Οι τύποι στομίας είναι οι εξής: Κολοστομία, Ειλεοστομία, Ουρητηροστομία και Νεφροστομία. Παρακάτω υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τον καθένα από αυτούς τους τύπους στομίας.
Πληροφορίες για κολοστομία
Σε μια επέμβαση κολοστομίας, τμήμα του παχέος εντέρου (κόλον) παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα ώστε να σχηματιστεί η στομία. Η κολοστομία εντοπίζεται συνήθως στην αριστερή πλευρά της κοιλίας. Τα κόπρανα σε αυτό το τμήμα του εντέρου είναι στερεά και επειδή η στομία δεν έχει σφιγκτήρα μυ για να ελέγχει την κένωση, θα χρειαστεί να συλλέγονται χρησιμοποιώντας έναν σάκο κολοστομίας (κλειστό).
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι επέμβασης κολοστομίας: Τελική κολοστομία και κολοστομία διπλού αυλού.
Τελική κολοστομία
Το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου (κόλον) ή του ορθού αφαιρείται και το υγιές τμήμα του εντέρου παρακάμπτεται σε άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα για να σχηματιστεί μια στομία. Μια κολοστομία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Η προσωρινή λύση επιλέγεται σε περιπτώσεις όπου το νοσούν τμήμα του εντέρου έχει αφαιρεθεί και το υπόλοιπο έντερο δεν είναι ακόμα έτοιμο να ενωθεί. Η μόνιμη λύση επιλέγεται σε περιπτώσεις όπου η επανένωση του εντέρου δεν είναι δυνατή ή είναι πολύ επικίνδυνη.
Κολοστομία διπλού αυλού
Σε μια κολοστομία διπλού αυλού, το έντερο παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα όπου στερεώνεται στο δέρμα και διατηρείται στη θέση του με ένα στήριγμα εντέρου. Γίνεται μία τομή στο επάνω τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια τα άκρα του στερεώνονται με ράμματα στο δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο, μια στομία διπλού αυλού στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο στομίες που είναι ενωμένες. Η κολοστομία διπλού αυλού είναι συνήθως ένα προσωρινό μέτρο που πραγματοποιείται σε οξείες καταστάσεις. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί για να προφυλάξει μια χειρουργική ένωση του εντέρου.
Πληροφορίες για ειλεοστομία
Στην επέμβαση ειλεοστομίας, τμήμα του λεπτού εντέρου, ο ειλεός, παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα ώστε να σχηματιστεί η στομία. Η ειλεοστομία πραγματοποιείται συχνά σε περιπτώσεις όπου το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου νοσεί και εντοπίζεται συνήθως στη δεξιά πλευρά της κοιλίας. Τα κόπρανα σε αυτό το τμήμα του εντέρου είναι γενικά υδαρή και επειδή η στομία δεν έχει σφιγκτήρα μυ για να ελέγχει την έξοδο των κοπράνων και των αερίων, θα χρειαστεί να συλλέγονται σε έναν σάκο ειλεοστομίας (ανοιχτό).
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι επέμβασης ειλεοστομίας: Τελική ειλεοστομία και ειλεοστομία διπλού αυλού.
Τελική ειλεοστομία
Μια τελική ειλεοστομία πραγματοποιείται όταν τμήμα του λεπτού εντέρου αφαιρείται (ή απλά πρέπει να ξεκουραστεί) και το άκρο του λεπτού εντέρου παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα για να σχηματιστεί μια στομία. Μια τελική ειλεοστομία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.
Η προσωρινή λύση επιλέγεται σε περιπτώσεις όπου το νοσούν τμήμα του εντέρου έχει αφαιρεθεί και το υπόλοιπο έντερο δεν είναι ακόμα έτοιμο να ενωθεί. Η μόνιμη λύση επιλέγεται σε περιπτώσεις όπου η επανένωση του εντέρου δεν είναι δυνατή ή είναι πολύ επικίνδυνη.
Ειλεοστομία διπλού αυλού
Σε μια ειλεοστομία διπλού αυλού, τμήμα του λεπτού εντέρου παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα όπου στερεώνεται στο δέρμα και διατηρείται στη θέση του με ένα στήριγμα εντέρου. Γίνεται μία τομή στο επάνω τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια τα άκρα του στερεώνονται με ράμματα στο δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο, μια ειλεοστομία διπλού αυλού στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο στομίες που ενώνονται μεταξύ τους.
Η ειλεοστομία αυτού του τύπου είναι συνήθως προσωρινή και πραγματοποιείται για να προφυλάξει μια χειρουργική ένωση του εντέρου. Αν είναι προσωρινή, θα αποκατασταθεί σε επόμενη επέμβαση.
Πληροφορίες για ουρητηροστομία
Αν η ουροδόχος κύστη ή το ουροποιητικό σύστημα υποστεί βλάβη ή νοσήσει και δεν μπορείτε να ουρήσετε φυσιολογικά, θα χρειαστεί μια εναλλακτική δίοδος των ούρων ώστε να παροχετευτούν έξω από τον οργανισμό. Αυτό λέγεται ουρητηροστομία.
Υπάρχουν δύο τύποι επέμβασης ουρητηροστομίας: Ουρητηροστομία με ειλεοκύστη (Επέμβαση κατά Bricker) και ουρητηροστομία με Pig Tails.
Ουρητηροστομία με ειλεοκύστη (Επέμβαση κατά Bricker)
Ένα τμήμα του εντέρου παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα της δεξιάς πλευράς του κοιλιακού τοιχώματος το οποίο στερεώνεται με λίγα ράμματα στο δέρμα. Οι ουρητήρες διαχωρίζονται από την ουροδόχο κύστη και ενώνονται με το τμήμα του εντέρου. Επειδή αυτό το τμήμα του εντέρου είναι υπερβολικά μικρό για να λειτουργήσει ως κύστη και δεν έχει σφιγκτήρα μυ ή βαλβίδα για τον έλεγχο της ούρησης, θα χρειαστείτε έναν σάκο ουρητηροστομίας για τη συλλογή των ούρων.
Ουρητηροστομία με Pig Tails
Ένας άλλος συνήθης τρόπος εκτροπής των ούρων είναι η ουρητηροστομία με pig tails (σωληνάκια). Στην περίπτωση αυτή έχουμε επίσης ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας και οι ουρητήρες μεταφέρονται απευθείας στην επιφάνεια της κοιλιακής χώρας μέσω pig tails. Η επέμβαση μπορεί να είναι αμφίπλευρη με ένα pig tail (σωληνάκι) δεξιά και ένα αριστερά στην κοιλιακή χώρα ή μονόπλευρη από τη δεξιά, συνήθως, πλευρά.
Πληροφορίες για νεφροστομία
Σε μια επέμβαση νεφροστομίας τοποθετείται από το δέρμα ένας μικρός καθετήρας/σωλήνας (pig tail) στο νεφρό με σκοπό να παροχετεύει τα ούρα εξωτερικά σε ένα σακουλάκι. Αυτό συνήθως συμβαίνει είτε λόγω φραγμένων ουρητήρων είτε όταν αντιμετωπίζονται προβλήματα στο κατώτερο ουροποιητικό. Η νεφροστομία εντοπίζεται στην πλάτη ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί προσωρινή λύση.