. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας αλλά και ακράτειας κοπράνων. 

Αντιμετωπίζοντας τη δυσκοιλιότητα

Η τακτική κένωση του εντέρου προλαμβάνει τη συσσώρευση κοπράνων και τη χρόνια δυσκοιλιότητα, γεγονός που όχι μόνο είναι ενοχλητικό αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και την ακράτεια κοπράνων

Ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός είναι μια αναγνωρισμένη και αποτελεσματική μέθοδος κένωσης του εντέρου, η οποία επιτυγχάνεται με την εισαγωγή νερού στο κόλον μέσω ενός υδρόφιλου καθετήρα ορθού. Έπειτα, το νερό μαζί με το περιεχόμενο του εντέρου αποβάλλονται στην τουαλέτα. Ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός προλαμβάνει τη συσσώρευση κοπράνων και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Η κένωση του εντέρου σε τακτά χρονικά διαστήματα προλαμβάνει την ακράτεια κοπράνων και κατά συνέπεια μειώνει τα εντερικά ατυχήματα. 

Μάθετε περισσότερα

Το προϊόν που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα εντέρου είναι το σύστημα υψηλού αυτοϋποκλυσμού Peristeen.

 

Μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση του εντέρου σας. Για απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες σχετικά με την πολλαπλή σκλήρυνση και τα προβλήματα ούρησης και εντέρου, πατήστε στις Συχνές ερωτήσεις

Επιστροφή
Συχνές ερωτήσεις για την πολλαπλή σκλήρυνση

Συχνές ερωτήσεις

Βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για την πολλαπλή σκλήρυνση, τα προβλήματα ούρησης και εντέρου και πώς να τα αντιμετωπίσετε. Συχνές ερωτήσεις για την πολλαπλή σκλήρυνση
Επιστροφή

Συχνές ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις. Θα πρέπει όμως πάντα να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας σας σχετικά με τα προβλήματα που σας απασχολούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης; 

Κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι τα εξής: 

 • Ακράτεια ούρων
 • Επίσχεση ούρων
 • Ακράτεια κοπράνων
 • Σωματικοί περιορισμοί 
 • Κόπωση 
 • Νοητικές διαταραχές

Η παρουσία όλων των συμπτωμάτων σε ένα άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση είναι σπάνια, καθώς κάθε άνθρωπος επηρεάζεται διαφορετικά από τη νόσο. 

Μπορεί η πολλαπλή σκλήρυνση να θεραπευτεί;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου και των συμπτωμάτων της συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ούρησης και εντέρου, οι οποίοι εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Γιατί η πολλαπλή σκλήρυνση δημιουργεί προβλήματα ούρησης;

Η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα και ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εφόσον η πολλαπλή σκλήρυνση δημιουργεί βλάβη στα νεύρα, μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία της κύστης. Κάποια άτομα νιώθουν την ανάγκη για πιο συχνή ή επιτακτική ούρηση, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κένωση της κύστης. Επίσης, υπάρχουν άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση που αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή ακράτεια ούρων. 

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα προβλήματα ούρησης;

Υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα προβλήματα ούρησης, μεταξύ των οποίων οι καθετήρες για διαλείποντα καθετηριασμό, οι περιπεϊκοί καθετήρες για άνδρες και οι πάνες ακράτειας.

Γιατί η πολλαπλή σκλήρυνση δημιουργεί προβλήματα εντέρου;

Τα νεύρα που καταλήγουν στο ορθό μας ειδοποιούν για την ανάγκη της κένωσης του εντέρου. Στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, το μήνυμα αυτό μπορεί να χαθεί ή να φτάσει ημιτελές με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, η ακράτεια κοπράνων ή ένας συνδυασμός και των δυο.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα προβλήματα εντέρου;

Τα προβλήματα εντέρου περιλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα ή/και την ακράτεια κοπράνων και συχνά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αλλαγή διατροφής ή/και με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Μια εναλλακτική λύση είναι ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός, μια μέθοδος που προλαμβάνει την ακράτεια κοπράνων και τη δυσκοιλιότητα. 

Μάθετε περισσότερα

Εάν ακολουθείτε σωστά τα βήματα για την πραγματοποίηση διαλείποντος καθετηριασμού, χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα με υδρόφιλη λίπανση μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων. Τα προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ούρησης είναι τα εξής:

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου και των συμπτωμάτων της συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ούρησης και εντέρου, οι οποίοι εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου
Επιστροφή

Προτεινόμενα προϊόντα για τη διαχείριση των προβλημάτων ούρησης και εντέρου

Μαρτυρίες χρηστών των προϊόντων Peristeen και SpeediCath Compact

Επιστροφή

Δοκιμάστε το προϊόν

Επιτυχής υποβολή

Συγχαρητήρια

Προβολή για υπολογιστές