Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε μετά την επέμβαση στομίας

Οι πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση στομίας μπορεί να σας φανούν δύσκολες. Θα λάβετε μεγάλο όγκο πληροφοριών που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε τη νέα κατάσταση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστείτε, αλλά με τον καιρό θα εξοικειωθείτε με τη νέα σας ζωή. Με τη σωστή καθοδήγηση και τα σωστά προϊόντα, θα είστε σύντομα σε θέση να κάνετε ότι κάνατε πάντα.

Σε αυτήν την ενότητα, θα βρείτε πληροφορίες για τα προϊόντα, πώς να φροντίζετε σωστά τη στομία σας, πώς να αντιμετωπίζετε επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν καθώς επίσης και χρήσιμες συμβουλές για να επιστρέψετε ομαλά στην καθημερινότητά σας.

Χρήσιμες πληροφορίες μετά την επέμβαση στομίας

Η εμφάνιση και η αίσθηση της στομίας τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες

Ποια θα είναι η εμφάνιση και η αίσθηση της στομίας τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση;

Οι πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση στομίας θα είναι διαφορετικές. Θα έχετε έναν σάκο εφαρμοσμένο στην κοιλιακή χώρα και πολλά νέα πράγματα να μάθετε ώστε να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας. Μάθετε περισσότερα για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση στομίας
Επιστροφή

Οι πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες

Όταν ξυπνήσετε μετά την επέμβαση, θα φοράτε τον πρώτο σας σάκο. Πιθανόν να είναι διαφανής ώστε οι Επαγγελματίες Υγείας να μπορούν να επιθεωρούν τη νέα σας στομία με ευκολία. Μπορεί επίσης να υπάρχουν συσκευές έγχυσης και σωλήνες παροχέτευσης που έχουν τοποθετηθεί στο σώμα σας κατά την επέμβαση. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα αφαιρεθούν όταν κριθεί απαραίτητο.

Η στομία σας

Η στομία σας θα είναι υγρή, χρώματος κόκκινου-ροζ, όμοιο με τον βλεννογόνος του στόματος, και θα πρέπει να προεξέχει από τo κοιλιακό τοίχωμα (παρόλο που είναι αρκετά σύνηθες η στομία να βρίσκεται στο επίπεδο του δέρματος ή πιο μέσα από αυτό). Μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένη στην αρχή, αλλά το μέγεθός της θα μειωθεί περίπου 6 με 8 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Δεν υπάρχει αίσθηση στη στομία, συνεπώς δεν αισθάνεστε καθόλου πόνο όταν την αγγίζετε. Η στομία μπορεί να ματώσει λίγο κατά τον καθαρισμό, ειδικά στην αρχή. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά θα πρέπει να σταματήσει μετά από λίγο καιρό.

Η στομία σας θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα, συνήθως μερικές ημέρες μετά την επέμβαση. Στην αρχή τα κόπρανα θα είναι υδαρή και ενδέχεται να έχουν έντονη οσμή λόγω αδράνειας του εντέρου για κάποιο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά μην ανησυχείτε, η σύσταση θα αλλάξει και θα γίνει πιο παχύρρευστη και η οσμή θα μειωθεί καθώς θα ακολουθήσετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το πότε θα είστε σε θέση να τρώτε και να πίνετε όπως συνηθίζατε.

Επίσης, στην αρχή είναι πιθανόν να παράγονται ορισμένα θορυβώδη αέρια από τη στομία, το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα όπως κάνατε πριν, αλλά αυτό το αίσθημα θα μειωθεί με τον χρόνο. Αν υπάρχει ακόμα πρωκτός, ενδέχεται να παρατηρήσετε κάποιες βλεννώδεις εκκρίσεις από εκεί.

Σχετικά με την ουρητηροστομία

Αν έχετε ουρητηροστομία, η στομία θα αρχίσει να λειτουργεί αμέσως μετά την επέμβασή σας. Τα σωληνάκια που είναι τοποθετημένα στην ουρητηροστομία θα παραμείνουν στη θέση τους για επτά έως δέκα ημέρες. Στην αρχή, τα ούρα σας ενδέχεται να είναι ελαφρώς κόκκινα, αλλά σύντομα θα αποκτήσουν το σύνηθες χρώμα τους.

Επιστροφή
Ασφάλεια μετά την επέμβαση στομίας

Νιώστε ασφάλεια μετά την επέμβαση στομίας

Ο Επαγγελματίας Υγείας θα σας εξηγήσει πώς να φροντίσετε τη στομία σας όσο βρίσκεστε ακόμα στο νοσοκομείο. Οι πληροφορίες που πρέπει να συγκρατήσετε είναι πολλές, συνεπώς μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις ή να ζητήσετε διευκρινίσεις, αν χρειαστεί. Μάθετε περισσότερα για θέματα που θα σας απασχολήσουν
Επιστροφή

Νιώστε ασφάλεια μετά την επέμβαση στομίας

Μετά την επέμβασή σας, ο Επαγγελματίας Υγείας θα σας βοηθήσει να νιώσετε ασφάλεια σχετικά με τη φροντίδα που χρειάζεται η στομία σας. Θα βοηθούσε αν κάποιο πολύ κοντινό σας άτομο συμμετείχε στην εκπαίδευση, π.χ. ο/η σύζυγος ή ένας στενός συγγενής.


Ο Επαγγελματίας Υγείας σας και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν:

 • Να μάθετε πώς να φροντίσετε σωστά τη στομία σας και θα σας ενημερώσει για θέματα που πρέπει να προσέξετε.
 • Να επαναλάβετε την παραγγελία σάκων και βοηθητικών υλικών στομίας.
 • Να ενημερωθείτε σχετικά με την αποζημίωση των υλικών από τον ασφαλιστικό σας φορέα.
 • Να λάβετε απαντήσεις για άλλα πρακτικά ζητήματα που θα σας απασχολήσουν, π.χ. η διατροφή, η κοινωνική σας ζωή, ταξίδια.
 • Να μάθετε με ποιον μπορείτε να επικοινωνήσετε όταν έχετε ερωτήσεις.

Κάντε ερωτήσεις
Θα υπάρχουν αρκετές νέες πληροφορίες που θα λάβετε και δεν θα είναι εύκολο να τις συγκρατήσετε όλες αμέσως. Πάρτε όσο χρόνο θέλετε και κάντε όσες ερωτήσεις χρειάζεται, όσες φορές χρειάζεται. Όσες περισσότερες ερωτήσεις κάνετε και όσα περισσότερα πράγματα προσπαθήσετε να μάθετε και να κατανοήσετε όσο είστε στο νοσοκομείο, τόσο καλύτερα θα έχετε προετοιμασθεί όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Αναζητήστε λύσεις
Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες αναφορικά με τη φροντίδα της στομίας σας. Αλλά να θυμάστε ότι ο Επαγγελματίας Υγείας, καθώς και ο Εξειδικευμένος Νοσηλευτής της Coloplast θα χαρούν να σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε τυχόν ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Η Coloplast διαθέτει επίσης το Τμήμα Ενημέρωσης και Υποστήριξης, το οποίο δημιουργήθηκε για να κάνει τη ζωή των ατόμων με στομία πιο εύκολη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παραπάνω υπερσύνδεσμο για να επικοινωνήσετε με έναν Εξειδικευμένο Νοσηλευτή.

Επιστροφή

Χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή με στομία

Επιλογή κατάλληλου σάκου ή βάσης στομίας

Επιλέξτε τον κατάλληλο σάκο ή βάση στομίας

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα το κατάλληλο προϊόν που να ταιριάζει στο σώμα σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά στους σάκους ή τις βάσεις στομίας και επιλέγοντας το κατάλληλο για εσάς, έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Μάθετε περισσότερα για τους τύπους σάκων και τις βάσεις στομίας
Επιστροφή

Τι είδους σάκος ή βάση στομίας είναι κατάλληλη για μένα;

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρατηρείτε ορισμένες αλλαγές. Μετά από μια επέμβαση στομίας, το σώμα σας μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους όπως αύξηση ή μείωση βάρους καθώς αναρρώνετε από τη νόσο, πτυχές ή ουλές στο δέρμα ή εμφάνιση κήλης που σχετίζεται με τη στομία σας. Αν το σωματικό σας προφίλ αλλάξει, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σάκος/βάση στομίας εξακολουθεί να εφαρμόζει σωστά.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι συστημάτων στομίας:

Τα Συστήματα ενός τεμαχίου αποτελούνται από έναν σάκο και ένα κολλητικό ενσωματωμένο στον σάκο. Όταν χρειαστεί αλλαγή, αφαιρείτε ολόκληρο τον σάκο.

Τα Συστήματα δύο τεμαχίων περιλαμβάνουν μια βάση που κολλάει στο σώμα και έναν σάκο που κουμπώνει στη βάση. Σε αυτά τα συστήματα, μπορείτε να αφαιρέσετε και να αλλάξετε τον σάκο χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε ταυτόχρονα και τη βάση. Το μηχανικό κούμπωμα του συστήματος δύο τεμαχίων εξασφαλίζει ότι ο σάκος έχει κουμπώσει με ασφάλεια πάνω στη βάση.

Τύποι σάκου στομίας

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σάκων ανάλογα με το είδος στομίας που έχετε:

 • Κλειστός
 • Ανοιχτός
 • Ουρητηροστομίας

Οι κλειστοί σάκοι χρησιμοποιούνται γενικά αν έχετε κολοστομία, καθώς τα κόπρανα είναι συνήθως πιο στερεά. Οι κλειστοί σάκοι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε όταν γεμίσουν να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται αντί να αδειάζουν και να χρησιμοποιούνται ξανά.

Οι ανοιχτοί σάκοι χρησιμοποιούνται γενικά αν έχετε ειλεοστομία καθώς τα κόπρανα είναι συνήθως πιο υδαρή. Μερικές φορές, οι ανοιχτοί σάκοι χρησιμοποιούνται και σε περίπτωση που έχετε κολοστομία όταν οι κενώσεις είναι υδαρείς. Οι ανοιχτοί σάκοι αδειάζουν εύκολα και δεν χρειάζεται να αντικαθίστανται τόσο συχνά όσο οι κλειστοί σάκοι.

Οι σάκοι ουρητηροστομίας χρησιμοποιούνται αν έχετε ουρητηροστομία για τη συλλογή των ούρων. Οι σάκοι μπορούν να αδειάσουν και να αλλαχθούν όταν χρειάζεται. Ένας σάκος ουρητηροστομίας μπορεί να συνδεθεί με έναν ουροσυλλέκτη κλίνης έτσι ώστε να αποφύγετε το άδειασμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιστροφή
Φροντίζοντας σωστά τη στομία

Φροντίστε σωστά τη στομία σας

Η διατήρηση του δέρματος γύρω από τη στομία σε καλή κατάσταση είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να νιώθετε ασφάλεια και άνεση με το σάκο. Μάθετε περισσότερα για τη σωστή φροντίδα της στομίας
Επιστροφή

Φροντίστε σωστά τη στομία σας

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα γύρω από τη στομία σας υγιές. Η επαφή των εκκρίσεων της στομίας με το δέρμα προκαλεί δερματικό ερεθισμό, ο οποίος στη συνέχεια επηρεάζει το πόσο καλά κολλά το κολλητικό του σάκου ή της βάσης στο σώμα σας. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καθώς προκαλείται μεγαλύτερη διαρροή λόγω της μη σωστής εφαρμογής του σάκου/βάσης και επιδεινώνεται ο ερεθισμός του δέρματος.

Διατηρείτε το δέρμα σας υγιές

Οι 6 συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα γύρω από τη στομία σας υγιές: 

 1. Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι καθαρό και εντελώς στεγνό πριν εφαρμόσετε το κολλητικό.
 2. Προσαρμόστε το άνοιγμα του κολλητικού ούτως ώστε να εφαρμόζει ακριβώς γύρω από τη στομία σας.
 3. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πλήρης επαφή ανάμεσα στο κολλητικό και το δέρμα σας – ασκώντας μία ελαφριά πίεση με το χέρι σας κατά την εφαρμογή.
 4. Αλλάξτε τον σάκο ή τη βάση σας μόλις αισθανθείτε ενόχληση ή κνησμό.
 5. Ελέγχετε το μέγεθος της στομίας τακτικά, ιδίως αν έχετε κήλη.
 6. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον σάκο ή τη βάση και τα βοηθητικά υλικά στομίας που είναι πιο κατάλληλα για το δικό σας σώμα. 

Χρήση του σωστού τύπου σάκου ή βάσης
Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων ανάμεσα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει και σας διευκολύνει στη χρήση.

Τα προϊόντα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτοκόλλητο σάκο με κολλητική επιφάνεια ενσωματωμένη στον σάκο και σύστημα δύο τεμαχίων με ξεχωριστό σάκο που κουμπώνει στη βάση. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφανείς και αδιαφανείς σάκους, σε βάσεις επίπεδες ή με κωνοειδές σχήμα και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στον δικό σας τρόπο ζωής. Αναζήτηση προϊόντων για περισσότερες λεπτομέρειες.
Χρήση των κατάλληλων συμπληρωματικών υλικών
Η Coloplast προσφέρει επίσης πληθώρα συμπληρωματικών υλικών που διατίθενται ώστε να γίνει η χρήση του σάκου/βάσης στομίας ακόμα πιο άνετη. Αυτά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της στεγανοποίησης, στην πρόληψη δερματικών προβλημάτων και στη μείωση των οσμών.

Μπορείτε να δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την αλλαγή και το άδειασμα ενός σάκου στομίας στα εκπαιδευτικά μας video.

Επιστροφή
Δερματικός ερεθισμός γύρω από τη στομία

Δερματικός ερεθισμός γύρω από τη στομία

Ο δερματικός ερεθισμός γύρω από τη στομία συνήθως προκαλείται από διαρροή των κοπράνων ή των ούρων που περνούν κάτω από το κολλητικό του σάκου ή της βάσης και επηρεάζει την κολλητικότητά του. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του δερματικού ερεθισμού. Μάθετε περισσότερα για το δέρμα γύρω από τη στομία
Επιστροφή

Δερματικός ερεθισμός γύρω από τη στομία

Η ατομική υγιεινή, η σωστή συχνότητα αλλαγής της βάσης ή του αυτοκόλλητου σάκου και η σωστή χρήση των προϊόντων είναι βασικές προϋποθέσεις για την αποφυγή επιπλοκών όπως είναι ο δερματικός ερεθισμός γύρω από τη στομία.

Διατηρώντας το δέρμα γύρω από τη στομία υγιές μπορείτε να εξασφαλίσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Πώς δείχνει το υγιές δέρμα

Healthy stoma

Αμέσως μετά την απομάκρυνση της βάσης ή του αυτοκόλλητου σάκου, ενδέχεται το δέρμα σας να είναι ελαφρώς ερυθρό. Η ερυθρότητα θα πρέπει να υποχωρήσει όσο εσείς καθαρίζετε και περιποιείστε την περιοχή γύρω από τη στομία. Στη συνέχεια, το δέρμα σας θα πρέπει να δείχνει το ίδιο με το υπόλοιπο δέρμα στην κοιλιακή χώρα. Σε περίπτωση που η ερυθρότητα στο δέρμα γύρω από τη στομία δεν υποχωρεί, πιθανόν να είναι ερεθισμένο. 

 

Πώς δείχνει το ερεθισμένο δέρμα

Η βάση ή το κολλητικό του σάκου μπορεί να απορροφήσει υγρασία από τη στομία και να αρχίσει να διασπάται και να διαβρώνεται ύστερα από παρατεταμένη εφαρμογή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα γύρω από τη στομία να έρθει σε επαφή με τα κόπρανα ή τα ούρα και να προκληθεί δερματικός ερεθισμός.

 

Διαβρωμένο κολλητικό

Στη φωτογραφία δίπλα βλέπετε πώς δείχνει ένα διαβρωμένο κολλητικό.     

 

 

 

Δερματικός ερεθισμός

Στη φωτογραφία δίπλα βλέπετε πώς δείχνει το δέρμα που παρουσιάζει δερματικό ερεθισμό.

 

 

 

Τι να προσέξετε 

 • Απομακρύνετε και ελέγξτε τη βάση ή το κολλητικό του σάκου. Υπάρχουν ίχνη κοπράνων ή ούρων που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τον ερεθισμό;
 • Υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή βλάβη στο δέρμα γύρω από τη στομία σας που αποτυπώνεται αντίστοιχα στη βάση ή το κολλητικό του σάκου; 
 • Πόσο καλά εφαρμόζει η βάση ή το κολλητικό του σάκου γύρω από τη στομία σας; Το δέρμα γύρω από τη στομία είναι εκτεθειμένο σε κόπρανα λόγω κακής εφαρμογής; Μετρήστε τη διάμετρο και το σχήμα της στομίας σας για να δείτε αν η βάση ή το κολλητικό του σάκου σας είναι κομμένο στο σωστό μέγεθος και σχήμα. Χρησιμοποιείτε τον οδηγό κοπής που εσωκλείεται στη συσκευασία και αν χρειαστεί, προσαρμόστε το άνοιγμα της βάσης ή του κολλητικού του σάκου ούτως ώστε να εφαρμόζει ακριβώς γύρω από τη στομία σε διάμετρο και σχήμα.
 • Ποια είναι η θέση της στομίας σε σχέση με την επιφάνεια του δέρματος; Είναι πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του δέρματος ή κάτω από την επιφάνεια του δέρματος; Ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η στομία σας, ενδέχεται να χρειαστείτε έναν διαφορετικό τύπο βάσης ή σάκου και συμπληρωματικά υλικά, κατάλληλα για το δικό σας σωματικό προφίλ.
 • Έχει διαβρωθεί το κολλητικό; Αν ναι, τότε θα πρέπει να αλλάζετε τη βάση ή τον αυτοκόλλητο σάκο νωρίτερα. Αλλάζοντας τη βάση ή τον αυτοκόλλητο σάκο πιο συχνά, έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε το δέρμα σας για τυχόν ερεθισμούς και την κατάσταση του κολλητικού για πιθανή διάβρωση.

Αν ο δερματικός ερεθισμός σας έχει προκληθεί από άλλους λόγους, συμβουλευτείτε τον Επαγγελματία Υγείας σας.

Επιστροφή

Λοιπές πληροφορίες σχετικές με τη στομία

Επαγγελματική ζωή μετά τη στομία

Επιστροφή στην εργασία

Μετά την επέμβαση, είναι φυσικό να θέλετε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σας και με λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να επανέλθετε σε αυτήν. Μάθετε περισσότερα για την επιστροφή στην εργασία μετά την επέμβαση στομίας
Επιστροφή

Επιστροφή στην εργασία

Κοιτώντας το μέλλον
Μετά από μια επέμβαση, είναι απολύτως φυσιολογικό για τα περισσότερα άτομα να επιστρέψουν στην εργασία τους. Το χρονικό διάστημα που θα περάσει μέχρι να γίνει αυτό, εξαρτάται πραγματικά από το πώς νιώθετε, το είδος της εργασίας σας και την επέμβαση στομίας στην οποία υποβληθήκατε.

Μιλήστε με τον εργοδότη σας και συζητήστε τις επιλογές σας το συντομότερο δυνατό. Ίσως υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψετε σε εργασία μερικής απασχόλησης, κάτι που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον πρώτο καιρό καθώς υπάρχει περίπτωση να νιώθετε ακόμα κούραση και να χρειάζεστε χρόνο για να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες.

Δοκιμάστε το
Λίγες εβδομάδες πριν επιστρέψετε, κάντε μερικές δοκιμές. Μπορείτε να ντυθείτε και να προγραμματίσετε την ημέρα σας σαν να πηγαίνατε στη δουλειά. Σκεφτείτε πότε και πόσες φορές την ημέρα ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξετε ή να αδειάσετε τον σάκο σας, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα των γευμάτων σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε ένα πρόγραμμα και να οργανώσετε την ημέρα σας ανάλογα. Κυρίως, θα σας κάνει να νιώθετε προετοιμασμένοι.

Συμβουλές

 • Μιλήστε με τον εργοδότη σας το συντομότερο δυνατό.
 • Αν είναι εφικτό ξεκινήστε δουλεύοντας λιγότερες ώρες και αυξήστε τις ώρες εργασίας σας σταδιακά.
 • Ελέγξτε τους διαθέσιμους βοηθητικούς χώρους, όπου θα μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές ενώ βρίσκεστε στη δουλειά σας.
 • Ετοιμάστε μια μικρή τσάντα αλλαγής την οποία μπορείτε να πάρετε μαζί σας διακριτικά στην τουαλέτα.
 • Κάντε μια σειρά δοκιμών με τη διατροφή και την ένδυση πριν ξεκινήσετε τη δουλειά.
Επιστροφή
Με ποιον να μοιραστείτε ότι έχετε στομία

Σε ποιον να μιλήσετε και τι να πείτε για τη στομία σας

Αμέσως μετά την επέμβαση, ένα από τα μεγάλα ερωτήματά σας ενδέχεται να είναι το πώς και σε ποιον να μιλήσετε για τη στομία σας. Σε ποιον θα μιλήσετε και τι θα πείτε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες. Σε ποιον να πω για τη στομία μου;
Επιστροφή

Σε ποιον να μιλήσετε και τι να πείτε για τη στομία σας

Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, το πιο σημαντικό είναι να νιώθετε άνετα με την απόφασή σας. Ίσως επιθυμείτε να εξηγήσετε ότι υποβληθήκατε σε μια σημαντική επέμβαση λόγω μιας σοβαρής νόσου και για αυτόν τον λόγο τώρα φοράτε σάκο στομίας. Αυτό συνήθως δεν αφήνει πολλά ερωτήματα και το περιβάλλον σας θα αντιληφθεί ότι αντιμετωπίζετε ευθέως την πάθησή σας.

Οικογένεια και φίλοι
Μην φοβηθείτε να μιλήσετε ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους κοντινούς σας ανθρώπους, μπορεί να σας βοηθήσει να γυρίσετε στην καθημερινότητά σας και να απολαύσετε πράγματα που κάνατε πριν από την επέμβαση στομίας. Στην αρχή, είναι σημαντικό οι πολύ κοντινοί σας άνθρωποι να καταλάβουν ότι παρότι είστε ξανά στο σπίτι, η ανάρρωση από μια σημαντική επέμβαση χρειάζεται χρόνο.

Παιδιά
Αν έχετε μικρά παιδιά ή εγγόνια, ίσως νιώθετε ότι είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν. Ωστόσο, τα παιδιά τείνουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση θετικά αν τους δοθούν οι πληροφορίες με απλό τρόπο. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται συχνά τα μυστικά και κρύβοντάς τους την αλήθεια μπορεί μερικές φορές να τα κάνει να σκέφτονται ότι μια κατάσταση είναι σοβαρότερη από ότι πραγματικά είναι.

Στην εργασία
Πολλά άτομα ανησυχούν για το τι θα πουν στους συναδέλφους. Όπως με την οικογένεια και τους φίλους, έτσι και με τους συναδέλφους, από εσάς και μόνο εξαρτάται σε ποιους θα μιλήσετε και τι θα τους πείτε. Παρόλα αυτά, καλό είναι ένα άτομο τουλάχιστον να γνωρίζει ότι έχετε στομία. Έτσι, σε περίπτωση που προκύψει ένα ζήτημα, θα έχετε κάποιον στον οποίο μπορείτε να μιλήσετε. 

Επιστροφή
Επιστροφή

Δοκιμάστε το προϊόν

Επιτυχής υποβολή

Συγχαρητήρια

Προβολή για υπολογιστές