Μάθετε για τα προβλήματα εντέρου, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης που προσφέρει η Coloplast.

Ακράτεια κοπράνων και δυσκοιλιότητα

Εισαγωγή στα προβλήματα εντέρου

Υπάρχουν πολλά άτομα που βιώνουν ακράτεια κοπράνων ή/και χρόνια δυσκοιλιότητα. Η ποιότητα ζωής σας ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά και πέρα από τη δυσφορία που μπορεί να νιώσετε, μπορεί να υπάρξουν εντερικά ατυχήματα όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα εντέρου
Επιστροφή

Εισαγωγή στα προβλήματα εντέρου

Η φυσιολογική κένωση είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο και αποτελεί ένα πολύ προσωπικό ζήτημα. Συνεπώς, όταν ξαφνικά εμφανίσετε ένα πρόβλημα εντέρου, μπορεί να νιώσετε αρκετά άβολα.

Τα δύο πιο συχνά προβλήματα είναι η ακράτεια κοπράνων, δηλαδή η ακούσια κένωση εντέρου, και η δυσκοιλιότητα. 

Είναι συχνή η ακράτεια κοπράνων και η δυσκοιλιότητα;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν τον ακριβή αριθμό ατόμων που παρουσιάζουν ακράτεια κοπράνων ή δυσκοιλιότητα καθώς πολλά άτομα δεν επισκέπτονται ποτέ έναν επαγγελματία υγείας ούτε συζητούν τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Εντούτοις, τα συγκεκριμένα προβλήματα εμφανίζονται αρκετά συχνά. Μελέτες καταδεικνύουν ότι:

 • Περίπου το 2% των ενηλίκων βιώνουν καθημερινά ή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα περιστατικά ακράτειας. 
 • Η συχνότητα σε ενηλίκους άνω των 65 ετών φτάνει το 7% 
 • Η συχνότητα σε ενηλίκους που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας φτάνει έως το 33% 
 • Έως και το 20% του πληθυσμού παρουσιάζει δυσκοιλιότητα.

Χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, τα προβλήματα εντέρου μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής σας και να περιορίσουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες.  

Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για τα αίτια και τα συμπτώματα των προβλημάτων του εντέρου, καθώς και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Επιστροφή
Πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα

Πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα

Το πεπτικό σύστημα είναι ένας μεγάλου μήκους συνεχόμενος αγωγός, γνωστός και ως γαστροεντερικός σωλήνας, ο οποίος εκτείνεται από το στόμα έως τον πρωκτό. Ο ρόλος του πεπτικού συστήματος είναι να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που προσλαμβάνει και να αποβάλλει τα άχρηστα παράγωγα του οργανισμού.

Μάθετε περισσότερα για το πεπτικό σύστημα
Επιστροφή

Πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα

Η λειτουργία του εντέρου

Το έντερο είναι το χαμηλότερο μέρος του πεπτικού συστήματος και αποτελείται από το λεπτό και παχύ έντερο (κόλον, ορθό, πρωκτό). Η κύρια λειτουργία του λεπτού εντέρου είναι να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από τροφές που διασπώνται στο στομάχι. Το παχύ έντερο απορροφά το νερό από τα παχύρευστα και στέρεα υπολείμματα των τροφών και τα μετασχηματίζει σε κόπρανα, τα οποία αποβάλλονται από το σώμα μέσω του πρωκτού.

 

Το πεπτικό σύστημα

Οι τροφές κινούνται στο πεπτικό σύστημα μέσω ενός «κύματος» ακούσιων συσπάσεων (περισταλτικότητα). Η τροφή αποθηκεύεται προσωρινά στο ορθό έως ότου «γεμίσει» και στη συνέχεια οι υποδοχείς διάτασης που βρίσκονται στα τοιχώματα του ορθού, στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η ανάγκη για κένωση. Οι δυο πρωκτικοί σφιγκτήρες χαλαρώνουν και επιτρέπουν στα κόπρανα να περάσουν από τον πρωκτό και να αποβληθούν από το σώμα. Εάν το έντερό σας δεν λειτουργεί φυσιολογικά, μπορεί να παρουσιάσετε ακράτεια κοπράνων ή/και δυσκοιλιότητα.

Ακράτεια κοπράνων

Η ακράτεια κοπράνων είναι η ακούσια κένωση κοπράνων, δηλαδή η αδυναμία ελέγχου των κενώσεων του εντέρου που συχνά επιφέρει εντερικά ατυχήματα.

Δυσκοιλιότητα

Δεν υπάρχει ακριβής ορολογία για τη δυσκοιλιότητα, καθώς τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Συχνά χαρακτηρίζεται από μειωμένη κινητικότητα του εντέρου και πίεση κατά την κένωση. 

Νευρογενές έντερο

Το νευρογενές έντερο χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ελέγχου των νεύρων που δεν επιτρέπει την αποτελεσματική λειτουργία του εντέρου.

Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για τα αίτια των συμπτωμάτων και το νευρογενές έντερο.

Επιστροφή
Προβλήματα εντέρου & συμπτώματα

Προβλήματα εντέρου & συμπτώματα

Ίσως σας είναι δύσκολο να μιλήσετε για τα προβλήματα εντέρου που αντιμετωπίζετε. Όμως η αναγνώριση των συμπτωμάτων θα σας βοηθήσει να συζητήσετε προσωπικά θέματα με τον επαγγελματία υγείας σας. Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα εντέρου και τα συμπτώματα
Επιστροφή

Συμπτώματα εντέρου

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Τα πιο συχνά προβλήματα εντέρου είναι τα εξής:

Ακράτεια κοπράνων

Η ακράτεια κοπράνων είναι η ακούσια κένωση κοπράνων, δηλαδή η αδυναμία ελέγχου των κενώσεων του εντέρου που συχνά επιφέρει εντερικά ατυχήματα.

Δυσκοιλιότητα

Δεν υπάρχει ακριβής ορολογία για τη δυσκοιλιότητα, καθώς τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Συχνά χαρακτηρίζεται από μειωμένη κινητικότητα του εντέρου και πίεση κατά την κένωση. 

Διαφυγή κοπράνων

Πρόκειται για έναν συνδυασμό ακράτειας κοπράνων και δυσκοιλιότητας. Μπορεί να παρουσιάζετε δυσκοιλιότητα αλλά να εξακολουθείτε να έχετε υδαρή κόπρανα που διαπερνούν τα στερεά και προκαλούν εντερικά ατυχήματα. 

Συχνά συμπτώματα της ακράτειας κοπράνων

 • Ανάγκη για κένωση του εντέρου που σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της κένωσης οδηγούν σε εντερικά ατυχήματα 
 • Ακράτεια κοπράνων 
 • Λέρωμα εσωρούχων
 • Αδυναμία ελέγχου των αερίων 

Συχνά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας

 • Αδυναμία κινητικότητας του εντέρου
 • Τυμπανισμός
 • Δυσφορία
 • Σοβαρό στομαχικό άλγος
 • Μεγάλα χρονικά διαστήματα προσπαθώντας να επιτευχθεί η κένωση 

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας

Πολλά άτομα με προβλήματα εντέρου διστάζουν να μιλήσουν στον επαγγελματία υγείας τους, καθώς τα θεωρούν ένα προσωπικό και πιθανόν ντροπιαστικό θέμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και να μην περιορίσουν στην καθημερινή σας ζωή. Εάν επιθυμείτε, πριν από την επίσκεψή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για την εκτίμηση του βαθμού δυσλειτουργίας του εντέρου.

Επιστροφή
Προβλήματα εντέρου & αίτια

Προβλήματα εντέρου & αίτια

Τα προβλήματα εντέρου δεν αποτελούν από μόνα τους πάθηση. Συνήθως υπάρχει μία υποκείμενη αιτία για τη μη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα εντέρου και τα αίτια
Επιστροφή

Αιτίες προβλημάτων

Οι παθήσεις ή καταστάσεις που επηρεάζουν συχνότερα τη λειτουργία του εντέρου αναφέρονται παρακάτω.

Νευρογενές έντερο

Εάν παρουσιάζετε κάποια νευρογενή διαταραχή, είναι πιθανό να παρουσιάζετε νευρογενές έντερο, καθώς τα νεύρα που ελέγχουν την κένωση του εντέρου έχουν υποστεί βλάβη. Ορισμένες νευρογενείς καταστάσεις και παθήσεις που προκαλούν προβλήματα εντέρου είναι οι εξής:

Μη νευρογενείς διαταραχές

Ορισμένες μη νευρογενείς καταστάσεις και παθήσεις που προκαλούν προβλήματα εντέρου είναι οι εξής:

 • Επιπλοκές μετά από τοκετό, όπου οι σφιγκτήρες μύες έχουν υποστεί βλάβη με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου της κένωσης. 
 • Καρκίνος στο κόλον ή το ορθό: Ο καρκίνος στο κόλον ή το ορθό έχει ως αποτέλεσμα τη μη ελεγχόμενη ανάπτυξη των κυττάρων η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του εντέρου. Ορισμένοι άνθρωποι κληρονομούν την λεγόμενη οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση κατά την οποία ένας μεγάλος αριθμός μορφωμάτων (ογκιδίων) αναπτύσσονται στη βλεννογόνο του παχέος εντέρου και ονομάζονται πολύποδες. Οι περισσότεροι πολύποδες είναι καλοήθεις αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να καταλήξουν καρκινώδεις.
 • Ορθοπρωκτική δυσμορφία εκ γενετής, όπου ακόμα και με χειρουργική επέμβαση είναι πιθανά τα εντερικά ατυχήματα. 
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του παχέος ή/και λεπτού εντέρου. 
Επιστροφή
Τι είναι το νευρογενές έντερο;

Τι είναι το νευρογενές έντερο;

To νευρογενές έντερο είναι ο ιατρικός όρος, που χρησιμοποιείται όταν υπάρχει δυσλειτουργία του εντέρου (δυσκοιλιότητα, ακράτεια κοπράνων) και συνδέεται με την απουσία του ελέγχου του εντέρου ως αποτέλεσμα μιας νευρολογικής πάθησης ή βλάβης. Μάθετε περισσότερα για το νευρογενές έντερο
Επιστροφή

Τι είναι το νευρογενές έντερο;

Στο νευρογενές έντερο παρατηρείται αργή κινητικότητα του εντέρου, ακράτεια κοπράνων και δυσκολία στην κένωση. Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστεί και ο έλεγχος των εξωτερικών σφιγκτήρων με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα εντερικά ατυχήματα. Το νευρογενές έντερο διακρίνεται σε:

 • Σπαστικό έντερο  
 • Άτονο έντερο

Σπαστικό έντερο

Το σπαστικό έντερο προκαλεί αδυναμία αίσθησης της πλήρωσης του εντέρου και του ελέγχου του σφικτήρα. Παρότι ο πρωκτικός σφιγκτήρας (ο μυς που συγκρατεί τον πρωκτό κλειστό) παραμένει σφικτός, ανοίγει ανεξέλεγκτα όταν το ορθό γεμίσει και κατά συνέπεια το έντερο μπορεί να κενώσει ανά πάσα στιγμή. Το σπαστικό έντερο μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις που ο νωτιαίος μυελός υποστεί βλάβη πάνω από το Θ12.

 

Νωτιαίος μυελός

Άτονο έντερο

Το άτονο έντερο παρατηρείται όταν ο πρωκτικός σφιγκτήρας (που κανονικά συγκρατεί τον πρωκτό κλειστό) χαλαρώσει και παραμείνει ανοιχτός, γεγονός που οδηγεί σε ακούσια κένωση του εντέρου. Το άτονο έντερο προκαλείται από βλάβη κάτω από το Θ12.

Η κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) μπορεί να αποτελέσει αιτία νευρογενούς εντέρου. Η λειτουργία του εντέρου εξαρτάται από το επίπεδο της κάκωσης και το ύψος της βλάβης (όπως αναφέρεται παραπάνω).

Άλλες πιθανές αιτίες νευρογενούς εντέρου είναι η πολλαπλή σκλήρυνση, η δισχιδής ράχη και η νόσος του Πάρκινσον. 

Επιστροφή
Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου

Η πλήρης και αποτελεσματική κένωση του εντέρου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως η ακράτεια κοπράνων και η δυσκοιλιότητα. Μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση των προβλημάτων του εντέρου
Επιστροφή

Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου

Γιατί είναι τόσο σημαντική η σωστή διαχείριση του εντέρου;

Η τήρηση ενός προγράμματος κενώσεων θα βελτιώσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία, καθώς επίσης θα σας βοηθήσει να:

 • Κενώνετε το έντερό σας τακτικά και ανώδυνα 
 • Προλαμβάνετε την ακράτεια κοπράνων και τη δυσκοιλιότητα
 • Βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας

Διαθέσιμες επιλογές για τη σωστή διαχείριση του εντέρου

Για τη σωστή διαχείριση των προβλημάτων του εντέρου, υπάρχουν διαφορετικές λύσεις. Συνήθως, ξεκινάμε από τις πιο συντηρητικές προς τις πιο επεμβατικές, και πάντα σε συνεννόηση με τον επαγγελματία υγείας σας. 

Πυραμίδα Επιλογών διαχείρισης εντέρου

 • Διατροφή και πρόσληψη υγρών, αλλαγές στο τρόπο ζωής, καθαρτικά
 • Πρωκτική διέγερση, υπόθετα, κλύσματα
 • Υψηλός αυτοϋποκλυσμός 
 • Ορθόδρομο κλύσμα Malone (ACE)
 • Ηλεκτρικός διεγέρτης ιερών νεύρων
 • Στομία

Υψηλός Αυτοϋποκλυσμός

Εάν τα προβλήματα εντέρου δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ακολουθώντας τις συντηρητικές μεθόδους και αν εξακολουθείτε να έχετε εντερικά ατυχήματα ή δυσκολεύεστε να κενώσετε το έντερό σας, τότε η μέθοδος του υψηλού αυτοϋποκλυσμού μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς προλαμβάνει την ακράτεια κοπράνων και τη δυσκοιλιότητα και σας επιτρέπει να παραμείνετε εγκρατείς έως και 2 ημέρες. 

 

Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για το σύστημα υψηλού αυτοϋποκλυσμού Peristeen, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα προβλήματα εντέρου.

Επιστροφή
Ερωτήσεις για τα προβλήματα εντέρου

Συχνές ερωτήσεις

Βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τα προβλήματα εντέρου και τη διαχείρισή τους. Συχνές ερωτήσεις για τα προβλήματα εντέρου και τη διαχείρισή τους
Επιστροφή

Συχνές ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις αυτές προορίζονται ως συμπληρωματικός οδηγός. Να συμβουλεύεστε πάντα τον επαγγελματία υγείας σας σχετικά με τα προβλήματα του εντέρου σας.

Τι είναι η ακράτεια κοπράνων;

Η ακράτεια κοπράνων είναι η ακούσια κένωση κοπράνων, δηλαδή η αδυναμία ελέγχου των κενώσεων του εντέρου που συχνά επιφέρει εντερικά ατυχήματα.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όμως συχνά χαρακτηρίζονται από μειωμένη κινητικότητα εντέρου, πίεση κατά την κένωση, τυμπανισμό, δυσφορία και μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα.  

Πώς μπορούν τα προβλήματα εντέρου να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής μου;

Η ακράτεια κοπράνων και η δυσκοιλιότητα πιθανότατα να σας κάνουν να νιώθετε άβολα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής σας. Εκτός από τη αίσθηση δυσφορίας και τον τυμπανισμό, ενδέχεται να σας απασχολούν συχνά εντερικά ατυχήματα, ιδιαίτερα κατά τις εξόδους σας. Γι' αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τον κατάλληλο για εσάς τρόπο διαχείρισης του εντέρου σας.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ αυτά τα προβλήματα;

Τα προβλήματα εντέρου αρχικά αντιμετωπίζονται με συντηρητικές μεθόδους όπως υπακτικά, κλύσματα, δακτυλική διέγερση κ.α. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι μέθοδοι αυτές δεν είναι επαρκείς, αφού συχνά οδηγούν σε εντερικά ατυχήματα ή δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Η μέθοδος του υψηλού αυτοϋποκλυσμού είναι μια αποτελεσματική μέθοδος που οδηγεί στην πλήρη κένωση του εντέρου και μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της ακράτειας κοπράνων.

Τι είναι ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός;

Ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός είναι μία μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται μόνο νερό βρύσης για την κένωση του εντέρου. Το νερό με τη βοήθεια ενός υδρόφιλου καθετήρα διοχετεύεται στο παχύ έντερο. Αυτό επιτυγχάνεται αφότου ο καθετήρας έχει εισαχθεί στο ορθό και το ενσωματωμένο μπαλόνι του έχει φουσκώσει ώστε να συγκρατήσει τον καθετήρα εντός του ορθού. Η κένωση του εντέρου πραγματοποιείται συνήθως εντός 30 λεπτών. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι τόσο αποτελεσματική που σας επιτρέπει να παραμείνετε εγκρατείς έως και 2 ημέρες.

Μέχρι πότε θα μπορώ να ακολουθώ τη μέθοδο του υψηλού αυτοϋποκλυσμού;

Η μέθοδος του υψηλού αυτοϋποκλυσμού μπορεί να πραγματοποιείται εφόρου ζωής.

Μπορώ να πραγματοποιώ τον υψηλό αυτοϋποκλυσμό όταν ταξιδεύω;

Είναι καλύτερο να έχετε ήδη καθιερώσει ένα πρόγραμμα υψηλών αυτοϋποκλυσμών που να ταιριάζει στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μόλις αυτό επιτευχθεί, θα μπορείτε να ακολουθείτε τη μέθοδο στα ταξίδια σας. 

Επιστροφή

Οδηγοί εκμάθησης και χρήσιμα βοηθήματα για την κένωση του εντέρου

 Οδηγίες χρήσης υψηλού αυτοϋποκλυσμού για ενήλικες

Οδηγός υψηλού αυτοϋποκλυσμού για ενήλικες

Η τακτική κένωση του εντέρου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Μάθετε πώς να κενώνετε το έντερό σας με το Peristeen.

Δείτε το video υψηλού αυτοϋποκλυσμού με το Peristeen
Επιστροφή

Οδηγός υψηλού αυτοϋποκλυσμού για ενήλικες

icon

Η χρήση του Peristeen καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα, ανάλογα με τις οδηγίες του ιατρού σας, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και την ακράτεια κοπράνων. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν απώλειες κοπράνων και μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. 

Αφιερώστε χρόνο

Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να προσαρμοστείτε και να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς. Μόλις όμως αυτό επιτευχθεί, θα μπορέσετε να έχετε εσείς τον έλεγχο του εντέρου σας και να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς. Εφόσον ακολουθείτε τη μέθοδο του υψηλού αυτοϋποκλυσμού, είναι σημαντικό να θυμάστε τα εξής: 

 • Διατηρείστε το πρόγραμμα διαχείρισης του εντέρου όπως σας το έχει υποδείξει ο επαγγελματίας υγείας σας.

 • Βρείτε την κατάλληλη ώρα που μπορείτε να κενώνετε το έντερό σας χωρίς να έχετε παρεμβολές ή κάτι να σας πιέζει χρονικά. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ώστε τη συγκεκριμένη ώρα να την αφιερώνετε στην κένωση του εντέρου. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Peristeen 20–30 λεπτά μετά από οποιoδήποτε κύριο γεύμα, για να ενεργοποιήσετε τη φυσική διαδικασία του εντέρου και να γίνει πιο εύκολη η κένωση.

 • Εάν για οποιοδήποτε λόγο ο υποκλυσμός παρεκκλίνει από την ώρα που έχετε ορίσει, φροντίστε να τον πραγματοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.

 • Φροντίστε για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας λαμβάνοντας τουλάχιστον 6–8 ποτήρια (αντιστοιχούν σε 1,5–2 λίτρα) υγρών την ημέρα.

 • Σε κάθε υποκλυσμό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα ένα νέο καθετήρα καθώς είναι μίας χρήσης.

 • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Πλένετε καλά τα χέρια πριν και μετά την κένωση του εντέρου καθώς και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Φροντίστε να είναι πάντα καθαρή και να μην υπάρχει υγρασία ώστε να αποφευχθούν ερεθισμοί ή έλκη κατάκλισης στην περιοχή.

 • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πόσιμο νερό σε θερμοκρασία 36–38°C.

 • Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης του Peristeen κατά τη διάρκεια του υψηλού αυτοϋποκλυσμού και σε ό,τι αφορά την αποθήκευση και την αντικατάσταση των διαφόρων τμημάτων του.

Επιστροφή
 Οδηγίες χρήσης υψηλού αυτοϋποκλυσμού για παιδιά

Οδηγός υψηλού αυτοϋποκλυσμού για παιδιά

Η εκμάθηση της κένωσης του εντέρου του παιδιού σας είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξή του. Θα νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ελευθερία και θα μπορεί να συμμετέχει και εκείνο σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως το κολύμπι ή το παιχνίδι με φίλους.

Δείτε το video υψηλού αυτοϋποκλυσμού με το Peristeen σε παιδιά
Επιστροφή

Οδηγός υψηλού αυτοϋποκλυσμού για παιδιά

icon

Τα περισσότερα παιδιά με προβλήματα εντέρου, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία, βασίζονται στους γονείς τους για να κενώσουν το έντερό τους. Οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας και της ακράτειας κοπράνων μπορεί να είναι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, υπόθετα, κλύσματα, μαλακτικά κοπράνων και καθαρτικά.

Μεγαλύτερος έλεγχος 

Παρόλα αυτά, για κάποια παιδιά οι μέθοδοι αυτές είναι αναποτελεσματικές και οι κενώσεις τους δεν μπορούν να προγραμματιστούν με αποτέλεσμα να έχουν εντερικά ατυχήματα. Η μέθοδος του υψηλού αυτοϋποκλυσμού αποτελεί μια λύση που εξασφαλίζει τακτικές και ελεγχόμενες κενώσεις. Η χρήση του σε τακτά χρονικά διαστήματα θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει πιο άνετα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά συμπτώματα όπως η ακράτεια κοπράνων και η δυσκοιλιότητα. 

Ο υψηλός αυτοϋποκλυσμός είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται τακτικά καθώς: 

 • Αποφεύγονται τα εντερικά ατυχήματα, γιατί το κατώτερο μέρος του εντέρου έχει αδειάσει από κόπρανα.  
 • Προλαμβάνεται η χρόνια δυσκοιλιότητα καθώς οι κινήσεις του εντέρου γίνονται πιο συχνές.

Μέχρι το παιδί σας να μάθει να κενώνει μόνο του το έντερό του, θα πρέπει εσείς να το βοηθάτε έτσι ώστε η διαδικασία να γίνεται σωστά και με ασφάλεια. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα κένωσης και να εμπλέξετε το παιδί σας στη διαδικασία της κένωσης του εντέρου του. Να θυμάστε να πραγματοποιείτε τον υψηλό αυτοϋποκλυσμό σε τακτά χρονικά διαστήματα και όπως σας έχει υποδείξει ο επαγγελματίας υγείας σας.

Μπορείτε να σημειώνετε την πρόοδο του παιδιού σας. Εάν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το Ημερολόγιο κένωσης του εντέρου (pdf, 1MB).

Επιστροφή
Κένωση εντέρου των παιδιών

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να κενώνουν το έντερό τους με το Poo Game

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει θα θέλει να γίνεται πιο ανεξάρτητο. Αυτή είναι και η φυσική εξέλιξη όλων των παιδιών. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί στο πρόγραμμα του παιδιού για την κένωση του εντέρου του. Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο, μπορείτε να ξεκινήσετε μαθαίνοντάς του τη σημασία της κένωσης του εντέρου. Το Poo Game 

Το Poo Game

Το  Poo Game είναι ένα παιχνίδι με κάρτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε στο παιδί σας πώς να κενώνει το έντερό του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες για να παίξετε διαφορετικά και διασκεδαστικά παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητες του παιδιού σας. Απλά εκτυπώστε τις κάρτες, κόψτε τις και είστε έτοιμοι να παίξετε. Το Poo Game σχεδιάστηκε για να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να αποκτήσετε ένα πρόγραμμα κένωσης του εντέρου με διασκεδαστικό τρόπο. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και μόλις το παιδί σας το συνηθίσει, μπορεί να γίνει ακόμα πιο απαιτητικό. Καλή διασκέδαση!  


Μπορείτε να κατεβάσετε τις κάρτες παιχνιδιού (pdf)
Μπορείτε να κατεβάσετε τις οδηγίες χρήσης (pdf)

Να θυμάστε...

Το Poo Game δημιουργήθηκε ως βοήθημα και δεν αντικαθιστά τις οδηγίες χρήσης. Συμβουλευτείτε πάντα τον επαγγελματία υγείας σας για να σας κατευθύνει σωστά και διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.  

Επιστροφή
Επιστροφή

Δοκιμάστε το προϊόν

Επιτυχής υποβολή

Συγχαρητήρια

Προβολή για υπολογιστές