Μάθετε για τη σημασία του υγιούς δέρματος, τα έλκη δέρματος και τους τρόπους αντιμετώπισής τους

Γιατί πρέπει να διατηρούμε το δέρμα υγιές

Γιατί πρέπει να διατηρούμε το δέρμα υγιές

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και δημιουργεί ασπίδα προστασίας στους διάφορους εξωτερικούς παράγοντες καθώς το καλύπτει και το προστατεύει από βλάβες, ανάπτυξη λοιμώξεων και αφυδάτωση. Είναι γεγονός ότι το υγιές δέρμα αποτελεί καθρέπτη ενός υγιούς σώματος. Μάθετε περισσότερα για το δέρμα και τις λειτουργίες του

Το δέρμα είναι από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος και πρέπει να το φροντίζετε καθημερινά, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Οι λειτουργίες του δέρματος

 • Προστατεύει – το δέρμα προστατεύει το σώμα σας και τα όργανα από τραυματισμούς και αποτελεί φραγμό σε μικρόβια αποτρέποντας τις λοιμώξεις.
 • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία – το δέρμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός σας, διατηρώντας το νερό στο εσωτερικό του. Επίσης δροσίζει το σώμα σας μέσω της διαπνοής (εφίδρωσης) όταν χρειάζεται.
 • Αποτελεί μέσο για την αίσθηση της αφήςτο δέρμα επιτρέπει να αισθανόμαστε ερεθίσματα από το περιβάλλον όπως ζέστη, κρύο, πόνο και οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτό.
 • Εκκρίνει ουσίες – οι ιδρωτοποιοί αδένες στο δέρμα παράγουν έλαια για τη λίπανση του δέρματος ώστε να παραμείνει υγιές.

Το υγιές δέρμα είναι:

 • Ομαλό, χωρίς ασυνέχειες στην επιφάνειά του
 • Ζεστό, αλλά όχι υπερβολικά
 • Καθρέπτης ενός υγιούς σώματος

Το υγιές δέρμα δεν είναι:          

 • Ερυθρό
 • Σκληρό
 • Απολεπισμένο
 • Κνησμώδες
 • Ξηρό
 • Ερεθισμένο
Επιστροφή
Βήματα φροντίδας δέρματος

Βήματα φροντίδας δέρματος

Μερικά απλά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να φροντίσετε το δέρμα σας και να αποφύγετε μερικές από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις. Διαβάστε περισσότερα για τη φροντίδα του δέρματος

Βιβλιογραφία

(1) Nix D, et al. A review of perineal skin care protocols and skin barrier product use. Ostomy Wound Management. 2004;50(12)59-67.  
(2) European Pressure Ulcer Advisory Panel  and National Pressure Ulcer Advisory Panel. Prevention and treatment of pressure ulcers: quick reference guide. Washington DC: National Pressure Ulcer Advisory Panel; 2009.   
(3) Armstrong D, et al. New opportunities to improve pressure ulcer prevention and treatment. Advances in Skin & Wound Care. 2008;21(10)469-78.  
(4) What You Need to Know About™ Skin Cancer. Rockville, MD; National Cancer Institute. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. NIH Publication No. 09-1564. September 2009.

εικονίδιο

Η τακτική φροντίδα του δέρματος – όπως μεταξύ άλλων το πλύσιμο, η ενυδάτωση και ο έλεγχος  – μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος και στην πρόληψη δερματολογικών προβλημάτων. 

Βήμα 1: Καθαρίστε το δέρμα σας  

 1. Χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό δέρματος με ισορροπημένο pH και ένα μαλακό πανί ή ένα μαντηλάκι καθαρισμού μίας χρήσης για να καθαρίσετε το δέρμα σας.
 2. Κάντε ντους ή μπάνιο με ζεστό, όχι καυτό νερό. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αποφύγετε σκληρά σαπούνια όπως μπάρες σαπουνιού και αντιμικροβιακά σαπούνια χεριών. Μπορούν να ξηράνουν το δέρμα και να το καταστρέψουν1.
 3. Σκουπίστε το δέρμα σας με ήπιες κινήσεις (ταμποναριστά) για να στεγνώσει. Μην το τρίβετε.


Ταμπονάρετε το δέρμα σας

Βήμα 2: Ενυδατώνετε το δέρμα σας

 1. Χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες ή λοσιόν μετά το μπάνιο για να αποφύγετε την ξηροδερμία.
 2. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε το προϊόν σε όλες τις περιοχές του σώματός σας. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η ξηροδερμία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του δέρματος2. Η ενυδάτωση του δέρματός σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε προβλήματα όπως ρωγμές, πόνος, κνησμός και εξίδρωση/εξέλκωση. Να θυμάστε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά, καθώς υπάρχει μικρότερη πιθανότητα δερματικού ερεθισμού και αλλεργικών συμπτωμάτων3. 

Βήμα 3: Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας 

 1. Αναζητάτε αλλαγές στο χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα των ελιών. Αναζητάτε περιοχές που ξεφλουδίζουν, είναι κόκκινες, ερεθισμένες, σπασμένες ή με φαγούρα4.
 2. Επισκεφθείτε τον ιατρό ή τον νοσηλευτή σας εάν παρατηρήσετε κάποιες από αυτές τις αλλαγές ή αν παρατηρήσετε έλκη ή τραύματα που δεν επουλώνονται.

Προϊόντα Coloplast για γενική φροντίδα δέρματος

 • Atrac-Tain® – Κρέμα φροντίδας διαβητικού ποδιού ή άλλων μορφών ξηροδερμίας παθολογικής αιτιολογίας.
 • Conveen® Protact – Κρέμα προστασίας και πρόληψης δερματικών ερεθισμών.

 

 

Επιστροφή

Τύποι ελκών δέρματος

Έλκη ποδός

Τέσσερα στα δέκα χρόνια έλκη είναι φλεβικά έλκη ποδός. Μάθετε περισσότερα για τα έλκη ποδός και τις επιλογές θεραπείας τους

Βιβλιογραφία

1. Fogh et al. Wound Repair and Regeneration 2012;20: 815-821

2. Gottrup et al. Wound  Repair and Regeneration 2008;6:615-25

3. Palao I Domenech et al. Journal of Wound Care 2008;17(8):342-48

Οι τρεις πιο συνήθεις τύποι έλκους ποδός είναι:

 • Φλεβικά έλκη ποδός (70%)
 • Αρτηριακά έλκη ποδός (10%) 
 • Μικτά φλεβικά και αρτηριακά έλκη ποδός (10–15%) 


Φλεβικά έλκη ποδός

Τα φλεβικά έλκη ποδός προκαλούνται είτε από δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων είτε από ανεπαρκή λειτουργία του γαστροκνήμιου μυ ως μυϊκή αντλία. Και στις δύο περιπτώσεις, το αίμα δεν επιστρέφει επαρκώς στην καρδιά. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερη φλεβική πίεση που μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεσοκυττάριου υγρού και κατά συνέπεια οίδημα. Ένα αυξημένο επίπεδο υγρών στο μεσοκυττάριο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των κυττάρων και δημιουργία έλκους. Για αυτόν τον λόγο η πιεστική περίδεση είναι ένα απαραίτητο μέρος της θεραπείας φλεβικών ελκών ποδός.

Τα φλεβικά έλκη ποδός συνήθως βρίσκονται στην κνήμη και την πέριξ περιοχή και χαρακτηρίζονται από:

 • Ακανόνιστο σχήμα
 • Καφέ χρωματισμό στην περιοχή του δέρματος γύρω από το έλκος (συχνά με έκζεμα)
 • Φυσιολογικό σφυγμό ποδός

Τα φλεβικά έλκη ποδός είναι συχνά επώδυνα, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ανύψωση του ποδιού μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο.

έλκος ποδός

 

Αρτηριακά έλκη

Τα αρτηριακά έλκη ποδός προκαλούνται λόγω ανεπαρκούς παροχής αίματος στο πόδι ή το πέλμα λόγω αρτηριοσκλήρωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, οδηγώντας σε νέκρωση του ιστού και τη δημιουργία ελκών.
Τα αρτηριακά έλκη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πιεστική περίδεση, ενώ συχνά χρειάζονται αγγειοχειρουργική επέμβαση.

Τα αρτηριακά έλκη εντοπίζονται συχνότερα στο πέλμα, στην κνήμη και την πέριξ περιοχή και χαρακτηρίζονται από:

 • Αρκετά κανονικό σχήμα
 • Ατροφικό, ωχρό δέρμα γύρω από το έλκος
 • Ασθενή σφυγμό ποδός 

Τα αρτηριακά έλκη μπορεί να είναι πολύ επώδυνα, ειδικά σε κατάσταση ηρεμίας.


Μικτά φλεβικά και αρτηριακά έλκη ποδός 

Τα μικτά φλεβικά και αρτηριακά έλκη ποδός είναι έλκη που προκαλούνται από φλεβική και αρτηριακή νόσο. Η πλειοψηφία των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με μικτά φλεβικά/αρτηριακά έλκη αρχικά εμφανίζουν φλεβικά έλκη και στη συνέχεια, με το πέρασμα του χρόνου, αναπτύσσουν και αρτηριακή ανεπάρκεια.


Θεραπεία

Τα φλεβικά έλκη ποδός θα πρέπει κανονικά να αντιμετωπίζονται με διαβαθμισμένη πιεστική περίδεση. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να ανεχθούν αυξημένη πίεση στο άκρο. Τα έλκη μικτής αιτιολογίας είναι πιθανό να χρειάζονται μικρότερο επίπεδο πίεσης. Τα αρτηριακά έλκη ποδός δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πιεστική περίδεση.

Τα επιθέματα για έλκη ποδός θα πρέπει να προσφέρουν ανώτερη διαχείριση του εξιδρώματος και να έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν και να συγκρατήσουν το εξίδρωμα ακόμη και όταν εφαρμόζεται πιεστική περίδεση (φλεβικά έλκη ποδός). Στα προτεινόμενα επιθέματα περιλαμβάνονται το Biatain Silicone αφρώδες επίθεμα σιλικόνης, τo Biatain αφρώδες επίθεμα μη κολλητικό και Biatain Super υδροτριχοειδικό επίθεμα μη κολλητικό.

Ένα επίθεμα με προσθήκη Αργύρου, όπως το Biatain Silicone Ag ή το Biatain Ag, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση πιθανής λοίμωξης του έλκους.

Αν το έλκος είναι επώδυνο, ένα αφρώδες επίθεμα υγρής μεθόδου επούλωσης με προσθήκη ιμπουπροφαίνης, όπως το Biatain Ibu αποτελεί μία καλή επιλογή. Η χρήση του Biatain Ibu για έλκη ποδός υποστηρίζεται από αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (1-3).

Επιστροφή

Έλκη διαβητικού ποδιού

Η εμφάνιση λοίμωξης σε έλκη διαβητικού ποδιού αυξάνει τον κίνδυνο ακρωτηριασμού κατά 155 φορές (1). Μάθετε για τα αίτια ανάπτυξης διαβητικών ελκών και τους διαθέσιμους τρόπους αντιμετώπισης

Βιβλιογραφία

1. Lavery et al. Diabetes Care 2006;29(6):1288–93 2

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα ένα ποσοστό των διαβητικών ασθενών που αγγίζει το 15% είναι πιθανό να αναπτύξει έλκος ποδός σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Τα διαβητικά έλκη έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή των ασθενών και είναι εξαιρετικά επιρρεπή σε λοιμώξεις, κάτι το οποίο συχνά οδηγεί σε ακρωτηριασμό. Αυτό καθιστά πολύ σημαντική την αντιμετώπιση των λοιμώξεων όσον αφορά τη διαχείριση του διαβητικού έλκους.

Η επιτυχής αντιμετώπιση ενός έλκους διαβητικού ποδιού απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση γεγονός που περιλαμβάνει την αναγνώριση της αιτίας, την παρακολούθηση της εξέλιξης και τη συνεχή αξιολόγηση της θεραπείας.

Οι κύριες αιτίες των ελκών διαβητικού ποδιού είναι οι εξής: 

 • Νευροπάθεια
 • Ανεπαρκής παροχή αίματος (ισχαιμία)

Νευροπάθεια

νευροπαθητικό έλκος ποδιού

Η νευροπάθεια είναι η πιο συχνή πάθηση του διαβητικού ποδιού και προκαλείται από βλάβη στα νεύρα των κάτω άκρων. Είναι χρόνια πάθηση και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αισθητικότητας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο τυχαίων τραυματισμών και επώδυνου ποδός. Η θεραπεία περιλαμβάνει την φροντίδα του ποδιού και τη χρήση ειδικών υποδημάτων. 

 


Ανεπαρκής παροχή αίματος (ισχαιμία)

Ισχαιμικό έλκος ποδιού

Μια πολύ σοβαρή πάθηση, η ισχαιμία, είναι ο κύριος λόγος των ακρωτηριασμών. Η ισχαιμία προκαλείται από μειωμένη κυκλοφορία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε αρτηριοσκλήρωση ή απόφραξη αγγείου. Η μειωμένη κυκλοφορία προκαλεί ένταση σφύξεων –το πόδι είναι κρύο και μελανό– και αυτό οδηγεί σε νέκρωση του ιστού και σε ενδεχόμενη ανάπτυξη έλκους. Ο ασθενής ενδέχεται να χρειαστεί αγγειοχειρουργική επέμβαση. 

 

Λοίμωξη

Έλκος ποδιού με λοίμωξη

Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. Το έλκος είναι πιο επιρρεπές στις λοιμώξεις και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη εφόσον εμφανιστεί. Συνεπώς, είναι σημαντικό να παρακολουθείται ο ασθενής τακτικά για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση μιας λοίμωξης.

 

Θεραπεία

 • Θεραπεύστε την υποκείμενη αιτία ενός έλκους διαβητικού ποδιού, αν είναι εφικτό.
 • Για να προαχθεί η διαδικασία επούλωσης, χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα επιθέματα υγρής μεθόδου επούλωσης με ανώτερη διαχείριση του εξιδρώματος όπως το Biatain αφρώδες επίθεμα μη κολλητικό  ή το Biatain Alginate αλγηνικό επίθεμα.
 • Ένα επίθεμα υγρής μεθόδου επούλωσης με προσθήκη Αργύρου, όπως το Biatain Ag ή το Biatain Alginate Ag, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της λοίμωξης του έλκους.
Επιστροφή

Έλκη πίεσης (κατακλίσεις)

Τα έλκη πίεσης (κατακλίσεις) απαιτούν έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση καθώς θεωρούνται υπεύθυνα για τον διπλασιασμό της θνησιμότητας (1). Μάθετε περισσότερα για την αξιολόγηση και τη θεραπεία κατακλίσεων

Βιβλιογραφία

1. Brem and Lyder. The American Journal of Surgery 2004;188:9S–17S

2. NPUAP-EPUAP Pressure Ulcer Prevention, Quick Reference Guide, 2010 (pdf)

3. NPUAP-EPUAP Pressure Ulcer Treatment, Quick reference guide, 2009 (pdf)

4. Gottrup et al. Wound  Repair and Regeneration 2008;6:615-25

5. Palao I Domenech et al. Journal of Wound Care 2008;17(8):342-48

6. Fogh et al. Wound Repair and Regeneration 2012;20: 815-821

Ένα έλκος πίεσης (έλκος από κατάκλιση) είναι μια τοπική εξέλκωση στο δέρμα ή/και τον υποκείμενο ιστό, συνήθως πάνω από οστικές προεξοχές. Αυτός ο τύπος έλκους είναι το αποτέλεσμα πίεσης ή πίεσης σε συνδυασμό με διάτμηση (2). Η πίεση που ασκείται τοπικά εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί καταστροφή των κυττάρων, νέκρωση των ιστών και ανάπτυξη ελκών. Οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου ή τα κλινήρη άτομα (για παράδειγμα έπειτα από εγχείρηση ή τραυματισμό) είναι περισσότερο επιρρεπή.

 

Κύρια αιτία νοσηρότητας

Τα έλκη πίεσης είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, ειδικά για άτομα με μειωμένη αισθητικότητα, κατακεκλιμένα ή προχωρημένης ηλικίας. Τα σημεία που αναπτύσσονται πιο συχνά έλκη πίεσης είναι πάνω από οστικές προεξοχές, όπως οι αγκώνες, οι πτέρνες, τα ισχία, οι αστράγαλοι, οι ώμοι, η πλάτη και το πίσω μέρος του κεφαλιού.

 

Σταδιοποίηση

Τα έλκη πίεσης σταδιοποιούνται σύμφωνα με το βαθμό της ιστικής βλάβης που παρατηρείται. Το 2009, οι EPUAP και NPUAP συμφώνησαν στην παρακάτω σταδιοποίηση (3):

 

Κατηγορία/Στάδιο Ι: Μη λευκάζον ερύθημα ακέραιου δέρματος

Κατηγορία/Στάδιο Ι έλκους από κατάκλιση: Μη λευκάζον ερύθημα ακέραιου δέρματος

Γλουτοί, Στάδιο Ι, NPUAP copyright & χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας.

Ακέραιο δέρμα με μη λευκάζον τοπικό ερύθημα, συνήθως πάνω από μία οστική προεξοχή. Ενδέχεται να υπάρχει επίσης αποχρωματισμός του δέρματος, θερμότητα, οίδημα, σκληρότητα ή πόνος. Το σκουρόχρωμο δέρμα ενδέχεται να μην έχει ορατή λεύκανση.


Κατηγορία/Στάδιο ΙΙ: Απώλεια μερικού πάχους δέρματος ή φλύκταινα

Κατηγορία/Στάδιο ΙΙ έλκους από κατάκλιση: Απώλεια μερικού πάχους δέρματος ή φλύκταινα

Γλουτοί, Στάδιο ΙΙ, NPUAP copyright & χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας.

Απώλεια μερικού πάχους της επιδερμίδας που παρουσιάζεται ως ρηχό ανοικτό έλκος με ροδοκόκκινο πυθμένα έλκους, χωρίς σηπτικούς ιστούς. Ενδέχεται επίσης να παρουσιάζεται ως άθικτη ή ανοικτή/διαρρηχθείσα γεμάτη με ορό ή γεμάτη οροαιματώδες υγρό φλύκταινα.

 

Κατηγορία/Στάδιο ΙΙΙ: Ολικού πάχους απώλεια δέρματος (ορατός λιπώδης ιστός)

Κατηγορία/Στάδιο ΙΙΙ έλκους από κατάκλιση: Ολικού πάχους απώλεια δέρματος (ορατός λιπώδης ιστός)

Ισχίο, Στάδιο ΙΙΙ, NPUAP copyright & χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας.

Ολικού πάχους απώλεια ιστού. Το υποδόριο λίπος ενδέχεται να είναι ορατό, αλλά χωρίς να υπάρχει εκτεθειμένο οστό, τένοντας ή μυς. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι σηπτικοί ιστοί. Ενδέχεται να περιλαμβάνει κοιλότητα και σπηλαιώσεις.

 

Κατηγορία/Στάδιο IV: Ολικού πάχους απώλεια ιστού (ορατός μυς/οστό)

Κατηγορία/Στάδιο IV έλκους από κατάκλιση: Ολικού πάχους απώλεια ιστού (ορατός μυς/οστό) 

Ιεροκοκκυγική περιοχή, Στάδιο IV, NPUAP copyright & χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας.

Ολικού πάχους απώλεια ιστού με εκτεθειμένο οστό, τένοντα ή μυ. Μπορεί να υπάρχουν σηπτικοί ιστοί ή εσχάρες. Συχνά περιλαμβάνουν κοιλότητα και σπηλαιώσεις.


Θεραπεία (2,3)

 • Η πίεση πρέπει να μειωθεί ή να αρθεί με κατάλληλα μέτρα.
 • Η φροντίδα του έλκους πρέπει να περιλαμβάνει:
 1. Απομάκρυνση των νεκρώσεων.
 2. Κατάλληλο καθαρισμό του έλκους και του περιβάλλοντος δέρματος.
 3. Χρήση κατάλληλων επιθεμάτων υγρής μεθόδου επούλωσης.

Τα κατάλληλα επιθέματα για τη φροντίδα ελκών πίεσης είναι αφρώδη ή αλγηνικά επιθέματα που προσφέρουν ανώτερη διαχείριση του εξιδρώματος, όπως το Biatain αφρώδες επίθεμα κολλητικό ή το Biatain Alginate αλγηνικό επίθεμα. Ένα επίθεμα με προσθήκη Αργύρου όπως το Biatain Ag ή το Biatain Alginate Ag μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της λοίμωξης του έλκους.

Αν το έλκος είναι επώδυνο, ένα αφρώδες επίθεμα υγρής μεθόδου επούλωσης με προσθήκη ιμπουπροφαίνης, όπως το Biatain Ibu αποτελεί μία καλή επιλογή. Η χρήση του Biatain Ibu υποστηρίζεται από πολλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. (4-6)

Επιστροφή

Οξέα τραύματα

Τα τραύματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως για να σταματήσει η αιμορραγία και να προστατευτεί ο ιστός. Μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση οξέων τραυμάτων και την επούλωσή τους

Βιβλιογραφία

1. Enoch and Price 2004. (http://www.worldwidewounds.com/2004/august/Enoch/Pathophysiology-Of-Healing.html)

2. Winter. Nature  1962;193:293

3. Winter. Journal of Tissue Viability 2006;16(2):20-23

Το οξύ τραύμα είναι ένας τραυματισμός που προκαλεί λύση της συνεχείας του δέρματος και μερικές φορές του βαθύτερου ιστού. Τα τραύματα ταξινομούνται σε δύο κύριους τύπους:

 • Οξέα τραύματα όπως εκδορές, σκισίματα, διατρήσεις ή δήγματα και εγκαύματα.
 • Χειρουργικά τραύματα που προκύπτουν από χειρουργικές επεμβάσεις.

οξύ τραύμα

 

Οξέα τραύματα – ενδείξεις και συμπτώματα

 • Ένα κόψιμο ή σκίσιμο στο δέρμα.
 • Αιμορραγία, οίδημα, πόνος ή/και δυσκολία στην κίνηση της πληγείσας περιοχής.
 • Ενδέχεται να υπάρχουν ρύποι ή ξένα σώματα μέσα στο τραύμα.
 • Το εξίδρωμα είναι υπό κανονικές συνθήκες καθαρό.

Θεραπεία

Τα μεγάλα ή με βάθος οξέα τραύματα με έντονη αιμορραγία χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα για να σταματήσει η αιμορραγία και να εντοπιστεί πιθανή βλάβη σε ζωτικά όργανα ή ιστούς.

Τα ξένα σώματα θα πρέπει να απομακρυνθούν από το τραύμα και ο νεκρωτικός ιστός να αφαιρεθεί χειρουργικά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη και καθυστερημένη επούλωση του τραύματος. Ο καθαρισμός του τραύματος με καθαρό νερό ή αντισηπτικά μπορεί να βοηθήσει.

Η παραγωγή εξιδρώματος αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης (1), αλλά πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα. Τα επίπεδα εξιδρώματος είναι συχνά υψηλά κατά τη διάρκεια της φλεγμονώδους φάσης της επούλωσης του τραύματος και η διαρροή του εξιδρώματος από το επίθεμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο περιβάλλον δέρμα. Το περίσσιο εξίδρωμα του τραύματος πρέπει να απορροφηθεί και να γίνει η διαχείρισή του με ένα επίθεμα που προάγει την υγρή μέθοδο επούλωσης. Αυτό προάγει τη διαδικασία επούλωσης και μειώνει τον σχηματισμό ουλής. (2-3)

Με κατάλληλη φροντίδα, τα μικρότερα οξέα τραύματα κανονικά θα επουλωθούν μέσα σε μέρες ή εβδομάδες ανάλογα με το μέγεθος, το βάθος και τη θέση τους.

Τα κατάλληλα επιθέματα για οξέα τραύματα είναι επιθέματα με ανώτερη διαχείριση του εξιδρώματος που προάγουν την υγρή μέθοδο επούλωσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: το Biatain Silicone αφρώδες επίθεμα σιλικόνης, το Biatain αφρώδες επίθεμα κολλητικό ή το Comfeel Plus υδροκολλοειδές επίθεμα. Αν η πληγή είναι επώδυνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Biatain Ibu. Σε περίπτωση λοίμωξης, το Biatain Silicone Ag αφρώδες επίθεμα σιλικόνης με Άργυρο ή το Biatain Ag αφρώδες επίθεμα με Άργυρο κολλητικό αποτελούν κατάλληλη επιλογή.

 

Γιατί ορισμένα οξέα τραύματα εξελίσσονται σε χρόνια έλκη;

Αν ένα άτομο έχει μια πάθηση που επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα ή/και την ανοσολογική απόκριση, οι φυσιολογικές διαδικασίες επούλωσης του τραύματος ενδέχεται να διαταραχθούν με αποτέλεσμα το τραύμα να εξελιχθεί σε χρόνιο έλκος. Τα χρόνια έλκη συχνά ορίζονται από την υποκείμενη πάθηση που εμποδίζει την επούλωσή τους, όπως έλκη ποδός, τα έλκη διαβητικού ποδιού ή τα έλκη πίεσης (κατακλίσεις).

Επιστροφή

Πληροφορίες για το έλκος και το περιβάλλον δέρμα

Εξίδρωμα έλκους

Ανεξάρτητα από το βαθμό εξίδρωσης, ο σωστός έλεγχος του εξιδρώματος είναι απαραίτητος για την προαγωγή της διαδικασίας επούλωσης. Μάθετε περισσότερα για το εξίδρωμα έλκους

Βιβλιογραφία

1. White RJ and Cutting KF. British Journal of Nursing 2003;12(20):1186-1201

2. Adderly UJ. Wound Care, March 2010:15-20

3. Colwell JC et al. Wound Ostomy Continence Nursing 2011;38(5):541-53

4. Enoch B and Harding K. Wounds: A Compendium of Clinical Research and Practice 2003;15(7):213-29

5. Andersen et al. Ostomy/Wound Management 2002;(48)8:34-41

6. Thomas et al. http://www.dressings.org/TechnicalPublications/PDF/Coloplast-Dressings-Testing-2003-2004.pdf

7. White R and Cutting KF. http://www.worldwidewounds.com/2006/september/White/Modern-Exudate-Mgt.html

8. Romanelli et al. Exudate management made easy. Wounds International 2010;1(2).

Το εξίδρωμα είναι ένα υγρό που αποτελείται από πλάσμα, αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Το μεγαλύτερο μέρος του εξιδρώματος απορρέει από το αίμα ή/και το λεμφικό σύστημα στην περιοχή του έλκους ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια διαρρέουν από τραυματισμένα τριχοειδή αγγεία. Η σύνθεση και το ιξώδες διαφέρει, από λεπτόρρευστο και διαφανές υγρό πλάσματος έως παχύρρευστη κίτρινη έκκριση που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις λευκών αιμοσφαιρίων και βακτηρίων.

Στη φλεγμονώδη φάση της επούλωσης, το εξίδρωμα είναι συνήθως σε υψηλά επίπεδα. Τα έλκη που δεν επουλώνονται ή που είναι χρόνια συνήθως δεν ξεπερνούν τη φλεγμονώδη φάση και ενδέχεται να παράγουν μεγάλες ποσότητες εξιδρώματος. Τα αυξημένα επίπεδα εξιδρώματος μπορεί να αποτελούν ένδειξη λοίμωξης και αυξημένου οιδήματος.

 


Διαχείριση του εξιδρώματος

Αν το εξίδρωμα δεν διαχειριστεί σωστά, μπορεί να διαρρεύσει από το επίθεμα με αποτέλεσμα το δέρμα γύρω από το έλκος να εκτεθεί σε αυτό (1). Αυτό προκαλεί διαβροχή του δέρματος και ενδέχεται τελικά να καθυστερήσει την επούλωση (2,3).

Η διαβροχή είναι μαλάκωμα ή εμποτισμός και καταστροφή του δέρματος, που προκύπτει από διαρκή επαφή με περίσσεια υγρασία. Ο διαβρεγμένος ιστός είναι λευκού χρώματος και η διαβροχή μπορεί να διευρύνει το έλκος ή να προκαλέσει τη δημιουργία περιφερειακών ελκών.


Διαβρεγμένο δέρμα (2,3)

 • Καθυστερεί τη διαδικασία επούλωσης
 • Αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης
 • Αυξάνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την τριβή
 • Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ελκωτικής επιφάνειας

διαβρεγμένο δέρμα


Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό το περίσσιο εξίδρωμα να απομακρυνθεί από το έλκος με τη χρήση απορροφητικών επιθεμάτων. (4)

Τόσο η διαχείριση του εξιδρώματος, όσο και η αφαίρεση του μη υγιούς ιστού με απομάκρυνση των νεκρώσεων και η αντιμετώπιση του βακτηριακού φορτίου αποτελούν μέρος της σωστής προετοιμασίας του πυθμένα του έλκους. Το ιδανικό επίθεμα διατηρεί το έλκος υγρό απορροφώντας το περίσσιο εξίδρωμα συγκρατώντας το στο εσωτερικό του για να αποτραπεί η διαβροχή.


Επιθέματα για εξιδρωματικά έλκη

Συνιστούμε τη σειρά επιθεμάτων Biatain, η οποία προσφέρει ανώτερη διαχείριση του εξιδρώματος και ταχύτερη επούλωση (5,6) σε έλκη από μικρό έως μεγάλο βαθμό εξιδρώματος. Τα επιθέματα Biatain απορροφούν αποτελεσματικά και συγκρατούν το εξίδρωμα, διατηρώντας την ιδανική ποσότητα εξιδρώματος για την προαγωγή της επούλωσης των εξιδρωματικών ελκών. (7,8)

Επιστροφή

Νέκρωση

Εάν ένα έλκος περιέχει νεκρωτικό ιστό, αποτελεί ένδειξη ότι δεν επουλώνεται φυσιολογικά. Μάθετε περισσότερα για τηv απομάκρυνση των νεκρώσεων από τους ιστούς

Ο νεκρωτικός ιστός είναι συνήθως μαύρου ή κίτρινου χρώματος. Ενδέχεται να είναι μαλακός ή να σχηματίσει συμπαγή νέκρωση (εσχάρα). Ο νεκρωτικός ιστός περιέχει βακτηρίδια – και αν υπάρξει επιπολασμός, το έλκος ενδέχεται να αναπτύξει λοίμωξη.

Νέκρωση

 

Απομάκρυνση νεκρώσεων (απολέπιση)

Ο νεκρωτικός ιστός πρέπει να απομακρυνθεί ούτως ώστε να προαχθεί η επούλωση του έλκους. Η αφαίρεση μπορεί να είναι χειρουργική, μηχανική, ενζυματική ή μπορεί να επιτευχθεί με την προαγωγή της δυνατότητας του οργανισμού στην διάσπαση του νεκρωτικού ιστού (αυτολυτική απομάκρυνση νεκρώσεων). 


Επιλογή κατάλληλου επιθέματος

Η αυτολυτική απομάκρυνση νεκρώσεων προάγεται όταν το έλκος είναι υγρό. Η Coloplast διαθέτει μία σειρά επιθεμάτων που προάγουν την υγρή μέθοδο επούλωσης. Για βέλτιστη ισορροπία υγρασίας στο έλκος, το υδροκολλοειδές επίθεμα Comfeel Plus και οι μοναδικές ιδιότητες του Biatain αφρώδους επιθέματος υποστηρίζουν τη φυσική διαδικασία αυτολυτικής απολέπισης.


Το Purilon υδροτζέλ είναι ιδανικό για αποτελεσματική αυτολυτική απολέπιση του ιστού και σε στεγνές και σε υγρές νεκρωτικές επιφάνειες, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα δευτερεύον επίθεμα όπως οι σειρές επιθεμάτων Comfeel Plus ή Biatain.

Επιστροφή

Λοίμωξη έλκους

Όλα τα έλκη έχουν βακτηριακό φορτίο – ακόμα και τα έλκη που επουλώνονται φυσιολογικά. Αλλά αν το βακτηριακό φορτίο αυξηθεί, ενδέχεται να αναπτυχθεί λοίμωξη. Μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση των ελκών με λοίμωξη

Βιβλιογραφία

1. Jørgensen et al. International Wound Journal 2005;2(1):64-73

2. Münter et al. Journal of Wound Care 2006;15(5):199-206

3. Reitzel & Marburger. EWMA 2009

4. Ip et al. Antimicrobial activities of silver dressings: an in vitro comparison. Journal of Medical Microbiology 2006;(55):59-63.

5. Basterzi et al. In-vitro comparison of antimicrobial efficacy of various wound dressings. Wounds 2010; July.

6. Data on file (Independent laboratory testing performed by Wickham Laboratories).

7. Thomas et al. www.dressings.org/TechnicalPublications/PDF/ Coloplast-Dressings-Testing-2003-2004.pdf

Έλκη που δεν επουλώνονται κανονικά ενδέχεται να έχουν αυξημένο βακτηριακό φορτίο με αποτέλεσμα την τοπική λοίμωξη του έλκους.

Πιθανές ενδείξεις λοίμωξης του έλκους είναι μία ή περισσότερες από τις παρακάτω:

 • Καθυστερημένη επούλωση
 • Κακοσμία
 • Αυξημένη ποσότητα εξιδρώματος
 • Απουσία/μη φυσιολογικός/αποχρωματισμός κοκκιώδους ιστού
 • Αυξημένος πόνος στο έλκος

έλκος με μόλυνση

 

Λοιπά συμπτώματα

Περαιτέρω κλινικά συμπτώματα μπορεί να προκύψουν αν η λοίμωξη εξαπλωθεί στον υγιή ιστό περιμετρικά του έλκους. Ανάλογα με τον τύπο των βακτηρίων, το εξίδρωμα ενδέχεται να πλησιάζει στην όψη και την υφή με πύον και το δέρμα γύρω από το έλκος ενδέχεται να είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα, ερυθρό και επώδυνο. Ο ασθενής ενδέχεται επίσης να είναι εμπύρετος.

Να θυμάστε ότι τα έλκη διαβητικού ποδιού δεν εμφανίζονται πάντα με τα τυπικά σημάδια τοπικής λοίμωξης.

 

Επιθέματα για έλκη με λοίμωξη και έλκη με υψηλή επικινδυνότητα λοίμωξης

Αν ένα έλκος επουλώνεται κανονικά, κρίνεται κατάλληλη η χρήση επιθεμάτων με ανώτερη διαχείριση του εξιδρώματος όπως το Biatain αφρώδες επίθεμα ή το Biatain Silicone αφρώδες επίθεμα σιλικόνης. Εάν ένα έλκος έχει λοίμωξη ή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης, συνιστούμε επιθέματα αργύρου, όπως το Biatain Ag αφρώδες επίθεμα με Άργυρο, Biatain Silicone Ag αφρώδες επίθεμα σιλικόνης με Άργυρο ή το Biatain Alginate Ag αλγηνικό επίθεμα με Άργυρο. Αυτά παρέχουν ανώτερη διαχείριση του εξιδρώματος για ταχύτερη επούλωση ελκών με κλινική εικόνα λοίμωξης(1-7). Αν η λοίμωξη εξαπλώνεται πέρα από το έλκος, τα επιθέματα αργύρου πρέπει να συνδυαστούν με συστηματική αντιβιοτική θεραπεία κατά την κρίση ενός επαγγελματία υγείας. 

Επιστροφή

Πόνος έλκους

Σύμφωνα με έρευνες περισσότεροι από το 80% των ασθενών με χρόνια έλκη παρουσιάζουν χρόνιο πόνο και οι μισοί από αυτούς ταξινομούν το επίπεδο του πόνου από μέτριο έως έντονο. (1-6) Επιλογές διαχείρισης πόνου έλκους και τοπικού πόνου

Βιβλιογραφία

1. Gottrup et al. Wound Repair and Regeneration 2008;16:616-26

2. Fogh et al. Wound Repair and Regeneration 2012;20:815-21

3. Palao I Domenech et al. Journal of Wound Care 2008;17(8):342-48

4. Woo et al. International Wound Journal 2008;5(2):205-215

5. Pieper et al. Ostomy Wound Management 1998;44:54–58&60–67

6. Nemeth et al. Ostomy Wound Management 2004;50:34–36

Πολλοί ασθενείς συμφωνούν ότι ο πόνος τους απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο όσον αφορά την αντιμετώπιση ενός έλκους. Ο επίμονος ή χρόνιος πόνος στα έλκη όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα ζωής, μπορεί επίσης να αποτελεί τροχοπέδη στην επούλωσή τους. Συχνά, οι συνέπειες των επίπονων ελκών υποτιμώνται και δεν αντιμετωπίζονται όπως απαιτείται.
Ο πόνος σε ένα έλκος μπορεί να προκαλείται από βλάβη στους ιστούς (αλγαισθητικός) ή στα νεύρα (νευροπαθητικός).

Αλγαισθητικός πόνος: ερέθισμα που εξαρτάται και συνήθως προκαλείται από βλάβη στον ιστό. Ο πόνος περιγράφεται ως βασανιστικός, επίμονος, σφύζων και με ευαισθησία στο άγγιγμα. 

Νευροπαθητικός πόνος: επέρχεται αυτόματα ως αποτέλεσμα βλάβης των νεύρων. Το πιο πιθανό είναι ο πόνος να περιγράφεται ως κάψιμο, βελόνιασμα, χτύπημα ή διαξιφιστικός. 


Διαχείριση πόνου έλκους 

Πρώτα, αντιμετωπίστε τα πιθανά αίτια του πόνου, όπως λοίμωξη του έλκους (π.χ. με επίθεμα αργύρου) και μη ελεγχόμενο οίδημα.

Η διαχείριση του τοπικού πόνου είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση επίμονου πόνου στο έλκος όπως και για επίπονες διαδικασίες, όπως οι αλλαγές του επιθέματος και η απολέπιση.

Θα πρέπει να εξετάσετε τη συστηματική θεραπεία, αν ο πόνος δεν υποχωρήσει με τη διαχείριση του πόνου τοπικά.

επώδυνο έλκος

 

Biatain Ibu αφρώδες επίθεμα – ανώτερη διαχείριση του εξιδρώματος για επώδυνα έλκη

Το Biatain Ibu αφρώδες επίθεμα είναι το πρώτο και το μοναδικό επίθεμα που προσφέρει συνδυασμό υγρής μεθόδου επούλωσης με τοπική απελευθέρωση ιμπουπροφαίνης (1,2). Το Biatain Ibu ενδείκνυται για εξιδρωματικά έλκη προάγοντας την υγρή μέθοδο επούλωσης. Επιπροσθέτως, το Biatain Ibu ενδέχεται να μειώσει τον πόνο του έλκους που προκαλείται από βλάβη ιστού (αλγαισθητικός πόνος). Η ασφάλεια και η απόδοση του Biatain Ibu καταδεικνύεται από μερικές από τις μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες, συγκριτικές κλινικές δοκιμές που έγιναν ποτέ σε επιθέματα (1-3).

Επιστροφή

Δέρμα περιμετρικά του έλκους

Το δέρμα περιμετρικά του έλκους είναι ευαίσθητο. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ηλικία, την εξέλιξη της νόσου ή την έκθεση του δέρματος σε εξίδρωμα ή στο κολλητικό των επιθεμάτων. Μάθετε περισσότερα για το δέρμα γύρω από το έλκος

Διαβροχή 

Το εξίδρωμα που διαρρέει από τα έλκη μπορεί να προκαλέσει διαβροχή, μαλάκωμα, εμποτισμό και καταστροφή του δέρματος, που προκύπτει από διαρκή επαφή με περίσσεια υγρασία. Η διαβροχή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του δέρματος, προκαλώντας διεύρυνση του έλκους ή τη δημιουργία περιφερειακών ελκών. Ο διαβρεγμένος ιστός είναι λευκού χρώματος.

διαβρεγμένο δέρμα


Eρύθημα

Το ερύθημα είναι μια μη φυσιολογική ερυθρότητα του δέρματος που προκαλείται από διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η ερυθρότητα του δέρματος γύρω από το έλκος ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη φλεγμονής ή λοίμωξης. 


Ευαίσθητο δέρμα

Καθώς μεγαλώνουμε, η υφή του δέρματός μας αλλάζει και το δέρμα μας γίνεται λεπτότερο, ασθενέστερο και λιγότερο προστατευτικό. Αν ένα έλκος περιβάλλεται από ευαίσθητο δέρμα, τα κολλητικά επιθέματα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό. Πρέπει να εξετάσετε το δέρμα προσεκτικά πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κολλητικό ή μη κολλητικό επίθεμα.

Ευαίσθητο δέρμα


Επιλογή επιθέματος

Η σειρά επιθεμάτων Biatain προσφέρει επιθέματα με άριστη ικανότητα διαχείρισης του εξιδρώματος για όλους τους τύπους δερματικών ελκών.

Εάν ένα έλκος περιβάλλεται από ευαίσθητο δέρμα, ένα επίθεμα με κολλητικό σιλικόνης όπως το Biatain Silicone αφρώδες επίθεμα σιλικόνης αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ευαίσθητο όσο και σε υγιές δέρμα.

Το υγιές δέρμα έχει ομαλή και ανθεκτική δομή. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση του έλκους και τη χρήση επιθεμάτων με άριστη ικανότητα διαχείρισης του εξιδρώματος, το δέρμα που περιβάλλει ένα έλκος μπορεί να παραμείνει υγιές και κατάλληλο για χρήση κολλητικών επιθεμάτων όπως το Biatain αφρώδες κολλητικό ή το Biatain Super κολλητικό.


Αν το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο, εξετάστε τη χρήση ενός μη κολλητικού επιθέματος όπως το Biatain αφρώδες μη κολλητικό ή το Biatain Alginate αλγηνικό.

Επιστροφή

Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία θεωρείται συχνά ασήμαντη και μπορεί να παραβλεφθεί. Ωστόσο, αν η επιδερμίδα είναι είτε υπερβολικά λιπαρή είτε υπερβολικά ξηρή, ενδέχεται να είναι περισσότερο επιρρεπής σε λοιμώξεις και τραυματισμούς λόγω δυνάμεων τριβής και διάτμησης. Μάθετε περισσότερα για την ξηροδερμία και την αντιμετώπισή της

Η ξηροδερμία είναι ένα συχνό πρόβλημα που προκαλείται από απώλεια των φυσικών ενυδατικών στοιχείων του δέρματος, που οδηγούν σε επιδερμική απώλεια νερού. Τα συχνά μπάνια ή η χρήση προϊόντων σαπουνιού με παράγοντες καθαρισμού που δεν είναι φιλικοί προς το δέρμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ξηροδερμίας.

 

Συνήθως συναντάται στο κάτω μέρος των ποδιών και στα πέλματα και λιγότερο συχνά στον κορμό του σώματος ή τα χέρια. Το δέρμα μπορεί να είναι απολεπισμένο και να ξεφλουδίζει, να φαίνεται θαμπό με γκρίζο υπόλευκο αποχρωματισμό, να παρουσιάζει κνησμό ή μπορεί να εμφανίζονται σημάδια ή έντονες γραμμώσεις στο δέρμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις τα σημάδια, ο πόνος η θερμότητα και η ερυθρότητα μπορεί να είναι έντονα. Η παρουσία σκληρού, ανομοιόμορφου ή κατεστραμμένου δέρματος αποτελεί ένδειξη για παρέμβαση.

 

Η ξηροδερμία μπορεί να καταταχθεί ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν βρίσκεται σε ήπια έως μέτρια στάδια.

Mild_Severe_case_of_dry_skin_gr

 

 

Φροντίδα της ξηροδερμίας

Η ξηροδερμία ή το ξηρό δέρμα απαιτεί κατάλληλη φροντίδα όπως και το λιπαρό δέρμα. Η επιλογή του καλύτερου τύπου ενυδατικού είναι σημαντική. Για παράδειγμα, τα ενυδατικά προϊόντα με βάση το νερό απαιτούν τακτική εφαρμογή, συχνά με μικρή βελτίωση. Περισσότερο αποτελεσματικές είναι οι κρέμες και οι λοσιόν που βασίζονται σε έλαια που παγιδεύουν την υγρασία στο δέρμα και απαιτούν λιγότερο συχνή εφαρμογή.

 

Προϊόντα Coloplast για αντιμετώπιση της ξηροδερμίας 

Atrac-Tain® –Κρέμα φροντίδας διαβητικού ποδιού ή άλλων μορφών ξηροδερμίας παθολογικής αιτιολογίας

Επιστροφή

Εκτίμηση έλκους και καταγραφή δεδομένων 

Ο ρυθμός επούλωσης των ελκών καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς συνολικά, συνεπώς η διεξοδική αξιολόγησή του είναι σημαντική για τον προγραμματισμό και την εκτίμηση της θεραπείας. Μάθετε περισσότερα για την εκτίμηση του έλκους και την καταγραφή δεδομένων

Αξιολόγηση ασθενούς

Κατά την αξιολόγηση ενός ασθενούς, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν τα εξής: 

 • Πλήρες ιατρικό ιστορικό το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες όπως ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, αγγειακών νόσων, κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές συνδετικού ιστού και αλλεργίες.
 • Φαρμακευτική αγωγή.
 • Διατροφική κατάσταση.
 • Τρόπος ζωής, για παράδειγμα συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η μειωμένη κινητικότητα.
 • Ψυχολογικά προβλήματα.
 • Ποιότητα ζωής.

 

Εκτίμηση έλκους

Η διάγνωση της υποκείμενης αιτίας ανάπτυξης ενός έλκους αποτελεί ένα ουσιώδες μέρος της εκτίμησής του – και μπορείτε να αντιμετωπίσετε το έλκος μόνον αφότου αυτή έχει καθορισθεί. Θα χρειαστεί επίσης να αξιολογήσετε τον πυθμένα του έλκους, τα χείλη του και το περιβάλλον δέρμα. Αφού λάβετε αυτά υπόψιν σας, μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικό επίθεμα. 

 

Κατά την αξιολόγηση και την καταγραφή δεδομένων ενός έλκους, θα χρειαστεί να παρατηρήσετε τα εξής:

 • Την τοποθεσία, το μέγεθος και τον τύπο του έλκους.
 • Τα χαρακτηριστικά του πυθμένα του έλκους, όπως ύπαρξη νεκρωτικού ιστού, κοκκιώδη ιστού και εικόνα λοίμωξης.
 • Οσμή και εξίδρωμα (καθόλου, χαμηλό, μέτριο, υψηλό).
 • Κατάσταση του περιβάλλοντος δέρματος (φυσιολογικό, οιδηματώδες, λευκάζον, στιλπνό, θερμό, ερυθρό, ξηρό, απολεπισμένο, λεπτυσμένο).
 • Κλινικές ενδείξεις που να παραπέμπουν σε πιθανή λοίμωξη έλκους (καθυστερημένη επούλωση, κακοσμία, μη φυσιολογικός κοκκιώδης ιστός, αυξημένος πόνος έλκους ή/και υπερβολικό εξίδρωμα).
 • Πόνος έλκους (εντοπισμός, διάρκεια, ένταση, αλγαισθητικό ή νευροπαθητικό είδος πόνου).
Επιστροφή
Επιστροφή

Δοκιμάστε το προϊόν

Επιτυχής υποβολή

Συγχαρητήρια

Προβολή για υπολογιστές