Επιλέξτε χώρα
Global
     
 
 
     
 

Η διατροφή σας – ειλεοστομία 

Tip Print Share

Όπως όλοι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και όλα τα αγαπημένα σας φαγητά.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αν τρώτε μεγάλα γεύματα τις πρώτες δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση, μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένοι. Αρχικά, θα πρέπει να τρώτε μικρά γεύματα πολλές φορές την ημέρα και σταδιακά αυξάνοντας την ποσότητα των γευμάτων να καταλήξετε στα τρία γεύματα την ημέρα. Τα προγραμματισμένα γεύματα θα σας βοηθήσουν να έχετε περισσότερο προβλέψιμες κενώσεις του εντέρου.

Δεν χρειάζεστε μια ειδική δίαιτα αλλά ορισμένες φορές, όπως όλοι, θα βρείτε συγκεκριμένες τροφές οι οποίες μπορεί να σας προκαλέσουν περισσότερα αέρια ή να μην σας ταιριάζουν.

Αν πιστεύετε ότι μια συγκεκριμένη τροφή προκαλεί προβλήματα, προσπαθήστε να την κόψετε για λίγο και να την εισάγετε στην διατροφή μετά από λίγο διάστημα. Η δοκιμή αυτή θα πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον τρείς φορές για κάθε ˝ύποπτη˝ τροφή έτσι ώστε να ξέρετε ότι αυτή είναι πραγματικά που σας προκαλεί πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να μασάτε καλά την τροφή σας πριν την καταπιείτε, αφού αυτό ενισχύει την πέψη. Για να αποφύγετε την παραγωγή αερίων, προσπαθήστε να πίνετε μέντα ή τσάι από μάραθο καθώς και γιαούρτι ή και ροφήματα γιαουρτιού.

Τροφές που προκαλούν αέρια

 • Μπρόκολο, κουνουπίδι
 • Λάχανο, σπανάκι
 • Φασόλια (πράσινα και ψημένα)
 • Κρεμμύδια, σκόρδο
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Αγγούρι
 • Καλαμπόκι, μπιζέλια

Θα ήταν όμως χρήσιμο να γνωρίζετε τα παρακάτω. Ο ειλεός (το κομμάτι του λεπτού εντέρου που έχει γίνει η στόμια σας), κάνει απορρόφηση των υδατανθράκων, της βιταμίνης Β12, των αλάτων και των λιπών. Άρα θα πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε:

 • Υδατάνθρακες όπως πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί…
 • Βιταμίνη Β12 η οποία βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψαριά κ.α.
 • Άλατα (όπως ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρος) τα οποία βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς,  γαλακτοκομικά, φρούτα κ.α.
 • Λίπη που υπάρχουν σε ζωικές τροφές. Καλυτέρα να προτιμάτε τροφές με λίγα λιπαρά όπως κουνέλι, φιλέτο γαλοπούλας και κοτόπουλο, σε αντίθεση με τροφές που περιέχουν περισσότερα λιπαρά όπως είναι τα εντόσθια, τα οστρακοειδή, τα καλαμάρια και οι σουπιές.

Έχοντας ειλεοστομία, οι κενώσεις σας θα είναι αρκετά διαρροϊκές και συχνές, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει λόγω της θέσης του εντέρου που γίνεται η επέμβαση (ειλεός). Το λεπτό έντερο δεν κάνει απορρόφηση των υγρών συστατικών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενώσεις διαρροϊκές.

Για να αποφευχθεί πιθανή απώλεια βάρους λόγω των διαρροϊκών κενώσεων, θα πρέπει να προσθέσετε  στην διατροφή σας περισσότερους υδατάνθρακες (πατάτα, ψωμί κ.α.), σε συνδυασμό πάντα και με τις άλλες τροφές έτσι ώστε να γίνεται μεγαλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Διαβητικοί χρήστες μπορούν  να τρώνε προϊόντα σικάλεως. Εφαρμόζοντας τα παραπάνω, επιτυγχάνετε ταυτόχρονα, κενώσεις μικρότερης οξύτητας, γεγονός που σας προφυλάσσει από δερματικούς ερεθισμούς, σε περιπτώσεις λανθασμένης εφαρμογής σάκου.

Ποτά
Όπως ακριβώς πριν την επέμβαση, το ποτό επηρεάζει τη μορφή των κοπράνων. Δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ότι τα αεριούχα ποτά και η μπύρα τείνουν να προκαλούν περισσότερα αέρια.
Επιπλέον το νερό και οι χυμοί φρούτων είναι καλύτεροι από το τσάι και τον καφέ τα οποία αφυδατώνουν. Όσον αφορά το αλκοόλ, μπορείτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε, εφόσον δεν παρεμβαίνει με κανένα φάρμακο που παίρνετε.

Δυσκοιλιότητα
Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, αναθεωρείστε την διατροφή σας και καταναλώστε τροφές που συνήθως σας βοηθάνε να πάτε στην τουαλέτα. Οι εντερικές συνήθειες του καθενός είναι διαφορετικές συνεπώς εσείς γνωρίζετε τι σας βοηθάει. Αν έχετε αέρια, αυτό δείχνει ότι η στομία σας λειτουργεί. Η αύξηση της ποσότητας υγρών που καταναλώνετε, θα βοηθήσει αλλά αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διάρροια
Ορισμένες φορές ίσως υποφέρετε από διάρροιες (χαλαρές, υδαρείς κενώσεις). Αυτό δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Ένα περιστατικό διάρροιας θα μπορούσε να σχετίζεται με κάτι που φάγατε και συχνά το πρόβλημα το επιλύει ο οργανισμός από μόνος του. Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσετε τρείς ή περισσότερες διαδοχικές υδαρείς κενώσεις, υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθείτε και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Sensura

Οι Sensura είναι οι τελευταίας γενίας σάκοι στομίας με μοναδικό κολλητικό δυο στρωμάτων που προσφέρει ασφάλεια, άνεση στην εφαρμογή και ευκολία στην χρήση.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη χρήση των προϊόντων μας παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα
ή τηλεφωνώντας μας.

Ονοματεπώνυμο* Email*
Ερώτημα*
Μέγιστο 500 χαρακτήρες
Τηλέφωνο επικοινωνίας
800 11 42042

Τηλέφωνο Επικοινωνίας
210 2020232